ROBERT PERRY Afp
KVALIFIKACIJE ZA KATAR

Jedan od ključnih igrača Vatrenih živi u velikoj neizvjesnosti, a napadi na Dejana Lovrena su pretjerani

Zlako Dalić će 1. rujna u Rusiji na dispoziciji imati čak četiri igrača iz tamošnje lige
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 19. kolovoz 2021. 14:27

Zlatko Dalić po prvi je put kako vodi Hrvatsku pozvao četiri igrača iz ruske lige koja u Europi iz godine u godinu ima sve manju važnost, pa je mnogi u Hrvatskoj gledaju dosta suzdržano. Međutim, četvorka koju je Dalić odabrao - Lovren, Vlašić, Uremović, Moro - nikako nije slučajno na popisu. Lovren je senator, Vlašić standardni član udarne postave, Uremović se u njoj već dokazao, a Moro se godinama nameće kao moderni veznjak. Kako se rusko prvenstvo kod nas ipak daleko manje prati i gleda u odnosu na Lige petice, pogledajmo kakav je aktualni trenutak “vatrene četvorke” u koju Dalić očito jako vjeruje.

DEJAN LOVREN
Kritike su pretjerane

U utorak je na prestižnom ruskom portalu Sport-Express objavljen članak u kojem se novinar dosta žestoko okomio na Lovrenova (31) izdanja u novoj sezoni. Zenit je u četiri kola primio šest golova, a u tekstu je baš hrvatski stoper podvučen kao glavni krivac. “Došao je prošlog ljeta kao velika europska zvijezda, nosi već i kapetansku traku, a igra ispod svih očekivanja. dapače, izravni je krivac za tri primljena gola”. Ponudio je novinar i objašnjenja svojih stavova, ali realno su pretjerana. I to dobro pretjerana. Lovren je bio kriv za jedan gol i to tako što je skrivio vrlo sumnjiv 11-erac. U HNL-u ili u Europi teško bi itko njegov kontakt sa suparnikom doživio kao prekršaj za 11-erac, ali u Rusiji suci često imaju neke svoje kriterije.

Suha statistika kazuje da nije krivac ni za jedan gol, da je predriblan samo jednom u četiri kola, da ima 60 posto osvojenih duela... Moguće je dakako da Lovrenove igre trenutačno i ne opravdavaju veliki ugovor kojima ima u Zenitu, ali daleko od toga da Zenit ima problema baš zbog njegove igre u obrani. S te strane izbornik ne bi trebao imati straha. K tome, Lovren sad već odlično poznaje sve ruske igrače tako da mi očekujemo da bude jedan od Dalićevih ključnih oslonaca tog 1. rujna. Lovren je ne dvojimo sretan i zbog toga što s druge strane neće biti Dzjube, koji je dvije godine u nizu uvjerljivo bio proglašavan najboljim ruskim igračem i koji je onako korpulentan, a tehnički odlično potkovan, doista igrač koji može zabiti svakoj obrani. Ostali napadači s kojima će se Lovren i naša obrana suočiti 1. rujna nemaju Dzjubinu klasu.

NIKOLA VLAŠIĆ
CSKA, Milan ili Zenit?

Najbolji igrač ruske lige u prošloj godini već mjesec i pol dana živi u velikoj neizvjesnosti. Čelnici CSKA već su se bili pomirili s tim da će u novoj sezoni igrati bez Vlašića (23), pa je i trener Aleksej Berezutski dobio naputak da momčad slaže bez hrvatskog ofenzivca. Stoga je u prvom kolu ruskog prvenstva Vlašić ostao na klupi, na kojoj je počeo i derbi protiv Lokomotiva iz Moskve. No, ušao je u posljednjih 20-tak minuta kako bi eventualno spasio CSKA od poraza, što se ipak nije dogodilo.

Za to vrijeme CSKA je intenzivno pregovarao s nekoliko klubova koji su željeli dovesti Vlašića. Brentford je prvi stavio na stol 15 milijuna eura, što su u Moskvi glatko odbili, istaknuvši cijenu od 30 milijuna. CSKA je glatko odbio i Milanovu ponudu od pet milijuna eura za godinu dana posudbe uz opciju kupnje vrijednu dodatnih 20 milijuna. Kako Milan još uvijek nije odustao, tako su čelnici CSKA - barem po pisanju ruskih medija - izvjesili konačnu cijenu. Deset milijuna eura odmah plus 20 milijuna sljedeće ljeto. O toj ponudi se Milan još uvijek nije izjasnio...

