VLADIMIR SIMICEK Afp
PET GODINA SUŠE

Konačno smo ga dočekali! Teško je zamisliti što bi se događalo u hrvatskom taboru da nije bilo tog poteza

Nije niti protiv Slovačke u jednom dijelu bio na visokoj razini, ali onda je sve ‘pokrio‘...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 05. rujan 2021. 17:10

'Loki, kak bi se reklo, bombica za kraj'! 'A dan prije u tribine otišla. Oprošteno ti je'...

Tako su se nakon utakmice na Instragramu zabavljali Marcelo Brozović i Dejan Lovren. Imali su razloga, Brozovićev volej sjeo je na pravo mjesto, bio je pobjednički, za ta velika tri boda u Slovačkoj. Ima Brozović istetoviranu bombicu na vratu, u spomen na svoga oca koje mu je i nadimak 'Bomba'. Definitivno, to je ona o jabuci i stablu.

Bio je to njegov sedmi pogodak za reprezentaciju, u 65. utakmici. A do prvih šest stigao je već nakon 24 nastupa za Hrvatsku, krenuo je uistinu efikasno. Međutim, ovaj gol Slovacima sigurno je najvažniji u reprezentaciji u dosadašnjoj karijeri.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

Jer, svi ostali su bili lijepi, većina njih također efektni, izvan šesnaesterca, međutim, samo su dva gola prije ovoga bila direktno odlučujuća. Ona dva koja je zabio Islandu za pobjedu 2:0 u kvalifikacijama za SP u Rusiji. Bio je studeni 2016., Brozović je dvaput probušio mrežu uvijek čvrstog i neugodnog Islanda. Donio je sam tri boda, međutim, tada je još bio početak kvalifikacija, a Hrvatska je njima suvereno koračala i ne bi bilo uzbune da smo nismo pobijedili. Što ne umanjuje njegove zasluge za pobjedu, već naglašava koliko je važan ovaj gol u Slovačkoj. Teško je zamisliti kako bi izgledala nedjelja u hrvatskom taboru da nismo pobijedili. Inače, Brozović je u Bratislavi startao s dva udarca, sa zemlje, u prvom dijelu, oba su otišla daleko od cilja. Gledajući utakmicu na tv-u, skočili smo, uhvatili se za glavu, u stilu:'pa jel moguće toliko promašiti, barem Broz ima pravi udarac, kad će više pogoditi'... Treća je bila sreća, upalilo je! I nakon gotovo pet godina Brozović je zabio za reprezentaciju. Samo za usporedbu, za Inter je u istom razdoblju postigao 17 pogodaka (ukupno 25), naravno, u mnogo više utakmica.

Prošao je i on u reprezentaciji svoje uspone i padove, upitnike i usličnike. Ne treba se ni vraćati daleko u prošlost, na nedvanom Euru, primjerice, po mnogima je bio jedan onih koji su najviše ostali dužni. Protiv Engleza nije odigrao veliku utakmicu pa je protiv Češke počeo s klupe, ušao tek pred kraj. No, onda je ipak protiv Škotske i Španjolske bio starter, odigrao punu minutažu, premda, nedostajalo je - nešto. Nije to bio onaj rastrčani, neumorni Brozović, u skladu sa svojom reputacijom, a izostao je i neki opipljivi učinak. Nije Brozović bio u prvih 11 ni na startu Mundijala u Rusiji, ušao je protiv Nigerije, malo je nedostajalo da i protiv Argentine počne s klupe. Međutim, tada ga je Dalić stavio kao 'tajno oružje' za Messija i Brozović je sjajno odradio taj 'prljavi posao', bio je jedan od najzaslužnijih što Messi nije odigrao veliku utakmicu.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

Ipak, čitavo to vrijeme, u kojemu je imao svojih dobrih i manje dobrih utakmica, čekali smo Brozovićev napadački učinak. U milanskom Interu jedan je od najvažnijih igrača, neizostavan član šampionske momčadi. Nije čudno da u Interu stalno pričaju o novom ugovoru za Marcela, što i sad razmišljaju o tome, a kad je u nekim fazama u klubu i bio u drugom planu, vrlo brzo je svojim igrama pokazivao koliko je bitan i vraćao se među glavne uloge. Počelo se i u reprezentaciji već sumnjati u njega, ili 'ne igra kao u Interu' ili 'koja mu je prava pozicija uz Modrića i Kovačića?', odlaskom Rakitić otvorio mu se prostor da postane nezamjenjiv, a on nikako da eksplodira. Nije niti protiv Slovačke u jednom dijelu utakmice bio na visokoj razini, nekoliko je lopti pogrešno dodao, nekoliko duela izgubio... Ali, onda je sve to 'pokrio' tim pogotkom, koji je Hrvatsku ipak približio Kataru, koliko god još bila daleko od njega.

Na listi strijelaca preskočio je Marija Stanića i Davor Vugrinca (po šest pogodaka), odavno je nadmašio Aljošu Asanovića i Matea Kovačić (po tri pogotka), daleko su mu još uvijek veznjaci Prosinečki (10), Boban (12), Niko Kovač (14), Rakitić (15), Modrić (18)...Još nije zabio na velikom natjecanju, na SP-u ili Euru, ali jest zabio gol za važnu pobjedu i velika tri boda. Volej koji smo dugo čekali, znali smo da ima bombu u nogama i da jednom mora sjesti. Baš je sjelo kad je najviše trebalo...

Linker
25. travanj 2024 16:11