DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ZLATKO DALIĆ ZA SN

‘Neću dizati glas i upirati prstom. Nikoga neću prekrižiti, ali protiv Cipra uvodimo par svježih igrača‘

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije preuzeo je odgovornost za poraz od Slovenije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. ožujak 2021. 07:57

Nakon večeri u Ljubljani, koju će Slovenci dugo pamtiti, i kako je kazao Andraž Šporar “uzdignute glave dolaziti ovog ljeta na more u Hrvatsku“, a ni mi je nećemo zaboraviti, Zlatko Dalić nije dizao revolucije, međutim, više ne može pobjeći od imperativa - Hrvatska se hitno mora popraviti i za početak pobijediti Cipar jer kvalifikacije za Katar nisu se ni zahuktale, a već smo ponovno “na krivoj nozi“.

Kako se osjeća, pitali smo izbornika dan poslije Ljubljane...

- Teško mi je, bolan je ovo poraz, znao sam da nas čeka ozbiljna i zahtjevna utakmica protiv motiviranog suparnika, ali nisam očekivao da ćemo izgubiti - kazao nam je Dalić.

Međutim, je li ipak slutio da neće biti dobro? Izjave da nije ključno svladati Slovence, nego osvojiti prvo mjesto u skupini, neovisno kojim ritmom, sugerirale su da se možda pribojava.

- Nisam slutio, niti sam se bojao. Govorio sam da je svaka utakmica ključna, da to nije samo prva i ne treba je smatrati bitnijom od ostalih, ali nisam mislio da ćemo izgubiti. Razumijem kritike jer zaslužili smo ih. Kad se igra loše i gubi, moramo prihvatiti da nas se kritizira. Svi smo pogođeni ovim rezultatom, ali nećemo potonuti. Niti će mene pokolebati. Dići ćemo glave i vratiti se pobjedama.

Što ne valja s hrvatskom reprezentacijom?

- Dobro smo se pripremili za susret, pogodili smo s rombom, znali smo što nas čeka i radili na tome dva dana. Da je tako potvrđuje što smo kvalitetno krenuli u susret i već u prvih desetak minuta imali dvije šanse, od toga jednu vratnicu. Međutim, nakon primljenog gola smo stali. Imali smo jalov posjed, nismo igrali dovoljno brzo, nismo jedan na jedan stvarali višak i tako otvarali prostore da se napravi šansa. Tada ta igra s rombom više nije bila dobra.

Slovenci su ostavili dojam momčadi koja jače izgara za uspjeh.

- Ne sumnjam u htijenje i želju igrača, to uopće ne želim dovesti pod znak pitanja. Svi oni u reprezentaciju stižu s veseljem i voljom, tako i igraju. Kad ne bi bilo tako, ne bi se ni odazvali. Slovence je ponijelo kad su dali gol, to ih je dodatno ohrabrilo i povuklo da odigraju na maksimumu.

Kolika je vaša odgovornost i krivica?

- Ja sam najodgovorniji jer sam izabrao ovu momčad i vodio je. Ne bježim od svoje odgovornosti, prihvaćam je. Na meni je, i svima nama, da to popravimo.

Kakve ćete povući poteze?

- Održali smo sastanak, rekao sam igračima što ne valja. Vukao sam poteze već tijekom utakmice, uvodio nove igrače, mijenjao sustave, sve sam činio, ali nije bilo rezultata. Neću dizati glas, na svoj način ću im dati do znanja što ne valja i kako moramo dalje. Neću upirati prstom u nijednog pojedinca, ali jasno je da ćemo s Ciprom igrati drugačije, i što se tiče sustava igre, kao i da ćemo osvježiti početni sastav s novim igračima. Imali smo i ranije problema i našli smo izlaz iz njih.

Pojedinci su bili posebno indisponirani. Je li netko otpisan?

- Ne, nikoga neću prekrižiti niti otpisati. Ne bih govorio o individualno, to je bila prije svega loša ekipna izvedba.

Opet je jeftino primljen gol. Neke stvari se ponavljaju.

- Nevjerojatno da protivnik prvi put prijeđe centar i zabije nam. I to se ponavlja i ponavlja... Krenulo je od pogreške na sredini terena kad smo krivo dodali čistu loptu, potom smo to zatvorili, da bismo primili gol tako što je lopta promijenila pravac. Imali smo peh, ali ne tražimo nikakve izgovore.

