MATTHEW MIRABELLI Afp
STRAŠNA NAJAVA POLJUDA

Dovedite nam te Ruse! Hrvatska zabila 7, Majer fenomenalan, posebna utakmica Kramarića

Hrvatska je u fantastičnoj večeri sa sedam pogodaka pregazila Maltu, slijedi - Rusija!
Piše: Davorin Olivari/SN/JLObjavljeno: 11. studeni 2021. 22:51

MALTA - HRVATSKA 1:7 (Brozović 31' ag. / Perišić 6', Ćaleta-Car 22', Pašalić 39', Modrić 45'+1', Majer 47', 64', Kramarić 53')

MALTA (3-4-3): Bonello - Shaw (od 83. Micallef), Agius, Pepe - Attard, Cristensen (od 46. Pisani), Teuma (od 62. Guillaumier), Camenzuli - J. Mbong (od 68. Dimech), Montebello (od 62. Satariano), Degabriele

HRVATSKA (4-2-3-1): Grbić - Juranović, Ćaleta-Car, Gvardiol, Sosa - Brozović (od 46. Jakić), Modrić (od 54. Vlašić) - Majer, Pašalić (od 62. Livaja), Perišić (od 54. Oršić) - Kramarić (od 54. Petković)

Valletta – Stadion Ta'Qali. Sudac: Deniz Aytekin (Njemačka)


I bi kako je trebalo biti. Bez stresa, bez napetosti, bez pretjeranog trošenja energije. Hrvatska je po očekivanju, ali ipak možda neočekivano uvjerljivim rezultatom pobijedila Maltu i sad čekamo tu odlučnu utakmicu s Rusima na Poljudu.

Gledali smo Vatrene onakve kakve smo i željeli vidjeti. Nadahnute, agresivne, mudre, raspucane, efikasne, zapravo - odlične. Hrvatska je došla do svoje najuvreljivije pobjede nad Maltom u povijesti, svoje stare poznanike iz europskih i svjetskih kvalifikacija razbili smo kao nikad, baš smo ih 'ubili'.

image
Sofascore
Statistika: Sofascore

Dobro smo odgovorili Rusima koji su dobili Cipar sa 6:0. Neka Rusi znaju da i Hrvatska može trpati. I više od njih. Ne samo to, ova pobjeda bila je najveća kvalifikacijska pobjeda u gostima naše nacionalne vrste! Kakva sjajna uvertira za veliku utakmicu s Rusima na Poljudu.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

Od samog početka utakmice pokazali su skromnim domaćinima tko je gazda, a tko šegrt. Dalićevi dečki su krenuli ozbiljno, koncentrirano i fokusirano. Visokim presingom stisnuli su Maltežane koji su teško nalazili načina kako loptu dovesti do centra. Perišićev pogodak u samom začetku naznačio je rasplet malteškoga sraza. Ubrzo je zabio i Duje Ćaleta-Car svoj prvi pogodak za nacionalnu vrstu i stvari su bile postavljene na mjesto.

Onda se dogodio jedan neugodni događaj, posve neobičan i bizaran autogol Marcela Brozovića koji je malo poremetio tvorničke postavke utakmice, ali događaju se i takve stvari. Istina, nakon tog autogola, Maltežani su s respiratora poskočili, naglo postali jako živi, ali pluća domaćina nisu dugo izdržala. Pašalić je ubrzo opet sve stavio na svoje mjesto, a Luka Modrić je svojim dvadesetim pogotkom za Vatrene u završnici prvog poluvremena definitivno zaključio posao na Malti.

