VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

Novi kapetan Hajduka ponovno s Vatrenima: ‘Da mi Hajduk da takav ugovor, ne bih se ni trenutka mislio!‘

‘To se pita Hajduk i Villu da se dogovore, s moje strane se zna. Ja bih ostao, naravno‘.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. ožujak 2021. 13:08

Lovre Kalinić vratio se u reprezentaciju Hrvatske. Kao da gledamo neki deja vu. Čuvar je mreže Hajduka i opet je među Vatrenima. Dva okupljanja reprezentacije je propustio, ali ambiciju nije izgubio.

- Ne možeš očekivati da budeš u reprezentaciji ako ne igraš u klubu. Svjestan sam da se poziv zaslužuje igrama i drago mi je da sam opet dio reprezentacije.

Nije Kalinić bio tek dio reprezentacije, bio je "jedinica", prvi čuvar mreže Dalićeve selekcije nakon srebra u Rusiji. Šest mjeseci je imao ulogu prvog vratara, a onda je pola godine bio izvan spiska Vatrenih.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

- Bogu fala, kratko je trajalo. Želiš biti najbolji, čast i privilegija ti je biti dio svega. Dogodila se situacija, jedna ozljeda, druga ozljeda, izgubiš mjesto u klubu, pa onda i u reprezentaciji. Nisam u reprezentaciji ništa ni pokazao, znam da mi nedostaje kontinuitet utakmica. Međutim, ne odustajem od svojih snova

Novi kvalifikacijski ciklus reprezentacija starta sa Slovenijom za sedam dana u Ljubljani.

- Svaka utakmica protiv Hrvatske je golemi motiv za suparnika. Ali, ne podcjenjujući ni Sloveniju, ni Cipar ni Maltu, Hrvatska ide s ciljem pobijediti i osigurati tri boda u svakoj od tih utakmica. Nastojimo biti favorit u svakoj utakmici i uzeti devet bodova na startu. To je realni cilj.

Na vratima Slovenije je Jan Oblak, vratar kojeg Kalinić posebno cijeni.

- Već nekoliko godina drži konstantu, u top tri vratara je na svijetu. Buffon, Neuer i Oblak.

Kako procjenjujete kvalifikacijsku skupinu za SP u kojoj su još Rusija i Slovenija?

- Ne postoji nijedna lagana utakmica, svi znaju igrati i ako si favorit, a nisi na 100 %, onda sebe uvijek dovedeš u situaciju da rezultatski "visiš". Slovenija je, od tri susreta koja nam dolaze u ožujku, na papiru najjači protivnik, ali nikog ne treba otpisivati. Situacija s koronom bez gledatelja puno je promijenila relacije. Gotovo da je lakše igrati u gostima nego kod kuće. Nitko od igrača nije sretan s tim, ali primarno je zdravlje ljudi.

Početkom 2021. Kalinić je iz Aston Ville stigao na posudbu u Hajduk i taj potez očito već daje dividendu. Hajduk se podigao, Kalinić je kapetan i uz to se vratio u reprezentaciju.

- Bitno je imati utakmice, još ako braniš dobro, to je dodatni plus. Sa Hajdukom smo na dobrom putu i nadam se da će trajati što duže.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Rujevica je očito bila utakmica-prekretnica. Kalinićev obranjeni jedanaestarac kojim je sačuvana pobjeda u Rijeci mogla bi okrenuti kompletno proljeće.

- Nakon toliko pehova i nesretnih trenutaka, napokon je i malo sunca prodrlo na ovaj stadion, u naš klub. Da svi zajedno osjetimo radost. Vraćaju nam se upornost i rad.

Na dobrom putu je Hajduk, ali što onda reći za trećeplasiranu Goricu koja je 15 bodova ispred Bijelih.

- Za mene, utakmica kao i svaka druga, u svakoj želiš pobijediti. I protiv Šibenika i Dinama i Rijeke. Protiv svakoga. Pobjednički mentalitet se stvara pobjedama. Mi imamo svoje želje i ciljeve, Gorica je napravila vrhunski rezultat ove sezone. Imaju momčad, ali imamo i mi kvalitetu i dobar rezultat.

Poznajete vratara Gorice, Ivana Banića, nekoć čuvara mreže u podmlatku Bijelih?

- Znam "Banu", jako dobar momak i kvalitetan vratar. Drago mi je da je dobio priliku u HNL-u pokazati talent koji posjeduje. Dugo je čekao šansu, ali potvrđuje kvalitetu.