Koliko je plasman na SP kompromitiran?

- Jako je loše što smo izgubili, ponovno smo si na startu napravili problem. Ovo je već četvrto natjecanje u koje tako krećemo. Prvo u Ligu nacija kad smo poraženi od Španjolske 6:0, potom u kvalifikacije za Euro kad smo izgubili od Mađarske 2:1, zatim opet u Ligu nacija gdje smo izgubili utakmicu od Portugala 4:1, i eto se dogodila sada Slovenija. Razočaran sam igrom, ponovno smo se doveli na teži put, ali 100 posto sam siguran da ćemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo. Mi ćemo to napraviti. Naći ćemo izlaz. Na kraju moramo osvojiti 21 bod, jasno mi je bilo odmah da će biti gubljenja bodova. U osnovi je svejedno kad smo bez njih ostali, prije ili kasnije, no nije dobro što se to zbilo odmah na startu. Iako, možda bude i korisno ako izvučemo pouke i mobilizira nas.

Cipar je u Rijeci zaista susret kojeg se mora dobiti. Tek je drugo kolo, a već je Hrvatska u takvoj poziciji.

- Svaka je utakmica ključna, no sad je jasno da moramo pobijediti i Cipar i Maltu. Gledali smo malo Ciprane, u pojedinim dijelovima dvoboja bili su i bolji od Slovaka, na kraju je završilo neodlučeno. Pred nama još jedna teška utakmica.

Nikola Vlašić i Andrej Kramarić su bitni, odlični igrači, ali zasad teško igraju zajedno. Kao da se sudaraju jer su sličan profil po tom što nisu ni klasični vezni, ni klasične špice. Mogu li oni zajedno?

- Imamo problem što su petorica specijalisti za lijevo krilo, a nitko za desno. Svi bi igrali lijevo, a desno nijedan nije na istoj razini. Na nekim pozicijama smo deficitarni. Što se tiče Vlašića i Kramarića, da su zabili na startu nitko ne bi govorio da se sudaraju, pričalo bi se kako se dobro uklapaju. Mogu oni igrati skupa, ali ovisno o tome što želimo od igre. Generalno, moramo igrati s više agresije i energije. Iako smo mi momčad koja igra na kvalitetu i tehniku, u igri mora biti više žara.

Takvo lice na Euru ne smije biti jer inače nemamo tamo što tražiti. Znamo da Hrvatska na velikom turniru često daje najbolje od sebe, ali koliko će moći ovaj put?

- Drugo će biti Euro, imat ćemo pripreme, no ne bih sada o Euru jer jedino je važno kako ćemo odigrati ove dvije utakmice u kvalifikacijama, one su nam sve o čemu razmišljam.

Hoćete li odustati od igre s rombom?

- Romb nisam otpisao, on može biti rješenje za susrete kad je s druge strane jak suparnik protiv kojeg ćemo igrati u bloku i imati mogućnost ubacivati se u međuprostore, što čine Vlašić i Kramarić. U Ljubljani su to dobro radili dok je bilo 0:0, potom se Slovenija totalno povukla i više nije bilo mjesta za takav način igre.

Kažete da će s Ciprom biti drugačije?

- Moramo imati napadača za protivnika koji se zbije u svoj kazneni prostor i krilnu igru jer treba probijati suparnikov blok.

Je li opcija, ako ne za Cipar, onda za neke buduće izazove da igrate u formaciji 3-5-2?

- Igrali smo zadnjih 20 minuta 3-5-2, međutim, neću sve porušiti, uništiti i okrenuti naglavce zato što smo izgubili utakmicu u Ljubljani. U klubu gdje je dovoljno vremena za treniranje i uigravanje, može se vježbati više sustava i raditi prijelaze, mi nemamo vremena da bismo sada ušli u nešto potpuno novo…

NIje ugodno

Izgubili ste od Matjaža Keka i Slovenije, kao što su oni posebno sretni, tako i naše navijače dodatno peče kad padnemo od susjeda.

- Bez obzira bio poraz od susjeda ili nekoga drugoga, nije ugodno. Slovenci su srcem i sjajnom borbom zaslužili pobjedu.

Što kažu u HNS-u? Jeste li po pritiskom?

- Nisam pod nikakvim pritiskom s te strane. Sam sebi stvaram pritisak jer imam daleko veće ambicije nego što danas Hrvatska pokazuje.

Linker
23. travanj 2024 05:55