Ova utakmica, iako su svi bili dobri, zapravo je bila na neki način posebna kad se radi o Andreju Kramariću. Sigurno niste zaboravili kako se Krami stalno zamjeralo da je sebičan 'do bola', ali na Malti je demonstrirao nešto sasvim drugo. Dva puta je bio asistent, za pogodak Perišiću i Pašaliću, a sudjelovao je i kod trećeg pogotka. Tražio je igrače u boljim pozicijama, našao ih je... Na koncu je i zabio, zaslužio je taj pogodak.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

Hrvatska je shodno razlici u kvaliteti imala kompletnu kontrolu utakmice, posjed lopte, bila je skroz suverena i dominatna. Treba spomenuti u prvom poluvremenu i dvije situacije kad je intervenirao VAR. Zabio je Gvardiol, zabio je i Degabriele i za Maltu, ali zapravo nisu zabili, jer je bilo zaleđe. Imali su Vatreni još dvije sjajne šanse u prvoj dionici, nisu ih realizirali Kramarić i Perišić.

Također, treba istaknuti još jednog Vatrenog, Lovru Majera. Možda smo njega i trebali staviti u prvi plan. Igrač Rennesa koji je očito u briljantnoj formi, sudjelovao je kod tri pogotka Vatrenih. Kod prvog je iskobeljao loptu obrani Malte, kod trećeg je fenomenalnom dugom loptom pronašao Kramarića, kod četvrtog je gurnuo loptu do Pašalića koji je nakon toga petom uposlio strijelca Modrića... A onda je i on zabio svoj prvi pogodak za Vatrene, uskoro i drugi... Kakva partija! Majer je opravdao svoj status u prvih jedanaest i najavio se za utakmicu u Splitu. Bio je - fenomenalan.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

I evo još dva zanimljiva statistička podatka. Prvi puta u povijesti u europskim i svjetskim kvalifikacijama zabilo je šest različitih strijelaca, prvi put je Hrvatska u bilo kojim kvalifikacijama u jednom poluvremenu zabila četiri pogotka. E, sad se prebacujemo na nedjelju... Na eliminacijsku utakmicu. Rusi, čuvajte se.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp


KRAJ UTAKMICE! ČESTITKE VATRENIMA!!!

90' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

84' - Petković sjajno šutira, a Bonello uspijeva to zaustaviti... U nastavku ni Majer ne pogađa za potencijalni hat-trick!

83' - U igri je Karl Micallef umjesto Kurta Shawa.

​79' - Pepe dobiva prvi i zapravo jedini žuti karton na ovoj utakmici.

74' - Vrijedi zabilježiti da je uslijed svih ovih promjena kapetansku vrpcu preuzeo 25-godišnji Duje Ćaleta-Car koji se večeras također upisao u strijelce! Prekrasno izdanje Vatrenih...

71' - Livaja se zamalo upisao u strijelce, dobro je šutirao s vrha šesnaesterca, ali brani Bonello.

68' - Ušao je Shaun Dimech umjesto Josepha Mbonga.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

64' - GOOOL! Oršić probija i pronalazi Marka Livaju, a napadač Hajduka gura u šansu Majera za drugi njegov pogodak... kakva večer Lovre Majera u dresu reprezentacije!

62' - Posljednja Dalićeva izmjena. Slatke brige ima hrvatske izbornik... sada ulazi Marko Livaja umjesto još jednog strijelca Marija Pašalića. Kod Malte izlaze Montebello i Teuma, u igru će Satariano i Guillaumier.

54' - Trostruku promjenu radi Zlatko Dalić. Izlaze Modrić, Kramarić i Perišić, ući će Nikola Vlašić, Bruno Petković i Mislav Oršić.

53' - GOOOL! Pašalić je napravio pritisak na visoko postavljenu zadnju liniju Malte, a Kramarić koristi nepažnju domaće obrane i pogađa iz daljine za čudesnih 6:1!

50' - Strašna dijagonala Lovre Majera! Jednim je potezom rasparao maltešku obranu i prava je šteta da Perišić to nije iskoristio...

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

47' - GOOOL! Juranović je ubacio za Kramarića koji dobro gađa glavom, ali Bonello to brani, a na odbijanac dotrčava Lovro Majer i nagradilo ga je - pogađa i on za visokih 5:1!