S obzirom da sa Goricom imate dvostruki program, bi li pristali na opciju "poraz u prvenstvu, prolaz u Kupu".

- Realno, ne razmišljam tako. Svaka mi je utakmica jednako bitna. U svakoj želim pobijediti. Pobjednički mentalitet ne možeš graditi porazima, nego isključivo uspjesima. Kada završi prvenstvena utakmica razmišljat ćemo o Kupu.

Gorica bježi puno bodova Hajduku, je li realno dostići subotnjeg domaćina?

- Dok ima bodova u igri, sve je realno. Hajduk ima i dva susreta manje od Gorice koja je trenutno u velikoj prednosti.

Kako vidite Goricu?

- Imaju simbiozu unutar ekipe, rezultat sve govori. Ispred nas su, imaju pozitivnu priču. Gledao sam utakmicu Gorice u Osijeku, igraju na kontre i polukontre, posjeduju pojedinačnu kvalitetu u prekidima. Pretjerano pričati o njima nema potrebe, opet kažem, rezultat je jasan.

Tradicija u Velikoj Gorici neugodna je po Bijele, bez pobjede u protekle dvije i pol sezone.

- Znam, ali ne gledam tradiciju. Ne vraćam se na ono što je bilo. Okrećem se novim izazovima.

Za razbijanje neugodnih tradicija Hajduk je formirao novu momčad ovog proljeća. Marko Livaja se pokazao kao ključno pojačanje, došao je u petoplasirani Hajduk što je posebno vrijedno.

- Treba od nečega krenuti, svi bi mi voljeli da je Hajduk prvi. Onda bi svatko dolazio. Livaji ide na čast što je došao u ovakvoj situaciji. Mlad je otišao, osjeća da nije Hajduku pružio što je mogao i trebao. Očito je neki nemir čučao u njemu, i zato se odlučio na povratak.

Jesu li Kalinić i Livaja dva igrača za Hajdukov europski zalet?

- Tu smo nas 22-23 koji živimo isti san, koji živimo za svaku pobjedu. Možda smo ekipi donijeli mir koji sami nisu prije mogli prepoznati, ali imamo zajedništvo i to je najvažnije.

Kakva je uloga trenera Tramezzanija u usponu proljetnog Hajduka?

- Trener je taj koji mora napraviti situaciju da nema uzdignutih ni pognutih glava, da atmosfera bude jednaka za sve. Svi žele pružiti maksimum. Tramezzani je tip čovjeka koji "klepi" kada treba, ali kada treba i pomaziti, opet je tu.

Sve je rekao Lovre Kalinić. Ne opterećuje se tradicijom, ne opterećuje se ni rekordima. Jednom je dobio plaketu od predsjednika Brbića za 775 minuta bez primljenog gola. Plaketa je na zidu, jubilarni dres u ormaru. Toliko toga se događa, život brzo ide, ali za Kalinića je najvažnije da se vraća u formu na velikoj sceni. Iza njega je sportski jako skromna 2020., ispred njega počela je obećavajuća 2021. godina.

- Ponosan sam što sam prošlu godinu prebrodio uzdignute glave. Bilo je u cijeloj karijeri uspona i padova, ali bitno je koliko se puta u životu digneš. Svi padaju, ali moraš imati karakter da te izvuče.

Što će biti na ljeto?

- To se pita Hajduk i Villu da se dogovore, s moje strane se zna. Ne donosim ja odluke. Ja bih ostao, naravno.

Da Vam Hajduk ponudi pet godina ugovora i jasno, dogovori se prethodno sa Aston Villom oko raskida?

- Ne bih se ni trenutka mislio.

Službeno je Lovre Kalinić postao kapetan Hajduka krajem veljače.

- Čast i zadovoljstvo, kako meni tako i mojoj obitelji. Isto tako i odgovornost. Imam iskustvo, već sam bio kapetan godinu dana, u 2017. Za momčad ništa nije problem.

Kako je reagirao Caktaš?

- Mi smo prijatelji cijeli život, i on mi je čestitao. Znao je svoju situaciju ako se ne dogodi produženje ugovora. Bio je pripremljen.

Što ste rekli Caktašu nakon preseljenja u drugu momčad?

- Nemaš ga što tješiti, nije mu bio iznenadni šok.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
13. travanj 2024 21:38