TOM DUBRAVEC Cropix
SN ANALIZA

Nova bitka s Francuzima: Izdvajamo tri presudna faktora za uspjeh Hrvatske na Stade de Franceu

U dva druga poluvremena s Francuzima i Dancima Vatreni su djelovali uvjerljivo i taj gard valja potvrditi
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. lipanj 2022. 18:17

S kojim će sastavom Didier Deschamps dočekati Zlatka Dalića i Hrvatsku nije poznato. Ne možemo ni sa sigurnošću reći koga će sve Dalić uvrstiti u prvu postavu na Stade de Franceu (iako je izbornik neke karte otkrio). Je li to prepreka analitičkom pristupu onoga što očekujemo u Parizu? Od 1998. godine, kada su se prvi puta sučelili u polufinalu SP-a, utakmice ove dvije reprezentacije su klasici. Francuska je uvijek favorit jer ima veću kvalitetu od Hrvatske. Francuska uvijek diktira ritam utakmice jer im je posljedično takav gard. Francuska nije uvijek pobijedila Hrvatsku, ali u tri remija (prijateljska, EP, LN) dva puta je, na Euru i nedavno u Splitu, riskirala izgubiti…

Samo bez ozljeda

Koliko god bi zbog negativne tradicije bilo dobro napokon pobijeti Tricolore, u ovom je trenutku to manje važan faktor utakmice. Prije svega dolazi želja da se nakon dvoboja u ponedjeljak navečer svi reprezentativci napokon otisnu na odmor bez ikakvog tereta ozljeda. Četvrta utakmica unutar jedanaest dana je presedan kakav valjda više nikome neće pasti na pamet. Pogotovo u lipnju kada su zaključena prvenstva i igrači u padu tonusa. Nakon toga je za Hrvatsku važno da odigra još jednu dobru utakmicu. Što to znači? Prije dvoboja s Dancima prizivali smo “dobru” partiju, odnosno, korektan dojam na kraju utakmice. I dogodilo se u drugom dijelu, nakon što se u prvom napravilo dva unatrag. Utakmice se, međutim, gledaju unutar 90 minuta, zato je Kopenhagen imao vrlo osvježavajuće djelovanje na reprezentaciju i atmosferu okruženja.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Eto, u Parizu bi bilo već sasvim dovoljno da Hrvatska potvrdi dobar danski dojam, uz ponovnu ogradu da taj dojam ne mora biti podređen rezultatskom epilogu. U tri utakmice ovog turnusa Vatreni su pokazali lice indisponiranih (Austrija), reaktivnih (Francuska), pa onda i to objedinjeno lice i naličje (Danska).

S obzirom na jačinu Francuske i Danske, pozitivni dojmovi iz dva druga poluvremena tih dvoboja bitno nadjačavaju slabost s Austrijom i manje kvalitetna prva poluvremena ostale dvije utakmice. Uz ogradu da je na Poljudu s Francuzima prvi dio bio neloš. Uz poraz, remi i pobjedu, ključni efekti ovog turnusa su definirani, bez obzira hoće li Hrvatska pobijediti, izgubiti ili remizirati na Stade de Franceu.

U našem “veselom okruženju”, gdje se do prije tjedan dana lamentiralo o mukama Dalića vezano za stopere u kontekstu popisa za Katar, eto, sada smo u drugoj krajnosti raspoloženja tezama kako postoje velike glavobolje za izbor četvorice stopera za Mundijal.

image

Trening hrvatske nogometne reprezentacije

FRANCK FIFE Afp

Veliki test

Odlični nastupi Erlića i Šutala razgalili su sve jer je stvoreno uvjerenje da se porozna obrana pretvorila u čvrsti zid. Je li to tako? Ima argumenata za optimizam, ali se za čvršće dojmove o čvrstini posljednje linije ipak treba pričekati još nekoliko utakmica. Ova s Francuskom može biti veliki test dobrog epiloga, ali ako i ne bude djelovalo čvrsto otraga, to ne znači da je obrana Hrvatske opet porozna. Nikome ne treba ikakav pritisak u ovoj utakmici glede definiranja statusa kod izbornika. Francuzi žele dobiti jer su upisali 3 (polu)negativna ishoda i slabije dojmove.

Ranjivija defenziva

Logično je da će ovu utakmicu odmah napasti jer žele otići na odmor s pozitivnijim tonovima. Bit će opasniji s Benzemom, Griezmannom i Mbappeom, ali možda to doprinese ranjivijoj im defenzivi jer sva trojica su u tom kontekstu više promatrači zbivanja. Francuzi će napasti po bokovima i širiti sredinu vatrenog bloka, gdje će onda Griezmann i ostali vezisti iz drugog plana tražiti put prema Livakoviću. Organizacijski bi najvažnije bilo da Dalićeva formacija bude kompaktna upravo u središnjem bloku, a da neki danak tome plati na boku. S centaršutima u kazneni prostor novi je stoperski tandem pokazao da se zna vrlo dobro nositi. Igra na kontru bit će logičnija opcija, ali treba vidjeti hoće li izbornik birati brže igrače (Brekalo, Oršić…) ili će prednost dati brojčanoj i tehničkoj nadmoći veznih igrača. Kako god, ključno je da Hrvatska odigra hrabro i neopterećena francuskim ključem. Kao što je bila u nastavku u Kopenhagenu ili s Tricolorima na Poljudu. Budu li i treći put takvi, neovisno o rezultatu, bit će to i potvrda učinjenih koraka i možda još jedan više prema naprijed…

image

Tri presudna faktora

SN

Linker
24. travanj 2024 07:09