Foto: Davorin Olivari
OHRABRUJUĆA NAJAVA

KAKO ĆE PROĆI UTAKMICA NA POLJUDU 'Kad bi se nešto dogodilo, digla bi se velika buka, netko bi mogao i loše proći, završiti u zatvoru...'

Hajduk je iselio, ali u utrobi stadiona u večernjim satima trenira Kickboxing klub Mornar koji vodi Dario Jurišić, vatreni navijač Vatrenih i Bijelih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. listopad 2019. 21:16

Bio je to noćni posjet Poljudu. Ako ste mislili da je tada sve mirno i opasano samo policijom, prevarili ste se. Hajduk je iselio s Poljuda, ali u utrobi stadiona u večernjim satima trenira se punom parom. Točno ispod sjeverne tribine gdje je smještena Torcida lociran je Kickboxing klub Mornar. Uz, također splitski Pit Bull, najbolji klub u Hrvatskoj.

Na ulazu u stadion dežuraju policajci, pa djevojke i mladići dolaze na trening uz predočenje osobne iskaznice. Nismo slučajno izabrali posjet Poljudu i Mornaru, jer ga vodi vatreni navijač Vatrenih Dario Jurišić.

On je glavni trener i sve ostalo u klubu, a za one koji ne prate borilačke sportove kazat ćemo da je brat poznate borkinje Helene Jurišić, višestruke europske i svjetske prvakinje u kickboxingu i tajlandskom boksu. S ocem Stipanom krenuo je u ovaj borilački sport, od male dvorane na Gripama uspješni rezultati doveli su Mornar do dvorane na Poljudu.

Prošao je Dario Jurišić mnogo utakmica reprezentacije, bio je i na Europskom prvenstvu u Francuskoj, Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a i na onoj prošloj utakmici s Mađarskom u Budimpešti kad su Dalićevi dečki doživjeli poraz. Jurišić je torcidaš, a u klubu trenira mnogo momaka iz Torcide.

- Pratim hrvatsku reprezentaciju još odmalena, posebno pamtim 1998. godinu kad sam kao klinac s najvećom hrvatskom zastavom krenuo na Prokurative. Naravno i strastveni sam navijač Hajduka, pohađao sam Pomorsku školu koja je tu blizu stadiona, kad je igrao Hajduk, taj dan nije bilo škole, ha-ha - priča nam Dario koji je i uspješan poslovni čovjek

Ne na taj način

Priča nam kako je kao jako mlad prošao, kako kaže, “ultras đir”...

- Bilo je i tučnjava, svega pomalo iz navijačkog života, a s godinama sazriješ, pa odlaziš na utakmice kako bi vidio neke nove gradove, zabaviš se uz nogomet, popiješ, pojedeš nešto, doživiš nova iskustva. Tako i dan-danas odlazim na utakmice. Jako mi je bilo žao što zbog poslovnih obveza nisam mogao u Brazil, ali nakon toga sam bio u Francuskoj i Rusiji...

Bio je i na onoj utakmici u Saint-Etienneu, kad se dogodio onaj incident na utakmici Vatrenih, kad su baklje letjele na teren.

- Borba za poštenje i pravdu u hrvatskom nogometu je u redu, ali ne na taj način.

S obzirom na to da je trening dvorana smještena tek nekoliko metara od poljudskog travnjaka, mnogo puta su i Hajdukovi nogometaši svratili na trening.

- Jedno vrijeme je Danijel Subašić trenirao s nama, Giovani Rosso također, dolazio je i Mario Maloča. Sa Subom sam ostao u kontaktu. Eto, sad Dino Skorup iz druge momčadi Hajduka s nama trenira tajlandski boks. U našem klubu vlada obiteljska atmosfera, a eto imamo sjajne rezultate europske i svjetske prvake u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. A moja sestra je najtrofejnija hrvatska borkinja, zapravo najtrofejnija uopće.

S obzirom da je trening dvorana smještena ispod poljudskog sjevera, mnogi se momci iz Torcide spuste na trening.

- Treniram neke momke iz Torcide, u Splitu svi žive za Hajduk. Od malena nam je usađena ljubav prema Hajduku, kao klinci smo od Pazdigrada koji je 12 kilometara udaljen od Poljuda pješke odlazili na utakmice. Danas sam također gotovo na svakoj utakmici Hajduka. Kad se radi o navijačima, recimo da su podijeljeni oko hrvatske reprezentacije u omjeru 50:50. Jedni su jedva dočekali dolazak Vatrenih, a onaj drugi navijački svijet je revoltiran na nepravdu koja se godinama događala Hajduku i gradu Splitu. Nije da oni ne vole reprezentaciju, ali odbijaju ih događaji u HNS-u i sve što se zbivalo.

Mnogo se od dana kad se saznalo da će Hrvatska igrati u Splitu lamentiralo o sigurnosnoj situaciji, sad se eto spominju i dronovi, ratni brodovi, masa specijalaca i policije, zaštitara. O tome smo također porazgovarali s našim sugovornikom.

- Mislim da će sve proći u najboljem redu. Veliko je osiguranje, velike su kontrole. Kad bi se nešto i dogodilo, digla bi se velika buka, posebno medijska, netko bi mogao i loše proći, završiti u zatvoru. Definitivno držim da će sve proći O.K. Vidite i meni nekad ne odgovara garnitura koja vodi državu i grad, ali moja ljubav prema njima nikada neće proći. Pa nisu mi u svakom trenutku odgovarali i ljudi koji su vodili Hajduk, ali sam odlazio na utakmice i navijao. Takav je moj stav i prema Hrvatskoj, briga me je li HNS vodi Šuker, ovaj ili onaj.... Meni su Vatreni kao i Hajduk, svetinja.

Zanimalo nas je što Dario misli o ovogodišnjoj sezoni Hajduka.

- Ne igramo baš dobro pod Burićem, ali ljubi ga rezultat. Hajduk ove sezone ima dobru momčad.

Linker
19. travanj 2024 05:32