Hrvatska
 VLADO KOS/CROPIX Cropix
TEŽAK PUT DO KATARA

Može li nam stići nenadana pomoć? Evo kako Vatreni nakon kiksa mogu na SP i bez dvije pobjede

Hrvatska zna što mora napraviti da bi se plasirala u Katar, a taj put mogao bi biti jako težak
Piše: SNObjavljeno: 11. listopad 2021. 23:34

Hrvatska je u Gradskom vrtu dočekala Slovačku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine i remizirala 2:2, te tako pala na drugo mjesto skupine H s dva boda manje od Rusije koja je pobjedom od 2:1 porotiv Slovenije zauzela prvo mjesto.

To pred Zlatka Dalića i Vatrene stavlja jasan zadatak. Hrvatska mora pobijediti na gostovanju kod Malte, a onda i savladati Rusiju u direktnom okršaju za prvo mjesto u Splitu u zadnjem kolu. Druga je šansa Hrvatske da Rusija kiksa protiv otpisanog Cipra u idućem kolu, no to teško da će se dogoditi.

Hrvatskoj u teoriji odgovara i neriješeno u zadnjem kolu, ali da bi tako bila prva u skupini, u idućem kolu Rusi moraju odigrati remi sa Ciprom, a Hrvatska pobijediti Maltu. Tada bi Rusija i Hrvatska imali jednak broj bodova, ali Vatreni bi imali bolju gol-razliku pa bi joj i remi bio dovoljan za prvo mjesto.

Najteže kvalifikacije u povijesti

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru su najteže u povijesti jer Hrvatska mora biti prva u skupini ako želi izravno otići u Katar. Druga reprezentacija u skupini odlazi u dodatne kvalifikacije s još devet drugoplasiranih reprezentacija i dva pobjednika skupina Lige nacija sezone 2020./2021. koji se nisu izravno plasirali na SP, niti su osigurali dodatne kvalifikacije kao drugoplasirani u ovim kvalifikacijama.

Tih 12 reprezentacija će se preko mini turinira kroz polufinale i finale boriti za odlazak u Katar, a tamo će na kraju završiti najbolje tri reprezentacije. Ipak, još je daleko ovakav scenarij. Hrvatski najprije u studenom čekaju susreti s Maltom i Rusijom nakon koji nam, nadamo se, neće ni trebati dodatne kvalifikacije.

Linker
25. travanj 2024 10:28