DAMIR KRAJAC/CROPIX
INTERVJU ZA SN

Malotko je tako brzo napredovao u Vatrenima: ‘Gode mi izbornikovi komplimenti, ali moram biti i bolji!‘

U mjesec dana igrač s pretpozivom stigao je do statusa standarnodg prvotimca kod Zlatka Dalića
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 18. listopad 2020. 13:05

U svim recenzijama listopadskih nastupa hrvatske reprezentacije jedan igrač konsenzusom je proglašen dobitnikom i dobitkom za budućnost Vatrenih. Radi se o Filipu Uremoviću (23), igraču koji je u samo mjesec dana stigao s pretpoziva do standardnog prvotimca na desnom boku.

Sjećamo se, prije dva mjeseca u intervjuu je rekao da bi volio doći do šireg reprezentativnog popisa, a onda tko zna... Međutim, stvari su se odvile brže nego što je očekivao, nakon dvoboja s Francuskom već slovi kao prva opcija za desnog beka.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX


- Zadovoljan sam, što se moje igre tiče, naravno, vjerujem da mogu biti još bolji. Općenito, bili smo dobri u ove tri utakmice, mogli smo protiv Francuske rezultatski možda biti i uspješniji, ali ipak je sve skupa izgledalo bolje nego u prethodnim utakmicama. A što se tiče mene i reprezentacije, istina, prije dva, tri mjeseca još sam sanjao da budem dio te priče, nisam tada mislio da ću ovako brzo dobiti priliku i zaigrati za reprezentaciju - priča Uremović, koji je već u subotu bio koncentriran na klupske obveze, njegov Rubin igrao je protiv Krasnodara.

Igrat ću što treba

Izbornik ga je hvalio, javno, rekao da ga je od svih novih igrača najviše oduševio.
- Vidio sam izbornikove izjave, naravno da mi ti komplimenti gode. Lijepo je čuti pohvale, ali, kažem, ja vjerujem da mogu i bolje, kao što znam da čitava momčad može biti bolja. U idućim akcijama u studenome očekujem da Hrvatska i dalje raste u svojim igrama.

image
FRANCK FIFE


Eto, Uremović je stalno ponavljao da je stoper, ali u reprezentaciji je zauzeo mjesto na desnom boku.
- Ha, nije mi više to tako mrska pozicija, igrao sam i u klubu tog desnog beka i sad sam već naviknuo. Samo neka je zdravlja, sve ostalo ćemo lako, igrat ću što treba.


Opet, dok se njega hvali, obrana prima kritike. I golove. Gdje je problem? Onaj drugi francuski gol, recimo. Neki će reći kriv je Vida, drugi da Uremović nije dobro pokrio...
- Kao i uvijek u nogometu, obranu ne čini uvijek smo zadnja linija, čitava momčad dobiva i gubi utakmice. Gol? Bila je brza akcija, sjajna je bila ta Pogbina duga lopta, Francuzi su to jako dobro odigrali. Ipak se radi o vrhunskoj momčadi.


Kako se osjećao kad je istrčao na teren, protiv Mbappea i suigrača, je li bilo nekog straha?
- Samo neka pozitivna trema, ali kad krene utakmica zaboraviš na to. U prvom poluvremenu igrao sam protiv Mbappea, bio je na mojoj strani, bio je to moj najveći izazov dosad u karijeri, jer nisam još imao prilike igrati protiv takvog igrača. Ruska liga je kvalitetna, ima puno dobrih igrača, ali Mbappe i Francuzi ipak su najviša razina. Nakon nekog vremena shvatiš da nisu vanzemaljci, da se protiv njih može igrati. Nisam još igrao Ligu prvaka i nisam se susretao s igračima takve klase, drago mi je da sad imam takvo iskustvo.

image
FRANCK FIFE

Nema opuštanja

Po nekim analizama i računicama, Uremović je već sad među onima koji bi mogli biti sigurni putnici na Euro iduće godine?
- Ja to ne gledam tako, niti će me takve priče opustiti. Ne mislim da sam u ovom trenu siguran, tek trebam potvrditi svoj status u idućim utakmicama. Drago mi je da su mnogi zadovoljni mojim igrama, ali ja sam svjestan da moram još napredovati, biti i bolji.

Uz njega najviše je pozitivnih kritika dobio Nikola Vlašić, koji iz utakmice u utakmicu postaje sve važniji igrač Vatrenih. Dakle, dvojica iz Rusije su najpozitivnije priče listopadskih reprezentativnih akcija.

Vlašić je klasa

- Ha, što ću pričati o Nikoli, rekao sam već više puta koliko je on dobar igrač, ovdje u Rusiji stalno je među najboljima, odskače. Meni uopće nije nikakvo iznenađenje da je i u A reprezentaciji tako dobar, da postaje jedan od važnih igrača, Vlašić svoju klasu pokazuje iz vikenda u vikend u Rusiji, stvarno je pravi igrač.


Nastavio je sam Uremović širiti optimizam.
- Vidjeli ste i Brekala, mladu reprezentaciju, koliko tu ima još kvalitetnih i dobrih igrača, bez obzira i na ovaj poraz od Francuske i na to što u Ligi nacija imamo samo jednu pobjedu, ne treba nimalo brinuti za budućnost reprezentacije. Ja sam po tom pitanju spokojan, znam da imamo igrače koji će donositi Hrvatskoj pobjede i u godinama koje dolaze. Optimist sam, vidim da rastemo, da smo sve bolji i vjerujem u još bolje rezultate već u studenom protiv Švedske i Portugala.


Što su njemu rekli iskusniji igrači, jesu li ga pohvalili, dali mu neki savjet?
- Ha, ha, što smo pričali u svlačionici to će ostati među nama, neću otkrivati. Ali, u svakom slučaju prepun sam pozitivnih dojmova, rekao sam to već više puta, stvarno je sve super.

Samo da je zdravlja

Zanimljiva karijera, iz Dinama je otišao u Olimpiju na "mala vrata" pa ubrzo u Rubin iz Kazanja, sad otamo do reprezentacije i borbe protiv najboljih svjetskih nogometaša. U Zagrebu se "hrvao" s Mbappeom, u Splitu bi mogao susresti i Ronalda. Da mu je netko rekao prije tri mjeseca, teško bi vjerovao.

No, sad se i on polako navikava, kao što se i hrvatski navijači navikavaju da je Uremović standardni reprezentativac. Nastavi li ovako, a dosad je stalno bivao sve bolji, Euro mu sigurno neće promaknuti.


- Samo da je zdravlja!
Rečenica koja u ova nepredvidljiva vremena ima dodatnu težinu.

Linker
22. travanj 2024 21:15