DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
UŽARENE KVALIFIKACIJE

Nije li ovo katastrofa? Pa, Luka Modrić mogao bi reći zbogom! Strepimo od Cipra, još nešto posebno brine

Nakon svega što je Hrvatska prolazila kroz kvalifikacije, opet si kopa jamu...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. ožujak 2021. 23:08

Nismo u Sloveniji otkrili ni novu, ni nepoznatu bolest hrvatske reprezentacije, nije to korona niti autoimuni poremećaj, iako je i njihovih simptoma bilo. S onim što su Vatreni izveli na Stožicama, posla bi u prvom redu trebali imati psiholozi i mentalni treneri. Iako dijagnozu i bez njih znamo - naši su nas nogometaši ponovno podsjetili da do kraja povuku tek kad im je “nož pod grlom“, ne osjećaju li taj pritisak sposobni su izgubiti od bilo koga i užariti svake kvalifikacije.

Hrvatska je u Ljubljani opet igrala po staroj shemi koju očito nije moguće izbiti iz glava, niti Dalić nije uspio. Mijenjaju se generacije, ali mentalitet i duh ostaju. Htjeli su gospodski, na klasu i finjaka, s doziranom trkom i naporima zabiti pokoji gol, uzeti bodove i još podijeliti komplimente suparniku na dobroj borbi. No, kad nisi na sto posto, a namjeriš se na “fajtere”, na kraju dana ne gledaju te kao profesora, nego tragičnog ponavljača. Ne dijele ti komplimente, nego začuđene poglede: “Što mu je?”.
Kad u nogometu nema prave posvećenosti ni koncentracije, sve mane, koje su ionako detektirane u Ligi nacija, izbijaju u prvi plan. Nakon što podcijeniš protivnika, kazna dođe brzo i lako da nisi ni svjestan.

Zar nije katastrofa da nakon toliko godina, ciklusa i drama ponovno moramo prolaziti kroz to i već nakon prve utakmice znamo da će kvalifikacije do završnice biti “za infarkt”? Umjesto “bildanja” pozitivne atmosfere pred Euro strepimo od Cipra jer ako nam i on uzme mjeru otišli smo... tamo negdje. A u tom bi slučaju Luka Modrić mogao reći “zbogom” i prije nego što možda misli.

image
JOE KLAMAR Afp

Frustrira kako si Vatreni redovno i uredno jamu iskopaju. Čak i u zadnjem ciklusu za Euro, kojeg su završili na prvom mjestu, Slovačka je u poluvremenu na Rujevici vodila 1:0 i imala prolaz, a mi “čistilište play-offa“. I tada smo strepili do 74. minute kad je Ivan Perišić zabio treći gol.

Igor Štimac je zbog Škotske ostao bez posla, Niki Kovaču presudili su Azerbajdžan i Norveška, Anti Čačiću Finska, a pripremu je obavila Turska, Zlatko Dalić je točno na isti datum 2019. imao Mađarsku i poraz 2:1 u Budimpešti, no Dalić je svjetski doprvak i s takvim kreditom za razliku od prethodnika nije doživio da HNS zove Hitnu službu i “doktora Housea” kako bi pacijenta “digao iz kreveta” i izborio Euro 2020. Izborniku ipak savjetujemo da ubuduće otkaže sve aktivnosti na dan 24. ožujka jer nakon ovakve serije - 2018. Peru 0:2, 2019. Mađarska 1:2, 2021. Slovenija 0:1, jasno je da je spas našao samo u koroni 2020. godine.

Slovenci su s daleko više strasti odigrali susret, kod nas je psihološka priprema opet zakazala, i samo se nadamo da se taj poraz neće pokazati fatalnim. Da će Dalić još jednom naći lijek.

image
JOE KLAMAR Afp

Dodatno brine što za razliku od ranijih slučajeva Hrvatska danas nema jasnu i prepoznatljivu igru, do pred utakmicu ne znamo hoće li nastupiti u formaciji 4-2-3-1, s rombom ili ponuditi nešto treće. Nije ni kompaktna, ni čvrsta, niti moćna. Kako bi romb funkcionirao treba puno treninga, a reprezentacija ga nema… Na kontu su tako čak četiri vezana poraza u službenim susretima, računajući i Ligu nacija, nezamislivih šest u zadnjih sedam utakmica za bodove.

Opet, za Rusiju 2018. godine dugo smo gledali film katastrofe, a onda se pretvorio u bajku. Sad je bitno da od Cipra krene sanacija, a onda od Vatrenih na Euru ništa nije isključeno. Barem želimo u to vjerovati.

Linker
18. travanj 2024 18:46