Nakon ovog trenutka sve je krenulo nizbrdo: Teška ozljeda Marka Pjace na utakmici protiv Estonije
 Joosep Martinson/Getty Images
VATRENI U PROBLEMIMA

Novi težak udarac za igrača koji je napravio financijski najveći transfer u povijesti Dinama!

Još godina-dvije ovakvog praznog hoda i može se pozdraviti s iole uspješnijom karijerom...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. lipanj 2020. 21:42

Nakon što je Anderlecht pismeno obavijestio Juventus da neće produžiti posudbu Marku Pjaci, nekadašnji hrvatski reprezentativac, srebrni iz Rusije, ponovno je nigdje.

Tri odlaska u najam u Schalke, Fiorentinu i Anderlecht nisu mu donijela sreću, u Juventusu nema šanse izboriti mjesto u momčadi, sa 25 godina najbolji potez bio bi mu da se vratio u Dinamo. Modri su ga htjeli protekle zime, čak i došli blizu dogovora sa Starom damom o jednoipolgodišnoj posudbi, no Pjaca je to blokirao. Nije mu se vraćalo u HNL, dojam je da bi to smatrao vlastitim porazom, kao igrač koji je napravio financijski najveći transfer u povijesti kluba.

Međutim, ne bi se trebao držati hoh, kak' bi rekli stari Purgeri, danas bi prvo Dinamo mogao pomoći njemu, a tek potom, ako bi sve dobro išlo i on modroj momčadi. Istina, to bi mu bila i velika obveza jer u Dinamu bi i sam od sebe, i svi drugi od njega, puno očekivali.

Belgijski Het Laaste Nieuws je napisao: "Pjaca nije ostavio nezaboravan dojam u Anderlechtu… Igrao je u samo četiri utakmice, postigavši jedan gol protiv Eupena (6:1). Nedovoljni da uvjeri nove šefove da ga zadrže "na brodu“.

Juventus je bio spreman Belgijancima ići na ruku, ponudio je povoljne uvjete posudbe, ali svjedno su rekli - ne. Traže druga rješenja, Pjacu vide pretjerano rizičnim poslom.

Marko je u srpnju 2016., nakon Eura u Francuskoj, otišao iz Dinama u Juventus za 23 milijuna eura. I Milan i Napoli nosili su ponude, ali opredijelio se za klub u kojem je bilo od starta jasno da će najteže dobiti šansu. Ulazio je po sitno, već prve jeseni kao igrač Stare dame bio je dva mjeseca ozlijeđen, da u startnoj postavi debitirao je u Serie A 8. veljače 2017. protiv Crotonea u pobjedi 2:0. Uskoro je zabio jedini gol u najboljoj partiji u Ligi prvaka protiv Porta, pa u još dva navrata bio u početnom sastavu u talijanskoj ligi, da bi u Estoniji 28. ožujka 2017. teško stradao na utakmici reprezentacije.

Puknuo mu je prednji križni ligament, oštećen je i menisk koljena. Na posudbi u Fiorentini otišao je križni i u drugom koljenu. Iako fizički snažan i u teretani dobro izgrađen, koljena su mu "staklena“ i dovela su ga u situaciju da mora spašavati karijeru. Za neke je Pjaca bio determiniran za europsku zvijezdu, visinom, snagom, brzinom i tehnikom, pojedini su sumnjali u to tvrdeći da nema pobjednički karakter, da nije spreman baciti se u vatru za uspjeh, no svi su uživali gledati njegove majstorije kad je bio samopouzdan. Kao sa Španjolskom na Euru 2016. godine.

Ponovno je na raskrižju. Danas nema vijesti da ga traže veliki klubovi, ovog ljeta treba odabrati mjesto na kojem mora uspjeti. Još godina-dvije praznog hoda i može se pozdraviti s iole uspješnijom karijerom. Ugovor s Juventusom veže ga do ljeta 2023. godine, egzistencijalno je zbrinut.

Priča se da bi sad najradije da ga netko otkupi, da se više ne seli svako malo, no koliko je to realno? Vrijednost na Transfermarktu mu je pala na šest milijuna eura. U siječnju je izgledalo da će u Cagliari, to je propalo pet do dvanaest. Opcija za njega će vjerojatno biti, prije za posudbu nego prodaju, možda i u Serie A ili drugdje, ali mora mudro birati. Nađe li kod trenera i u momčad koji će mu goditi da izvuče najbolje od sebe, može se vratiti jednog dana u reprezentaciju.

Nigdje mu za to ne bi ponudili takve uvjete i toliko ga pazili kao u Maksimiru. Mnogi "izgubljeni slučajevi“ na toj su adresi postali Vatreni. I u današnjoj momčadi poput Brune Petkovića i Mislava Oršića, i nekad kao Domagoj Vida, Ognjen Vukojević

Dinamo sad ne govori javno o Pjaci, no teško je vjerovati da bi ostao hladan, ako bi Marko to želio. Koliko god mu je zasmetala zimska odbijenica.

Linker
17. travanj 2024 22:07