46' - Vraćamo se na Maltu. Dalić ostavlja Marcela Brozovića u svlačionici i ta je promjena sasvim logična, treba nam zdrav i spreman Broz za Rusiju. Umjesto njega će u igru Kristijan Jakić. Promjena i kod Malte. Ulazi Pisani umjesto Christensena.

​KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Fantastičnu igru Dalićevih trupa nakratko je prekinuo tek nesretni autogol Marcela Brozovića. Vatreni su u svim segmentima potpuno nadigrali Maltu i postigli čak četiri pogotka. Uz strijelce, vrijedi istaknuti i dvostrukog asistenta Andreja Kramarića koji je na najbolji mogući način opravdao izbornikovo povjerenje.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

45'+1' - GOOOL! Raspoloženi i sveprisutni Majer krade jednu loptu, dodaje Pašaliću koji laganim trzajem petom pronalazi Modrića, a kapetan rutinski i hladnokrvno pogađa bliži kut za velikih 4:1 na Malti!

45'+1' - Još jednom Perišić! Sjajan dupli pas sa Sosom, ali uspijeva ga zatvoriti malteški branič...

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

42' - Opet prijeti Perišić, Bonello ovog puta izlazi kao pobjednik.

39' - GOOOL! Majer je dao čudesnu okomitu loptu prema Kramariću, a napadač Vatrenih malonogometnim driblingom 'lomi' svog braniča i zatim pronalazi Pašalića koji lakoćom pogađa mrežu... 3:1 za Vatrene!

38' - Ne daju se Maltežani! Attard pokušava pronaći Montebella na drugoj vratnici, izbijaju to naši u korner.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

35' - Vrlo su brzo Vatreni konsolidirali redove, pohvatali konce igre i nastavili prijetiti. Borna Sosa je vrlo aktivan na lijevoj strani, jedan centaršut valjda mora proći...

31' - GOL! Degabriele je tražio Montebella na drugoj vratnici, a Brozović - u namjeri da taj centaršut izbije - glavom vrlo nespretno pogađa vlastitu mrežu i ništa tu nije mogao niti Ivo Grbić... na semaforu je sada 1:2.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

28' - Montebello pokušava nakon kornera iznenaditi debitanta Grbića, odlazi i ovaj pokušaj preko gola.

24' - Nova šansa za Vatrene! Kramarić je bio u dobroj šansi, no njegov pokušaj ljevicom prohujao je pored gola...

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

22' - GOOOL! Modrić je izveo slobodan udarac, a Ćaleta-Car u svom 20. nastupu skače najviše i pogađa glavom za 2:0!

18' - Vatreni i dalje stežu obruč, nadajmo se da je gol Malte bio samo izdvojena epizoda. Modrić sada traži Perišića, dobro je to kapetan zamislio, ipak nisu se dobro shvatili dugogodišnji suigrači.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

13' - POGAĐA I MALTA! Teuma gura Degabrielea u šansu, ovaj bježi obrani Vatrenih i pogađa mrežu! Srećom, bio je u zaleđu malteški napadač, poziv je to na oprez hrvatskim braničima...

12' - NOVI GOL! Gvardiol je uputio loptu prema golu, ali Sosa i Kramarić stajali su u nedozvoljenoj poziciji te utjecali na igru... nažalost - gol je poništen.

9' - Nova šansa za Vatrene! Perišić daje povratnu do Modrića koji, u svom stilu, vanjskom šutira po golu, ali brani to malteški vratar.

image
MATTHEW MIRABELLI Afp

6' - GOOOL! Sosa je napravio inicijalni pritisak, da bi Modrić ukrao loptu i pronašao Kramarića - isprve dolazi to do Perišića koji matira Bonella za 1:0!

5' - Pokušao je Ivan Perišić probiti lijevi bok, neutralizirali su ga Maltežani.

