Zlatko Dalić i Luka Modrić
 SRDJAN VRANCIC/CROPIX
DVIJE PROMJENE

Izbornik Dalić najavio novi tandem u početnom sastavu! Modrić: Dođe li do penala, spreman sam...

‘Napravit ćemo neke promjene, ali ne zato što netko igra slabo‘, rekao je izbornik.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. listopad 2021. 17:21

Izbornik Zlatko Dalić najavio je najmanje dvije promjene u odnosu na momčad koju je u petak pobijedila na Cipru, jednu prinudnu i jednu taktičku. Od ranije se zna kako zbog kartona neće biti Matea Kovačića, a zamijenit će ga...

- Pašalić će ići na njegovu poziciju jer je on dobar u završnici, a takav nam igrač nedostaje, on od svih igrača ima to najbolje, tako da tu nema dileme - najavio je Dalić.

Neće biti ni Ćaleta-Cara, a u momčad se vraća Vida.

- Šest utakmica nismo primili gol, ali ovo je važan ispit. Koliko god bilo dobro na Cipru, to nije bilo mjerilo. Slovačka je situacija u kojoj ne smijemo primiti gol. Napravit ćemo promjene u sastavu, ali ne zato jer je netko loše odigrao, nego želimo još veću energiju. Stavit ćemo par svježih igrača, neki naši igrači nisu standardni, pa im je teško ponoviti dvije utakmice u tri dana. Duje je igrao sjajno na Cipru, ali nema puno utakmica u nogama. Treba nam trke i agresije - kazao je izbornik.

Te promjene možda ne budu i jedine.

- Veseli me konkurencija u reprezentaciji, igrači koji donose novu energiju i snagu. Moramo ovo potvrditi da dobijemo kontinuitet. Svi dobro rade i koga god stavim neću pogriješiti - poručio je Dalić.

Hrvatskoj, smatra Dalić, slijedi najvažnijih 90 minuta u kvalifikacijama za SP 2022.

- Nama je cilj osvojiti što više bodova, što prije doći do tih 21, 22 boda i prvim mjestom osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo, znamo koliko nam znači ta utakmica, možda nam je i najvažnija utakmica kvalifikacija, Rusija ima teško gostovanje u Slovenije. Ovo je nama šansa da se pobjedom približimo Kataru - dodao je Dalić.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Šanse Slovačke da se vrati "u život" u kvalifikacijama svedene su na ludu teoriju, u Gradski vrt dolaze skoro rasterećeni, a otud može prijetiti i najveća opasnost.

- Nećemo se puno zamarati sa slovačkom reprezentacijom i njihovim igračima, možda će biti i opasnije ako će priliku dobiti igrači koji nisu prije igrali. Moramo respektirati Slovačku, vrhunska je reprezentacija i može biti neugodna. Slovačka je igrala dobro i u Rusiji, imala posjed od 70 posto i više, prigode i šanse. Ima jaku veznu liniju s Hamšikom i Kučkom, ima napadača Boženika, koji može biti opasan. Nema Lobotke, Maka i Weissa, ali možda dolaze igrači koji žele još više napraviti. Nema podcjenjivanja, moramo krenuti jako od prve minute - rekao je Dalić.

Pripremu utakmice sigurno mu olakša povratak pozitive oko reprezentacije.

- Rezultat diktira sve. On je sad dobar, igramo dobro i onda je bolji ambijent. Puno je mlađih, dobrih igrača koji su donijeli dobre stvari. Rezultat na Euru nije bio očekivan pa se stvorila negativa. Ovako je bilo i tamo, ja sam uvijek za pozitivu. Dogodi se i negativno razdoblje pa je lošije, ali ja sutra očekujem dobru utakmicu pa će i dalje biti dobro.

Hoće li ljubimac Gradskog vrta Mile Škorić dobiti priliku pred svojim navijačima Dalić nije htio otkriti.

- Zaslužio je poziv, ali njemu je konkurencija velika. Vidjet ćemo, volio bih kad bi mu se otvorila situacija - zaključio je izbornik.

Modrić: U Osijeku se osjećamo sjajno

Luka Modrić protiv Slovačke će 48. put kao kapetan povesti reprezentaciju. Po broju utakmica u kojima je nosio kapetansku traku izjednačit će se tako sa Zvonimirom Bobanom. Samo Darijo Srna ima više kapetanskih nastupa.

Modrić nije igrao prije mjesec dana u Bratislavi, a slovačke novinare zanimalo je što mogu očekivati od Hrvatske, koja će biti još jača za jednog od najboljih nogometaša svijeta.

- Utakmica u Bratislavi je bila dosta teška uz nas, ali uspjeli smo pobijediti, bilo je važno da uzmemo ta tri boda. Sada nas isto očekuje teška utakmica protiv ekipe koja je dosta dobra, koja voli igrati nogomet i nadigravati se. Vjerujem da ćemo biti pravi kao što smo bili prošli mjesec i protiv Cipra, iako je Slovačka teži protivnik. Vjerujem da ćemo uz publiku doći do tri boda - rekao je Modrić.

Potpora tribina neće izostati. Do jučer kasno poslijepodne prodano je nešto više od 12.000 ulaznica od njih 14.500 koliko ih se našlo u prodaji. U Gradskom vrtu će opet biti sjajna atmosfera koju prijeti pokvariti samo kiša, a koja će prema aktualnoj prognozi padati čitav dan.

- Stvarno se ugodno osjećamo u Osijeku i vjerujemo da će opet biti pun stadion. U Gradskom vrtu atmosfera je uvijek fenomenalna. Vidi se da nas ljudi ovdje vole. Stvorila se prava sinergija između navijača i reprezentacije - kazao je Modrić.
Slovacima treba čudo da bi dohvatili pozicije koje vode na Svjetsko prvenstvo, no hrvatski kapetan ne obazire se na probleme protivnika.

- Ne treba nas puno brinuti situacija Slovačke, ali to ništa ne znači, ne govori da nisu kvalitetna ekipa. Imamo veliki respekt prema njima, mi trebamo gledati sebe i uzeti ta tri boda koja bi nas približila našem cilju - ustvrdio je Modrić.

Atmosfera u reprezentaciji, potvrdio je Modrić, doista je sjajna, a što je i očekivano nakon tri uzastopne pobjede u kvalifikacijama za Katar bez primljenog gola.

- Ekipa je napravila veliki posao, osvojili smo sedam bodova u tri teške utakmice, igrali smo na visokom nivou, a tada je i atmosfera je odlična. Ali, sama igra je ohrabrenje i trebamo nastaviti tako - rekao je Modrić.

Promašeni kazneni udarac na Cipru ga ne obeshrabruje. Događa se i najvećima. A kod hrvatskog kapetana nema dvojbi da će opet uzeti loptu bude li potrebno.

- Jedanaesterac? Spreman sam opet preuzeti odgovornost ako treba - nasmijao se Modrić pa dodao:

- Naravno, ako izbornik dozvoli.

Razlog za osmijeh je i još jedna nominacija za Zlatnu loptu. Kapetan hrvatske reprezentacije i ove je godine u užem izboru, među 30 igrača koji konkuriraju za najprestižniju individualnu nagradu u nogometnom svijetu.

- Lijepo je opet biti nominiran za Zlatnu loptu. To je najprestižnija nagrada koju nogometaš može osvojiti. Već i sama nominacija je izuzetna čast i priznanje - zaključio je Modrić.

Linker
17. travanj 2024 22:14