RONALD GORSIC/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Ludi gol Hrvatske bio je slučajnost? ‘Priznajem! Ali znate što? Mi smo daleko najkvalitetniji...‘

Mladi reprezentativac Hrvatske Boško Šutalo bio je asistent Lovri Majeru za važnu pobjedu protiv Grčke
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. listopad 2020. 08:11

Tko bi rekao da je Boško Šutalo (20), mladi reprezentativac Hrvatske i nogometaš Atalante - stoper. Za Bišćanovo društvo igra na poziciji desnog beka odlično, kao da je to bio oduvijek. U defenzivni neprijelazan, u ofenzivnih akcijama probitačan, odličnog centaršuta. Još je jedan od onih talentiranih nogometaša koji mogu igrati na nekoliko pozicija.

U Ateni je u krucijalno važnoj pobjedi Hrvatske nad Grčkom bio taj koji je asistirao Lovri Majeru za pobjednički pogodak. Istina, bila je to asistencija “iz druge”, prvu je blokirao grčki branič. Barem se nama tako činilo. Jer, iskreni Boško nam je kazao...


- Ma, nisam kod prvog dodira lopte htio centrirati. Pucao sam po golu! A kad je branič blokirao, onda sam se odlučio da drugi put asistiram i gađam Majera. Eto, to je istina o toj akciji.

Teren je bio loš

Lovro se sjajno snašao i prsima pogodio mrežu. Kazao je Dinamov veznjak da mu je to vjerojatno najljepši pogodak u karijeri...
- Do mene je znači, ha-ha-ha...

image
Gian Piero Gasperini i Boško Šutalo
MIGUEL MEDINA


Priča nam i kako mu je nakon utakmice Majer zahvalio na asistenciji.


- Super se poklopila ta akcija, baš je ispalo dobro, pogodak za pobjedu. Važnu pobjedu. Veliku. Napravili smo ogroman korak prema Europskom prvenstvu, još su ostala dva. Moramo dobiti obje ako želimo na Euro, i Škotsku, i Litvu. Ako budemo igrali kao na prošloj i ovoj akciji, držim da ćemo tamo i biti. Jako smo sretni zbog ovog trijumfa, bilo je iznimno teško, teren je bio loš. Međutim, i u takvim okolnostima dali smo svoj maksimum i potpuno zasluženo smo uzeli tri boda.

Zadovoljni sa mnom

Očito jest da će se na Otoku protiv Škotske igrati odlučna utakmica za odlazak na skup najboljih mladih reprezentacija Starog kontinenta.
- Ma, kad se sjetim one prve utakmice s njima u Šibeniku, padne mi mrak na oči, izgubili smo nesretno. U zadnjih deset minuta smo primili dva zaista glupa pogotka. Znate što ću vam kazati? Mi smo daleko najkvalitetnija reprezentacija u skupini, svjesni smo svoje kvalitete, svaku utakmicu igramo maksimalno ozbiljno, tako da vjerujem da ćemo pobijediti Škote, a nakon njih i Litvu.


Prebacili smo se onda na Šutalove klupske teme, na njegovu Atalantu. U prva tri kola Serie A odigrao je svih 90 minuta protiv Torina, protiv Lazija bio je na klupi, u posljednjem sudaru s Cagliarijem ušao je u igru.


- Da, krenuo sam u udarnom sastavu na startu protiv Torina. Pa onda klupa, pa onda opet neke minute... To vam je tako u Atalanti. Trener Gian Piero Gasperini voli rotirati igrače. Nas ima šest stopera, tako da su rotacije česte. Vidim za sebe dosta prostora ovu sezonu. Prošle sezone, kad se nakon stanke zbog korone prvenstvo nastavilo, odigrao sam dosta utakmica. U Atalanti su zadovoljni mnome, to mi zorno pokazuju. Na meni je samo da nastavim dobro trenirati i igrati. Samo polako...


Pitamo ga li postoji li mogućnost da u Atalanti igra desnog beka kao što igra u mladoj reprezentaciji?
- Ne jednoj pripremnoj utakmici me trener isprobao na toj poziciji, mogu je igrati bez problema, ali moja primarna pozicija je stoperska. Međutim, ako me Gasperini postavi na beka, moći ću to maksimalno dobro odigrati.


Atalanta je fenomenalno startala u prvenstvu, tri utakmice, tri pobjede. Redom su padali Torino (4:2), Lazio (4:1), Cagliari (5:2). Momčad iz Bergama sve trpa, 13 pogodaka u tri okršaja, sjajno. Trenutačno su prvi na ljestvici. Koja je tajna tako dobre Atalante?
- Svatko pita koja je tajna Atalante... Odgovor je ovakav. Rad, zajedništvo, izvrsna atmosfera, odličan trener! Ove sezone imamo velike ambicije i visoke ciljeve. Probat ćemo oboriti klupske rekorde koje smo dostigli prošle, sjajne sezone. Stvarno nam odlično ide i nadam se da ćemo ovako nastaviti.

Nada u scudetto

Je li pretenciozno pitati može li Atalanta biti prvak Italije?
- Kad vidite kakvi su proračuni najvećih talijanskih klubova, svi bi rekli da Atalanta teško može do naslova prvaka. No s obzirom na naše igre, na momčad kakvu imamo, na trenera Gasperinija, možemo se nadati naslovu. Ipak, još je prerano za takva razmišljanja, tek je početak sezone, igramo u tri natjecanja, Serie A, Ligu prvaka i Kup. Od drugog tjedna nam slijedi gust raspored, trebamo biti fokusirani.


Atalanta je u skupini Lige prvaka s Liverpoolom, Ajaxom i Midtjyllandom.
- Ambicije su proći skupinu kao i prošle sezone. Međutim, ja nisam prijavljen za Ligu prvaka! Zašto? Čuo sam s direktorom kluba koji mi je kazao da su trener i predsjednik kluba odlučivali o popisu. Nije mi žao, jer znam da ću zato dobiti više prostora u Serie A, da ću igrati više utakmica. Tako mi je kazano, tako da, ako bude tako, imat ću razloga za zadovoljstvo.


Na kraju smo ga pitali i ponešto o A selekciji Hrvatske. Naime, očito je u Dalićevoj vrsti na programu smjena generacije. Njegovi bivši kolege iz mlade vrste Domagoj Bradarić i Filip Uremović već igraju za Vatrene i to jako dobro. Razmišlja li on o A vrsti?
- Uvijek mi je negdje u podsvijesti A reprezentacija. Ali najvažnije je dobro igrati u klubu, a ako bude tako, onda se mogu nadati pozivu. Međutim, sad su pred nama dvije odlučne utakmice za Euro u mladoj vrsti, na to sam koncentriran - zaključio je Šutalo.

20 godina ima mladić rođen u Metkoviću 1. siječnja 2000.
3,5 milijuna eura vrijednost je Boška Šutala prema TM-u
7nastupa ima za Hrvatsku U-21 uz jednu asistenciju

ŠUTALO ZA OSIJEK
34 odigrane utakmice
2837 minuta na travnjaku
0 postignutih pogodaka
0 upisanih asistencija


ŠUTALO ZA ATALANTU
9 odigranih utakmica
372 minute na travnjaku
0 postignutih pogodaka
0 upisanih asistencija

Linker
19. travanj 2024 00:05