SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
KLJUČNA UTAKMICA

Hrvatski ‘ministar obrane‘ ostaje na klupi!? Zlatko Dalić donosi možda i najvažniju odluku na EURU

Medicinsko zeleno svjetlo za srebrnog stopera izborniku širi opcije, no treba li žuriti s Lovrenom?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. lipanj 2021. 21:05

Dejan Lovren je u punom treningu, igra u utakmicama na dva gola i on je zdravstveno - spreman za nastup! Dalićev “ministar obrane” izvukao se s rehabilitacije nakon ozbiljne rovinjske rane krajem svibnja, ali da bi stao na čelo postrojbe bez ozbiljnijih tragova odsutnosti treba mu još vremena zato je vjerojatnije da neće igrati u petak. Barem ne od prve minute.

Vijest o oporavku ona je kojoj se izbornik nadao još otkako ga je odlučio zadržati u kadru, kad je bilo na vagi voditi ga na Euro ili ne.

Šef obrane

No, do ovog časa ni Dalić, ni Lovren nisu dali konačan odgovor hoće li startati s Češkom. Sigurnije bi bilo pričekati s njim, međutim, ako je izbornik potpuno izgubio povjerenje u Ćaleta-Cara mogao bi preuzeti rizik i poslati ga “na bojno polje”. O tome će dobro razmisliti, šanse su zasad ispod pedeset posto...

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Lovren i Vida kao par odigrali su jako dobro Svjetsko prvenstvo, u čemu je prednjačio Lovren, koji je tada bio u životnoj formi i nametnuo se kao šef obrane. Toga je ljeta s Liverpoolom igrao finale Lige prvaka. No, u međuvremenu on se preselio u Zenit, a Vida je varirao u izdanjima, pa je priliku dobilo nekoliko igrača. Možda bi Dino Perić danas bio na Euru da mu nije otišao križni ligament.

Kako je Lovren propustio dva kontinentalna prvenstva 2012. i 2016. godine, za njega je bio golem šok još jedno puknuće medijalnog kolateralnog ligamenta koljena. Tada se upravo vratio u ritam nakon iste ozljede u Rusiji. Danas je zdrav, ali zadnju je utakmicu odigrao 4. travnja. Gotovo dva i pol mjeseca on je izvan natjecateljskog nogometa, a tek je odradio dva treninga u punom obujmu.

Vatrenima gori

Te činjenice sugeriraju da bi mu trebalo desetak-petnaestak dana za prirodniji ulazak u susret takvog intenziteta i zahtjeva, međutim, dotad će natjecanje u skupini završiti, a tko zna hoće li Vatreni dalje. Kad bi bio siguran u to, Dalić bi ga vjerojatno sačuvao i protiv Češke i Škotske, međutim, Hrvatskoj sad gori i zato ništa nije isključeno. Doza rizika će biti kad god ga stavi jer ligamenti su posebno nezgodna vrste ozljede, bol se lako vrati...

U završnici sezone propustio je šest prvenstvenih dvoboja Zenita, tempirao je povratak u nacionalnom dresu, no jedan trenutak bacio ga je daleko unatrag. I liječnici i izbornik oduševljeni su koliko se brzo oporavio, prije nego što se očekivalo. Pitanje je forme jer kad je igrač potpuno spreman ili toliko dugo aut, to nikad nije isto, čak ni kod onih koji ne igraju na fizičku moć, duel i energiju što su jaki Lovrenovi aduti ako je pravi, nego i kod tehničara čija je glavna karakteristika potez. Po pitanju kondicije jednu utakmicu može odraditi na svježinu...

Brojke zavaravaju

Vida i Ćaleta-Car igrali su stopere u Londonu. Osim Lovrena, opcije su Gvardiol, koji je bio lijevi bek, te Škorić. Dalić nema puno rješenja. Statistički se ne vidi bitnost Lovrenova izostanka jer u zadnjih deset utakmica u kojima je igrao Hrvatska je primila 16 golova, dok su Vatreni u posljednjih deset susreta bez njega dobili 11 pogodaka. Međutim, razlika je s kim se i gdje izašlo na dvoboj, čak osam od tih 16 inkasirano je u Portu i St. Denisu u rujnu 2020. godine u Ligi nacija od Portugala i Francuske. Pritom je Francuzima zatresao mrežu. To je još jedan pokazatelj da brojke znaju zavarati, ali i da Hrvatska nije dobro igrala defenzivu i kad je on bio na terenu. U novije doba.

Linker
16. travanj 2024 18:21