3' - Prvi se od Vatrenih okuražio Andrej Kramarić... otvorio si je prostor za udarac i opalio s dvadesetak metara - preko gola.

1' - Počela je utakmica na malteškome nacionalnom stadionu u Ta' Qaliju! Glavni je sudac 43-godišnji Nijemac Deniz Aytekin. Ajmooo!!!


Nakon što je Zlatko Dalić objavio da će Luka Modrić početi od prve minute bude li s njim sve u redu, te o vratarima dao izjavu iz koje su svi iščitali da brani Ivo Grbić, oko početne jedanaestorice ostala su dva otvorena pitanja na koja je izbornik ponudio zanimljive odgovore. Odabrao je stoperski par Ćaleta-Car - Gvardiol, dok će u napadu na desnoj strani igrati Lovro Majer.

image
SN

Kako je Dalić označio Gvardiola kao kvalitetu više na lijevom stoperu i sigurno rješenje, najjači oslonac njegove koncepcije, ostalo je otvoreno tko će mu biti partner Lovren, Vida ili Ćaleta-Car. Na kraju otpala su obojica iz starog dosadašnjeg dvojca, neće startati ni Lovren niti Vida nego Ćaleta-Car. Njih dvojica, Ćaleta-Car i Gvardiol već su igrali protiv Cipra u Larnaci.

Ćaleta-Car ušao je uz sezonu s nizom problema, trener Jorge Sampaoli doveo je druge stopere, a klub je očekivao da će on napraviti transfer. Na kraju je ostao i počeo igrati, izborio je mjesto i dobio visoke ocjene, pogotovo za izvedbu u derbiju s PSG-om kad je protiv sebe imao Mbappea i društvo. Kod Dalića mu rejting samo raste.

Je li to izbornik bacio u drugi plan senatore Lovren i Vidu ili će im dati šansu, obojici ili jednom, na Poljudu s Rusijom sad je pitanje, ali očito je da u Ćaleta-Caru i Gvardiolu vidi tandem budućnosti, a do njih je i Marin Pongračić. Evidentno je da Dalić nastavlja mijenjati sliku Vatrenih. Izbornikova izjava kako "nemam osobnog interesa tko igra, a tko ne igra, nego samo reprezentativni", očito je najviše išla Lovrena i Vidu.

U veznom redu su standardni starteri Brozović i Modrić i ispred njih Pašalić, a u napadu su prednost dobili Majer, Kramarić i Perišić. Tako je Lovro Majer, koji je pod Dalićem ranije igrao samo šest minuta u Bratislavi dobio veliku priliku. I on i Bruno Petković pozvani su u zadnji čas, u nedjelju, dan prije okupljanja nacionalne vrste, a izbornik je veće povjerenje dao Majeru. Iako se radi o poziciji koja za njega nije karakteristična.

Modrić predvodi Vatrene kad god može, unatoč virozi, Brozović, Perišić i Kramarić imaju stalne pozicije, Pašalić igra sve češće, a i da obrana izgleda bitno drugačije nego nekad, počeli smo se navikavati.


Čolak, Pongračić, Brekalo i Barišić gledatelji s tribine

Kako je Zlatko Dalić na Maltu doveo 27 igrača, a u zapisniku mogu biti samo 23, četvorica su susreta morali pratiti s tribine. Jasno je bilo da će se tamo naći Borna Barišić koji ima dva žuta kartona, pritom je drugi dobio u samoj završnici utakmice sa Slovačkom te Josip Brekalo koji se postuno oporavlja od ozljede lista.

Dvojica prekobrojnih po Daliću postali su Marin Pongračić i Antonio Mirko Čolak. Potonjeg je kasnije pozvao u reprezentaciju, jer je bio na pretpozivu, ali još nakon njega šansu je dao Bruni Petkovića pa je Čolak završio među gledateljima.

Linker
18. travanj 2024 17:24