Zlatko Dalić
 BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
ANALIZA SN

Lovrenov slobodnjak najbolje oslikava tromost i ispuhanost Hrvatske, jedan igrač je daleko od forme

Dalić je u startu pogriješio. Mogli smo pobijediti, ali moramo biti zadovoljna što nismo izgubili.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. lipanj 2021. 07:06

U "utakmicu istine" Zlatko Dalić je ušao vjeran svojem prilično usamljenom uvjerenju da mu Ante Rebić igra devetku. U sustavu 4-2-3-1 uvrstio je Brekala, poslavši ga lijevo, dok je Perišić "morao" na desnu stranu. Ukoliko je to bila ideja da se probije slabiji bok Čeha, ona se od početka, kao i neke druge taktičke odluke. pokazala neuspješnom.

Naime, Česi su od početka dominantnije ušli u utakmicu i činilo se prvih 5-10 minuta da su oni Hrvatska. Česi su imali veći posjed, odavali veću energiju, razigranost i samopouzdaniji pristup. Ne znamo je li to trenerov naputak, ali nikako tom lošem izdanju Hrvatske nije pomagalo dugo Livakovićevo ispucavanje, odnosno, uopće dijagonale prema Rebiću. Nije to igra Hrvatske nikad bila, utoliko je nejasno zašto su naši tjerali vodu na mlin obrane Čeha.

U tom prvom dijelu u oči je posebno upadala tromost Vatrenih. Jesu li ispuhani, fizički bez svježine ili su psihološki blokirani zbog svih problema na koje nailaze u igri, teško je proniknuti. Doduše, ako uzmemo drugačiji dojam energije u nastavku, onda bismo mogli prije zaključiti da su sputani organizacijskim neurednostima u igri.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix

Jedan od malih, ali opet znakovitih detalja iz prvog dijela, možda nam u tom smislu može dosta ukazivati. Kad je sudac dosudio slobodni udarac s nešto više od 20 metara, pored svih veznjaka i napadača, izvođač je bio Lovren! To, uz svu čast jačini njegova udarca, nije logično za tehnički tako dotiranu selekciju. Lovren je, nažalost, bio i glavni akter prekršaja za kazneni udarac jer je visokim laktom udario Schicka. Jedinu, ali vrhunsku šansu, imali smo preko Rebića, kojeg je u 39. minuti u zicer gurnuo Brekalo. No, nekoordiniran je promašio gol, tako da je samo potvrdio da je potpuno izvan forme.

Česi su otišli na odmor s vodstvom, ali ukupno gledano samo su potvrdili da nemaju značajnije individualne kvalitete. To što su homogeni kao momčad i poletni bilo je dovoljno protiv ovako slabe Hrvatske.

U nastavku je ubacivanjem Petkovića i Ivanušeca izbornik promijenio stvari. Nećemo reći da je time potvrdio da je pogriješio u početnom izboru i tvrdoglavosti forsiranja igrača izvan svojih pozicija te uopće forme. Izdanje u drugom dijelu je jasno ukazalo da Hrvatska bolje igra s tehnički jačim igračima u napadu, odnosno, kada spusti loptu i kroz posjed i kombinatoriku dolazi u završnicu.

Dakle, Dalić se praktično vratio "na staro" i u drugom dijelu je naša igra imala barem natruhe "starih dobrih izdanja". Činjenica jest da se moglo čak i pobijediti jer je Hrvatska bila opasnija u drugom dijelu, no isto je tako činjenica da je u zbiru 90 minuta remi realan omjer učinka obje momčadi. To je kudikamo veća premija za Čehe, ali sada smo u fazi kad se moramo zadovoljiti i time da se nije izgubilo.

Pogledajte novi Eurocast s Ilijom Lončarevićem:

Linker
20. travanj 2024 08:57