Jazz u Močvari

Jedan od najaktivnijih i najznačajnijih domaćih jazz glazbenika: Ivan Kapec 5tet nastupa u Zagrebu

Ivan Kapec je istaknuti zagrebački jazz gitarist i skladatelj, član brojnih jazz bendova, a sa svojim kvintetom u utorak 12. siječnja nastupa na jednom od rijetkih događanja u Zagrebu - u klubu Močvara.

Jedan od najaktivnijih i najznačajnijih domaćih jazz glazbenika u protekla tri desetljeća u jesen 2020. objavljuje svoj peti solistički album "Crta" kojega će nam predstaviti uživo u sklopu programa Jazz u Močvari. Utorak 12. siječnja s početkom u 20 sati, ulaz je besplatan, ali poželjne su donacije poručuju organizatori.

"Crta odvaja prostor kaosa od prostora za kojeg smatramo da je organiziran na neki način. Tako ju ja zamišljam. I onda, upirući se na toj pretpostavci čini mi se da razaznajem gdje je kaos, a gdje red. To je lijep osjećaj, ali traje vrlo kratko." Tim nas riječima Ivan Kapec uvodi u svoj intiman svijet i predstavlja ideju novog albuma "Crta".

Pogledajte video

Ivan Kapec je istaknuti zagrebački jazz gitarist i skladatelj, član brojnih jazz bendova (Ten Directions, Mirokado Orchestra, Kvartet Groovie, Mediteran Trio), a s autorskim triom početkom 2000. snima dva odlična albuma "Lancun" i "Bava" od kojih je posljednji bio nominiran za diskografsku nagradu "Porin" u kategoriji najboljeg jazz albuma 2003.

Procvat zagrebačke jazz scene

Osnivač je i multimedijalne skupine TrianguliZona s kojom nastupa na mnogobrojnim festivalima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Od 2009. vodi future jazz sastav Capisconne Electro Unity, suator je eksperimentalnog projekta Kapec Labosh Duo i elektro-akustičnog improvise dua Sonic Diptych. Njegove skladbe izvode Big Band HRT-a, Ratko Vojtek i Varaždinski komorni orkestar. EP "Activity" benda Capisconne objavljen je za meksičku net etiketu "Breathe Compilation". Taj album svrstan je među pet najboljih Creative Commons albuma u 2009. godini.

Zadnjih godina aktivno sudjeluje u razvoju i procvatu zagrebačke jazz scene pokrenuvši Sunrise Sessionse, platformu za razvoj kreativne scene improvizirane glazbe u Hrvatskoj. Sunrise Sessions kolektiv je od dvadeset i pet glazbenika koji već više od 5 godina održavaju i organiziraju koncerte slobodne kompozicijske improvizacije (instant composition). To je način sviranja u kojem glazbenici na licu mjesta, bez pripreme ili ikakve probe, zajedno na pozornici, u realnom vremenu, skladaju kompozicije, tj. improviziraju ne samo melodijski i ritmički (što je inače uobičajeno za mainstream jazz), već i s cijelom formom pjesme. Praktički, stvaraju novi oblik (formu) – pjesmu i aranžman u samom tijeku izvođenja.

image
Jazz u Močvari: Ivan Kapec 5tet
PROMO

Zajedno s Jankom Novoselićem, s kojim svira u grupi Kozmodrum, pokrenuo je izdavačku kuću Zona Muzika. Ivan je pisao za časopis WAM i uređivao je temat o glazbi u časopisu Quorum. Također uređuje i radio emisiju "Jazzolovka" koja promovira novu improviziranu i jazz glazbu u regiji. Zadnjih nekoliko godina surađuje i s kantautoricom Majom Posavec.

Ivan o novim skladbama kaže: "U stvaranju ove glazbe bio sam vođen s dva instinkta - da stvari držim pod kontrolom, da imam sve zapisano, i da je jasno što je prije zvučalo i što će biti, i nasuprot tome - da pustim da glazba i glazbenici sami po sebi rade, da se razvijaju i da je ishod posve neizvjestan. Tako da su neke kompozicije detaljno raspisane, a neke su donesene samo kao bazične skice. Bend je elegantno odreagirao i na jedno i na drugo."

Koncert je organiziran u suradnji s Goethe-Institutom.

Linker
16. travanj 2024 23:49