PRAVNO NEUTEMELJENE

Austrijski ustavni sud opalio pljusku Kurzu, osporili mu neke mjere iz proljetnog lockdowna

Pravno gledano upravne odluke smiju biti donesene samo na temelju postojećih zakona što po pitanju ove odredbe nije bio slučaj
Sebastian Kurz
 John Thys/POOL/AFP

Austrijski ustavni sud proglasio je u srijedu proljetnu odluku Ministarstva obrazovanja o obvezi nošenja maski i uvođenju nastave u turnusima na austrijskim školama pravno neutemeljenom.

"Ministarstvo obrane nije bilo u stanju objasniti na temelju čega je donijelo odluku o obvezi nošenja zaštitnih maski u školama i uvođenju nastave u turnusima", stoji u obrazloženju Visokog ustavnog suda Austrije (VfGH).

Pravno gledano upravne odluke smiju biti donesene samo na temelju postojećih zakona što po pitanju ove odredbe nije bio slučaj.

Ministarstvo obrazovanja svoju je mjeru opravdalo podrškom stožera za borbu protiv pandemije.

"Razvojem korona-stožera postalo je jednostavnije opravdavati pravni temelj za neku odluku", stoji u priopćenju Ministarstva obrazovanja, prenosi agencija APA.

Ministarstvo obrazovanja u svibnju je donijelo odluku o podjeli nastave u dva turnusa te uvelo obvezu nošenja maski u školama kako za vrijeme nastave tako i izvan.

Protiv ove odluke roditelji dvoje učenika su podnijeli tužbu pred Ustavnim sudom. Te su mjere ukinute na kraju školske godine 2019/2020 i više nisu na snazi.

Oporbena stranka NEOS je današnju odluku Ustavnog suda nazvala "dokazom pravno-državnog diletantizma" pučko-zelene vlade kancelara Sebastiana Kurza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:23