Matija Djanjesic / CROPIX
KAKVA IGRAČINA

NJEMU NIJE BITAN STADION, PROTIVNIK NI VRIJEME Postao je kompletan igrač! Dugo nije zabijao, a danas je match-winner!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. studeni 2019. 15:30

Iz obiteljske radionice Joška Vlašića došao je još jedan sportaš koji će definitivno obilježiti hrvatski sport. Nakon Blanke red je na Nikolu, njezina 14 godina mlađeg brata. Minule je subote na Rujevici Nikola Vlašić započeo preokret, njegovim zgoditkom vratila se Hrvatska u vlak za Euro. Onaj isti vlak za koji je Vlašić Hrvatskoj kupio kartu još u Trnavi, potom je ovjerio na međupostaji u Cardiffu, da bi konačni pečat stavio prije dva dana u Rijeci. Nije bitan stadion, nije bitan protivnik ni vrijeme. Bitan je Nikola Vlašić.

Nema tome davno da je Vlašić bio tek jedan od igrača na popisu. Talent koji se čekalo. Strpljivo čekalo. Sve dok ga na Poljudu nije zapazio Ronald Koeman, aktualni izbornik Oranja, a tog ljeta 2017. menadžer Evertona. Kada je vidio Vlašića, doslovno se zaljubio u tog mladog igrača, kojeg je odmah odlučio preseliti na Goodison Park. Hajduk je upisao rekordni transfer, za 8,7 milijuna eura otišao je Vlašić u Everton, a kada je ovog ljeta CSKA nakon jednogodišnje posudbe otkupio ugovor mladog Splićanina, ponovno je Hajduk inkasirao postotak. Bijelima od Vlašića, kao pjevaču od uspješne ploče, tantijemi vječno dolaze...

Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: Nikola Vlasic , Stanislav Lobotka
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

U Evertonu se nije izborio za mjesto u momčadi, ali u CSKA-u je postao glavni; već je prošle sezone u Ligi prvaka rušio Real Madrid. Međutim, u reprezentaciji nije krenuo takvom brzinom, uzlazna mu je putanja među Vatrenima bila bitno sporija. Debitirao je kod Čačića u svibnju 2017., ali u Rusiju s Dalićem nije otišao. Kod Dalića je počeo igrati prošle jeseni u Ligi nacija, trebalo mu je godinu dana da potencijal pretvori u klasu.

Eksplozija u 2 mjeseca

Eksplozija se dogodila u dva protekla mjeseca: od Trnave do Rujevice, u pet utakmica, Vlašić je zbio tri pogotka. Sva tri gotovo s istog mjesta, s ruba kaznenog prostora. Dva Slovačkoj, po jedan u oba susreta, te jedan Walesu u Cardiffu. Nikola Vlašić dobio je dimenziju više, postao je match-winner, premetnuo se u golgetera.

Ono s čim se najviše borio u Hajduku bili su upravo golovi. Imao je golemu podršku struke i kompletnog kluba, ali nije uspijevao zabijati u kontinuitetu. Tražio je i svoje mjesto pod suncem, tražio je poziciju u momčadi. Od krila preko polušpice, s desne strane na lijevu i obratno. Uvijek je bio najbolji kao veznjak koji iz dubine koristi svoju tjelesnu moć povezanu s odličnom kontrolom lopte. Može probiti bok, može doći na povratnu, a često i sam uspijeva stvoriti višak osvajanjem prostora i udarcem sa 16-17 metara koji stiže kao šlag na tortu.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E,
Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Nikola Vlasic,  Ivan Rakitic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Nema sumnje da je Vlašić s 22 godine postao kompletan igrač. A uza sve nogometne osobine, krasi ga i pozitivan karakter.

Sve ovo pišemo o igraču koji tek ima 10 nastupa za Hrvatsku. Od debija u Los Angelesu protiv Meksika prije dvije i pol godine odigrao je nekoliko utakmica sa simboličnom minutažom, a prvi je put u početnoj postavi bio prije točno godinu dana na Wembleyu protiv Engleske u Ligi nacija. U tih godinu dana napravio korak od sedam milja - premetnuo se u stožernog igrača, neizostavnog člana prve postave, jer od zadnjih pet dvoboja u četiri je bio starter. Jedino je protiv Mađara u Splitu ušao s klupe i to je uz Azerbajdžan jedina utakmica u kojoj nije poentirao. U kratkom vremenu postao je igrač od kojeg se polako očekuje bitan doprinos. Nije Vlašić više iznenađenje, Nikola postaje konstanta među najvažnijim akterima Dalićeve reprezentacije. Budućnost pripada hrabrima i odlučnima, stara je to krilatica poslovnog svijeta, a Vlašić je u odnosu na konkurenciju otišao nekoliko koraka ispred još u formativnom razdoblju, u vrijeme dok je igrao u podmlatku Hajduka.

Čudo od djeteta

Temelje je tata Joško postavio već tada, pa nije čudo da je na Poljudu prozvan čudom od djeteta s obzirom na to da je sa 16 godina i devet mjeseci postao najmlađi strijelac Hajduka u europskim kupovima (pogodak Dundalku u Irskoj), a zatim i najmlađi strijelac za Bijele u HNL-u te iste jeseni 2014. U proteklih pet godina sazrio je kroz Hajduk, Everton, CSKA i, što je najvažnije, reprezentaciju. Obiteljsko ulaganje danas isporučuje dividendu, Nikola je jedan od predvodnika Hrvatske za Europsko prvenstvo 2020. godine, prvo u nizu velikih natjecanja sljedećih godina na kojima bismo Vatrene trebali gledati s Vlašićem u glavnoj ulozi...

Linker
19. travanj 2024 07:26