StoryEditor
Filip Ozobić
 privatni album
POSTAO I PRVAK DRŽAVE

Igrao je i za Hajduk i za Vatrene, a sada je blizu nastupa za državu koja je dvaput iznenadila Hrvatsku!

Na Euru je s ‘mini Vatrenima‘ u društvu Kramarića i Vrsaljka bio u polufinalu i u momčadi prvenstva
Autor: Dražen AntolićObjavljeno: 24. lipanj 2020. 15:57

Filip Ozobić u subotu je dobio medalju za prvaka Azerbajdžana, fotografirao se i s pobjedničkom peharom. Karabah je nastavio seriju titula sedmom u nizu, njemu je to druga. Isti dan potpisao je i produženje ugovora za još jednu sezonu. Sljedećeg ljeta bit će pet godina u Azerbajdžanu i po tom kriteriju steći uvjete da zaigra za njihovu reprezentaciju.

Hrvat, nekadašnji naš reprezentativac u svim uzrastima i s dva nastupa, ali u prijateljskim utakmicama za Vatrene, nije daleko da odjene dres države na južnom Kavkazu, na raskrižju Europe i Azije. Ozobić je iz Ivanjske kraj Bjelovara, rođen 8. travnja 1991. Igrao je u mlađim uzrastima Mladosti iz Ždralova, Dinama i Zadra, u Prvoj HNL za Hajduk i Slaven Belupo, na Euru U-19 prije deset godina, na kojem je Hrvatska bila u polufinalu, UEFA ga je izabrala u momčad prvenstva kao desno krilo, no nikad se nije nametnuo za Vatrene. Osim što ga je Ante Čačić poveo na turnir u Kinu, gdje je nastupila mahom ekipa HNL-a.

Ponovno karantena

- Ovdje u Azerbajdžanu ponovno su uveli karantenu zbog koronavirusa. Svaki dan je 350 do 400 oboljelih. Kao u ranijim vrhuncima. Obustavljeni su treninzi, sljedeća dva tjedna ponovno ću boraviti u stanu. Imamo pravo 2-3 sata tijekom dana biti vani, jedva čekam da se prošetam. Imali smo strogu karantenu, potom su popustili mjere, praktično je sve bilo normalno, ali epidemiološka slika nije bila dobra. Zatim su uveli zabrane kretanja vikendima, pa sad novu karantenu - javio nam se Ozobić, no to mu nije pokvarilo raspoloženje. Premda je pehar podigao s maskom.

- Nismo slavili, u kampu smo dobili medalje i razišli se.

Ima razloga za pozitivna razmišljanja:

- Riješio sam produženje ugovora još godinu dana, to mi je bilo najvažnije da znam što ću. U Hrvatskoj nisam bio od siječnja, a i nije na vidiku kada ću, jer granice su zatvorene. Ući se ne može, osim radnika naftnih kompanija i vladinim avionom, a za izaći je opcija opet vladin ili privatni zrakoplov. Druga je varijanta otići u Tbilisi, no za to je potrebna i propusnica za Gruziju. Roditelji zovu pomalo i zabrinuti, međutim, sve je dobro, što se mene tiče. Treba se samo držati mjera i biti oprezan. Osobno ne poznajem nikoga tko je zaražen. Vjerojatno ćemo za dva tjedna, kad prođe ta karantena, početi s pripremama. Imao sam opciju u ugovoru dva plus jedan i aktivirali smo tu treću godinu. Jako sam sretan i zadovoljan što se toga tiče, nadam se da ćemo i sljedeće sezone napraviti dobre rezultate. Ovdje je super, klub je odličan, plaće su sve redovne, u gradu mi je lijepo.

Prvi izlet u inozemstvo bio mu je u juniorskom dobu u Spartak iz Moskve, a prije četiri godine iz Koprivnice otišao je u Gabalu. Je li tada mogao misliti da će se tako stopiti s Azerbajdžanom?

- Nisam razmišljao hoću li toliko ostati - nasmijao se.

Već je bilo govora da bi, kad stekne uvjete, a to je pet godina igranja i življenja u toj državi, mogao odjenuti dres Azerbajdžana. Je li s time to zapečaćeno?

- Ovdašnji novinari me pitaju za to, kazao sam da moram ostati još tu jednu godinu, pa ćemo nakon toga vidjeti.

Voljni ste prihvatiti ponudu?

- Ako bismo se dogovorili, bude li to konkretno, možda bih zaigrao za njih. Osobno nemam nikakve zapreke.

Može li Azerbajdžan napraviti iskorak u reprezentativnom nogometu?

- Više u Ligi nacija nego u kvalifikacijama. Iako, vidjeli ste da je Hrvatskoj najteže s Azerbajdžanom. Na dva gostovanja nema pobjedu - pomalo u šali će Ozobić, no neće nimalo začuditi ako ga sljedeće jeseni vidimo u kvalifikacijama za SP u Kataru.

Mora se poklopiti

- Lijepo je igrati takve susrete pred punom stadionima. Ali ništa dalje ne bih govorio o tome. Prerano je. Tko zna što će biti.

Već 13 godina vode vas Marko Naletilić i Zvone Bljajić. Mladog su vas odveli u Spartak. Od ekipe s kojom ste bili u polufinalu juniorskog Eura Kramarić i Vrsaljko su srebrni Vatreni, Ademi kapetan Dinama… Vi ste tada po UEFA-i jedini bili u momčadi prvenstva, a oni su napravili veće karijere. Zašto?

- U redu, imaju izvrsne životopise, no i ja sam u odličnom klubu i zadovoljan sam svojom karijerom. Može se učiniti više ili manje, međutim, da bi bio stigao na TOP razinu puno ti se toga mora poklopiti. Da nemaš ozljeda, primjerice - zaključio je Ozobić.

U kvalifikacije za LP bez utakmice čak pet mjeseci

Prvenstvo je prekinuto još 13. ožujka i nije nastavljeno.

- Nije bilo mogućnosti. Bilježim drugi naslov prvaka, ukupno treći trofej uz jedan Kup Hrvatske s Hajdukom. Ali tada sam bio ozlijeđen. U Azerbajdžanu sam dvaput izgubio finale Kupa. Loša je stvar što ćemo u kvalifikacije za Ligu prvaka bez ijedne službene utakmice čak pet mjeseci.

Linker
01. srpanj 2020 19:58