JURE MAKOVEC Afp
MATJAŽ KEK ZA SN

‘Mogu li ja pobijediti Vatrene? Pa Dinamo je primjer, jedino što ni sad ne znam tko će mi igrati‘

‘Jasno je da je Hrvatska favorit, ali kakav bih ja bio izbornik kada ne bi vjerovao u svoju momčad.‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. ožujak 2021. 12:35

Kakvo je stanje u Deželi, jesu li svi reprezentativci Matjaža Keka zdravi i spremni, hoće li svi pozvani doći na okupljanje pred utakmicu s Vatrenima? O tome i nekim drugim temama porazgovarali smo upravo sa slovenskim izbornikom Matjažom Kekom.

- Dok s vama razgovaram, ne mogu odgovoriti na sva pitanja. Danas ćemo tek moći sa sigurnošću kazati kakav će biti kadar za ove tri utakmice koje su pred nama. Neki naši reprezentativci su još jučer navečer igrali, pa ću zapravo tek danas navečer vidjeti jesu li svi O.K. Ukoliko neće sve biti u redu, onda ćemo aktivirati pretpozive - kazao nam je na početku Kek.

Specifično vrijeme

Kako se slovenski izbornik osjeća pred početak kvalifikacija, pred sraz s Hrvatskom? Je li optimist?

- Dobro sam, definitivno sam dobro. Uvijek je na startu nekog novog ciklusa puno pitanja, a malo odgovora. Jer, ovo je skroz specifično vrijeme u kojem smo svi skupa. Ali, osobno jedva čekam da startaju treninzi, te kratke pripreme, utakmice... Najljepše je igrati, voditi utakmice, biti dio nogometnog ugođaja. Da, skroz je zbog svega ovoga neobična situacija, ali za sve nas je ista.

Treba se što prije prilagoditi. Kad je Slovenija u pitanju, treba uzeti sve ono dobro što smo pokazali u Ligi nacija. Naravno, nema puno vremena za neke velike pretumbacije. Jer, zaista sad dok pričamo ne znam hoće li mi neki igrač danas biti ozlijeđen, hoće li netko imati pozitivan test na koronavirus. Zato i govorim da ovo okupljanje nosi puno, jako puno upitnika. Ja se iskreno nadam da će sve biti u redu, da ćemo se u ovom kratkom vremenu pripremiti za ovaj ciklus.

Hrvatska vam je prva na meniju. Svi Vatrene vide kao favorite, možete li iznenaditi Dalićevu vrstu, kao što je, recimo, Dinamo iznenadio Tottenham?

image
AHMAD MORA Nurphoto Via Afp

- Da, Dinamo je pokazao protiv Tottenhama da je sve moguće! Zato nogomet i jest tako zanimljiv. Kakav bih ja izbornik bio kad ne bih vjerovao u svoje igrače, u svoju reprezentaciju? Mislim da vam ne trebam govoriti kakvo imam ogromno poštovanje prema reprezentaciji Hrvatske. Prema njenim rezultatima, momčadi, pojedincima te, naravno, izborniku Zlatku Daliću. I, konačno, do kompletnog hrvatskog nogometa. Međutim, s druge strane, moram razmišljati o svojoj reprezentaciji, svojim igračima. Tako ćemo se i postaviti.

Zna se tko je favorit

Kaže da se zna tko je favorit...

- Nama je definitivno jasno tko je favorit. Hrvatska je favorit, ne samo u utakmici protiv nas, nego u skupini. Ali, ali, ali... Nogomet nosi puno toga, nogomet producira rezultate koji nas očekuju. Na nama jest da razmišljamo o sebi, to ćemo i napraviti. Slovenija se mora pripremiti i odigrati na najvišoj mogućoj razini. Hrvatska je suparnik koji zahtijeva naše top izdanje! Ako želimo nešto napraviti protiv Hrvatske, moramo biti na našim limitima.

Ne zavaravam se

Možete li pobijediti Vatrene?

- U životu se puno toga može, zato se uvijek treba vjerovati da se može. Teško se mogu izmjeriti granice ljudskog tijela, teško je saznati što sve može. Ne zavaram se ni sa čime, ne razmišljam sad o nekom rezultatu. Samo mislim kako da pojedince i momčad pripremim za Hrvatsku. Želim da izgledamo dobro protiv viceprvaka svijeta. Samo to želim. Za Hrvatsku, da se tako izrazim, moraš biti više od 100 posto spreman. Ne da pobijediš, nego samo da startaš razmišljati o pozitivnom rezultatu.

image
AHMAD MORA Nurphoto Via Afp

Evo, da vam postavimo ono klasično novinarsko pitanje, koji rezultat bi vas zadovoljio?

- Sad ćete dobiti klasični odgovor kojim se uvijek služim, ha, ha, ha... Ostat ću bez odgovora na to pitanje. To je moj klasični odgovor, ha, ha, ha.. Dobro, jasno jest da je uvijek na startu ciklusa dobro startati s pozitivnim rezultatom. Meni je dobro da prvu utakmicu igramo baš s Hrvatskom. To je za nas najbolji raspored. Startati doma s najboljom reprezentacijom je najbolja, idealna opcija. Uostalom, sa svakime moraš igrati dva puta, pa je dobro odmah se u prvoj utakmici barem zasad riješiti najbolje reprezentacije u skupini. Nas nakon Hrvatske čekaju još dva teška gostovanja, nakon srijede letimo odmah u Rusiju, pa iz Rusije odmah na Cipar. Nezgodan je to raspored, pogotovo u ovim vremenima, kad se radi o organizaciji putovanja. U Ligi nacija je Slovenija to odlično apsolvirala, pa ćemo s tim iskustvom i u ovu akciju. I što se tiče priprema, organizacije i svega ostalog. No, dosta je neizvjesnosti.

Na kraju nam je raspoloženi slovenski izbornik kazao...

- S obzirom da smo često razgovarali u posljednje vrijeme, znam da ste mi uvijek zaželjeli sreću. Sad nisam očekivao da mi poželite sreću, ali jasno je da su susjedski nogometni dvoboji utakmice koje uvijek nešto više. Šteta je samo što nema gledatelja, da bude dobra atmosfera. No, hvala Bogu da se igra nogomet, da se sve čim prije vrati u normalan život. A nogomet je vrlo bitna stvar u našim životima. Idemo svi napraviti sve da utakmica Slovenija - Hrvatska bude dobra, da vidimo kvalitetan nogomet - zaključio je Kek.

KEKOV POPIS

VRATARI: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Salernitana), Žiga Frelih (Olimpija)
BRANIČI: Bojan Jokić (Ufa), Miha Mevlja (Soči), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb), Nejc Skubic (Konyaspor), Jure Balkovec (Karagumruk), Miha Blažič (Ferencvaros), Kenan Bajrić (Slovan Bratislava), Mario Jurčević (Osijek)
VEZNJACI: Jasmin Kurtić (Parma), Miha Zajc (Genova), Jaka Bijol (Hannover), Domen Črnigoj (Venezia), Amedej Vetrih (Gaziantep), Sandi Lovrić (Lugano), Nino Kouter (Mura), Jon Gorenc Stanković (Graz)
NAPADAČI: Josip Iličić (Atalanta), Andraž Šporar (Braga), Damjan Bohar (Osijek), Haris Vučkić (Real Zaragoza), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Blaž Kramer (Zürich).

Linker
20. travanj 2024 04:48