Početkom kolovoza javio se i Zenit, s ponudom od 25 milijuna. CSKA je i to odbio, uz poruku da Zenit može dobiti Vlašića samo ako plati 35 milijuna eura, koliko i iznosi Vlašićeva odštetna klauzula. Zenit se više nije javio, je li čeka da CSKA popusti u zahtjevima, ili se okrenuo novim rješenjima?

Videći da se stvar bitno odužila, Berezutski je vratio Vlašića u udarnu postavu, pa on sad ima i dvije startne utakmice u nogama. U njima je upisao asistenciju, ali i promašeni zicer.

Nema sumnje da Vlašić nije u idealnom stanju, prije svega mentalnom, jer po svim nogometnim parametrima doista je prerastao i CSKA i rusku ligu, pa je njegova želja za odlaskom sasvim logična. Međutim, lako se može dogoditi da na okupljanje reprezentacije dođe kao igrač CSKA. Što ne bi bila dobra vijest ni za njega ni za reprezentaciju, jer idealno bi bilo da utakmicu s Rusijom dočeka kao igrač nekog novog kluba. S druge strane, Vlašić je zdrav, radi punom snagom, te bi do okupljanja trebao odigrati još dvije utakmice. Posebno zanimljiva bit će druga u kojoj CSKA gostuje kod Zenita. Dovoljno vremena, minuta i izazova da 1. rujna i utakmicu s Rusima dočeka u punoj formi.

FILIP UREMOVIĆ
Kapetanska forma na poziciji stopera

Uremović (24) se potpuno oporavio od ozljede zbog koje je morao propustiti Euro te kao kapetan odlično predvodi Rubin Kazana koji je u startna četiri kola osvojio sjajnih 10 bodova. Uz samo dva primljena gola. Uremović je zamijenjen samo jednom i to u 82. minuti kod vodstva 3:0. Uremović je sve te utakmice odigrao na poziciji stopera, a pretpostavka je da ga Dalić vidi kao prvu zamjenu za Juranovića na poziciji desnog beka. No, Uremović je već dokazao da bez problema može pokriti i tu poziciju, koju je u prijašnjim sezonama znao igrati i u Kazanu.

Od četiri igrača koje je Dalić pozvao iz ruske lige, Uremović sigurno izgleda najstandardnije te je najbliže svojoj punoj formi. Igrač za kojeg Rusi pišu da je zadivljujuće konstantan i dobar u svojim igrama. zato su ga i postavili za kapetana.

NIKOLA MORO
Sazrio kao defenzivni veznjak

Dugogodišnji i stalni član naše mlade selekcije napokon je dočekao poziv za A reprezentaciju. Premda je teško vjerovati da će Moro (23) imati ozbiljniju ulogu na terenu, barem u toj prvoj utakmici s Rusima, koliko ih je god dobro upoznao u dresu moskovskog Dinama. Moro se tek treba nametnuti, a u srcu veznog reda Hrvatska ima dokazane svjetske klase.

Moro u prva četiri kola ruskog prvenstva naizgled nije odigrao ništa posebno. Dapače. u posljednjem kolu trener ga je zamijenio već u poluvremenu, što sugerira da nije bio zadovoljan s njegovom igrom protiv Ahmata koji je u tih 45 minuta vodio s 2:0. Ruski mediji s druge strane nemaju primjedbi na njegove prezentacije. Moro u Moskvi igra klasičnu “šesticu” igrača koji prije svega defenzivno zatvara rupe u veznom redu. I Moro je u tom segmentu jako dobar. Ima 67 posto dobivenih duela, ima i tri oduzete lopte po utakmici, te jednom po utakmici otklanja opasnost u svom kaznenom prostoru. U četiri utakmice suparnici su ga samo dva puta predriblali, što je jako dobro s obzirom na to da čuva velik prostor i iznimno je izložen, poglavito u kontrama. Napadački učinak mu je skroman, ali to je i logično jer za kreaciju u igri Dinama zaduženi su neki drugi.

Po svemu se čini da je Moro sazrio, da ima stabilnost u igri, a kako su mu samo 23 godine, nema sumnje da u njemu možemo imati itekako važnog igrača za Vatrene.

Linker
20. travanj 2024 13:26