JOHN THYS Afp
SLAVLJE U AMSTERDAMU

Nizozemska ide u drugi krug EURA, nepromišljenost nove zvijezde Reala usmjerila utakmicu

Po jedan pogodak u svakom poluvremenu bio je dovoljan za novo slavlje Nizozemaca
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 17. lipanj 2021. 22:52

NIZOZEMSKA - AUSTRIJA 2:0 (Depay 11', Dumfries 67')

NIZOZEMSKA (3-4-1-2): Stekelenburg - De Vrij, De Ligt, Blind (od 64. Ake) - Dumfries, De Roon (od 74. Graverberch), F. de Jong, Van Aanholt (od 64. Wijndal) - Wijnaldum - Weghorst (od 64. Malen), Depay (od 82. L. de Jong). Izbornik: Frank de Boer.

AUSTRIJA (3-4-2-1): Bachmann - Dragović (od 84. Leinhart), Alaba, Hinteregger - Lainer, Laimer (od 61. Grillitsch), X. Schlager (od 84. Onisiwo), Ulmer - Baumgartner (od 70. Lazaro), Sabitzer - Gregoritsch (od 61. Kalajdžić). Izbornik: Franco Foda.


Nizozemska i Austrija u međusobni ogled ušli su s tri boda i prvog kola te spoznajom da je u njihovih posljednjih sedam međusobnih dvoboja postignut čak 31 pogodak. Očekivao se stoga napadački vatromet, ali nakon prvih 45 minuta ostali su nam dosta toga dužni.

- De Boerova momčad ne igra na način kako smo svi očekivali, ali imaju kontrolu utakmice. Austrija nije napravila ništa prema naprijed, a sviđa mi kontra presing kojeg Nizozemske - opisao je zbivanja u prvom dijelu Jimmy Floyd Hasselbaink.

Negdašnji napadač Nizozemske sve je rekao u te dvije rečenice, nije bilo previše uzbuđenja, igralo se između dva šesnaesterca, Nizozemska je imala inicijativu, tri prigode i pogodak koji ide na dušu najboljeg austrijskog igrača.

Naime, u 9. minuti David Alaba neoprezno je startao na Denzela Dumfriesa koji je opet bio vrlo aktivan po desnoj strani, nagazio ga je kapetan Austrije. Izraelski sudac u prvi mah nije ništa dosudio, ali je dobio signal iz VAR sobe. Nakon što je sam pregledao snimku pokazao je na bijelu točku s koje je Memphis Depay bio precizan.

Strijelac jedinog pogotka u prvom dijelu je mogao podebljati svoj učinak, međutim, promašio je nemoguće. Van Aanholt je poslao sjajnu dijagonalu na Weghorsta koji je bio na desno strani peterca, napadač Wolfsburga idealno je vratio loptu prema Depayu koji je imao praktički praznu mrežu pred sobom, ali je pucao preko gola. Nakon toga Van Aanholt je pripremio šansu i Wijnaldumu, kapetanov udarac završio je u bloku. I to je bilo sve iz prvog dijela.

Austrija se pokušala nametnuti u nastavku, ipak prvo pravo uzbuđenje vidjeli smo pred Bachmannom u 61. minuti nakon prvog kornera za Oranje. Prvo je De Vrij s pet metara glavom pucao, vratar Austrije je odbio do De Ligta čiji pokušaj završava u bloku. Sredinom drugog dijela izbornici su mijenjali, a ubrzo je Nizozemska povećala vodstvo.

Depay je na centru izbacio Malena koji se sjurio prema Bachmannu, a napadač PSV-a nesebično je dodao Dumfriesu koji je zabio svoj drugi gol na Euru. Austrija nije uspjela previše toga iskreirati u završnici i Nizozemska je postala treća selekcija koja je izborila osminu finala i oni će sigurno biti broj jedan u ovoj skupini.


KRAJ UTAKMICE!

90' Igrat će se 4 minute sudačke nadoknade!

84' Onisiwo tek što je ušao umalo zabija pogodak! Kalajdžić je poslao odličnu visoku loptu, prebacio je čitavu obranu Nizozemske, pronašao Onisiwa koji puca glavom, ali Stekelenburg je siguran.

84' Dvije izmjene kod Austrije. Izlaze Dragović i Schlager, a ulaze Leinhart i Onisiwo.

81' Centimetri su dijelili Austriju od pogotka! Potegnuo je Alaba iz daljine, prohujalo je to pored desne stative, a Stekelenburg se s razlogom ljuti na suigrače koji su Alabu ostavili samog.

74' Gravenberch mijenja De Roona.

70' Lazaro ulazi umjesto Baumgartnera.

67' Žuti karton za Bachmanna.

67' GOOOL! Nizozemska je povećala vodstvo! Depay je majstorski uposlio Malena koji izbija pred golmana pa nesebično šalje loptu desno do Dumfiesa koji nije imao težak posao.

image
KOEN VAN WEEL Afp

64' Stiže odgovor Nizozemske s čak tri izmjene. Izlaze Blind, Weghorst i van Aanhold, a na travnjak istrčavaju Ake, Malen i Wijndal

62' Dvije izmjene kod Austrije izlaze Gregoritsch i Laimer, a u igru će Kalajdžić i Grillitsch.

61' Kakva prilika za Nizozemsku! Pucao je de Vrij s nekoliko metara, ali brani to Bachmann. De Ligt je naletio na odbijanac, no ga nije iskoristio.

55' Nema većih uzbuđenja. Gledamo jednu čvrstu igru s obje strane. Nizozemci češće napadaju, ali Austrijanci zasad dobro zaustavljaju njihove nalete. Posjed lopte je 50% - 50%, dok su udarci na strani Nizozemaca 7 (1) - 2 (0).

49' Opasan izlazak Nizozemske. Dumfries šalje povratnu do Wijnalduma, on puca s 20-ak metara, ali ravno u blok.

46' Nastavlja se utakmica u Amsterdamu! Promjena u sastavima nema.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

43' Nova sjajna akcija Nizozemske, no udarac Wijnalduma blokiran je u šesnaestercu.

40' Kakav promašaj Depaya! U tri poteza izigrali su Nizozemci Austrijance, Depay se našao usamljen pred golom, ali puca neprecizno i šalje loptu izvan okvira. Ovo je bila velika prilika, ali i veliki promašaj...

30' Gledamo jednu čvrstu utakmicu, Austrijanci uopće ne stoje loše protiv velikih favorita.

24' Prilika za Nizozemsku! Pobjegao je Memphis Depay po desnoj strani, odlučio opaliti s ruba šesnaesterca, ali njegov pokušaj završava u vanjskom dijelu mreže.

14' Prvi žuti i u redovima Nizozemske (De Roon).

11' GOOOL! Siguran je Memphis Depay, poslao je loptu u donji lijevi kut.

image
KOEN VAN WEEL Afp

10' Žuti karton za Alabu.

10' Jedanaesterac za Nizozemsku! Dumfries je pao nakon duela s Alabom koji mu je, čini se, nagazio gležanj, sudac je odmahnuo, no ipak dolazi do VAR provjere i odluke koja je razveselila Nizozemce. Prekršaj se dogodio na samom rubu šesnaesterca. Bio je to nepromišljen start Alabe.

image
KOEN VAN WEEL Afp

5' Još nema većih prilika, rastrčani su Austrijanci koji pokušavaju 'ubiti' nizozemski ritam.

1' Počela je utakmica u Amsterdamu!


20.00 Stigli su sastavi!

image
Screenshot (UEFA)

Linker
17. travanj 2024 03:11