PETR DAVID JOSEK Afp
NEZAUSTAVLJIV

Ivan Perišić ušao u povijest: Nikad niti jedan hrvatski nogometaš nije ostvario takav pothvat...

Šuker je najbolji strijelac Vatrenih, drugi je Mandžukić, Perišić i Eduardo sada dijele 3. mjesto
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. lipanj 2021. 23:06

Nekad čovjek pomisli kako više nije pravi, kako u njegovoj svijeći više nema ulja. Nije se Perišić iskazao u prva tri poluvremena na ovom turniru, a onda je u drugoj minuti nastavka gotovo probušio mrežu. Pozicija stvorena za njega, idealno izvlačenje na udarac i onda precizna bomba u suprotne rašlje. Udarac u kojemu se vidjela ljutnja i frustracija, u konačnici i udarac, koji je ostavio Hrvatsku na životu na Euru.

Koliko je puta Perišić zabio važne golove, teško je i nabrojati koliko puta je podignuo momčadi glavu iznad vode, kad se činilo izgubljenim. Na Mundijalu u polufinalu za 1:1, pa opet u finalu za 1:1. Da, u mnogo je navrata “spasio život” Hrvatskoj i bio junak ove reprezentacije.

A Perišić je golom Češkoj pomaknuo i neke osobne granice. Naime, to mu je 29. pogodak za reprezentaciju, čime se izjednačio s Eduardom na trećem mjestu ljestvice strijelaca, iza Šukera i Mandžukića. Mandžo mu bježi četiri gola, nastavi li Perišić igrati za reprezentaciju u istom stilu, ne sumnjamo da će Mandžukića uskoro “skinuti” s drugog mjesta. Šuker se s 45 golova još uvijek čini nedostižnim, ali, tko zna...

Isto tako, Perišić je postao prvi hrvatski nogometaš koji je zabio golove na četiri velika natjecanja, k tome i uzastopna. Na SP-u u Brazilu zabio je Kamerunu i Meksiku, potom 2016. na Euru Češkoj i Španjolskoj, u Rusiji prije tri godine bio je strijelac protiv Islanda, Engleske i Francuske. Dakle, ni na jednom od tih natjecanja nije zabio samo jednom, već barem dvaput, pa zašto ne bi protiv Škotske nastavio taj niz?

Očito je Perišić jedini raspucan i precizan od naših napadača. Prije ovog gola Češkoj, Hrvatska je zabila Armeniji. Strijelac je bio - Perišić. Prije toga, zabili smo tri gola Malti, jedan je zabio Perišić. Ukupno, tri od zadnjih pet golova njegovo su djelo, ona dva Malti postigli su Modrić i Brekalo.

Zadnji gol Škotima zabili smo još 2008. u remiju 1:1 u Glasgowu. Tada Perišić još nije igrao za Hrvatsku. Ali jest, u epizodnim ulogama, u ona dva poraza u kvalifikacijama za Brazil. U maksimirskih 0:1 izišao je u 56. minuti, a u uzvratu, u Glasgowu, gdje je Hrvatska izgubila 0:2, ušao je s klupe u 69. minuti. Sad će sigurno biti starter, naš najopasniji strijelac, možda bude i treća sreća, neka napokon Perišić zabije i Škotima, dođe do 30. gola za reprezentaciju, nastavi taj niz od barem dva pogotka na svakom velikom natjecanju na kojem je igrao.

Linker
23. travanj 2024 09:14