StoryEditor
 TOMISLAV KRISTO/CROPIX
NAJLUĐI, BESKRAJNI DAN

‘Obucite kockice i izađite na ulice!‘ Zlatko Dalić poslao poruku cijeloj Hrvatskoj na Dan zajedništva!

‘Hrvati se uvijek ujedine kada se dogodi nešto loše, bilo to poplave, potresi ili ostale nepogode...‘
Autor: Iva PrpićObjavljeno: 16. srpanj 2020. 08:13

Ponedjeljak, 16. srpnja 2018. godine. Dan kada su sva događanja u glavnom hrvatskom gradu stala i kada se pola milijuna navijača okupilo kako bi pozdravilo kreatore najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog sporta. U Zagreb su pristizali navijači iz svih dijelova Hrvatske, a oni najvatreniji putovali su cijelu noć iz inozemstva.

Neki su čekali od jutra kako bi dočekali hrvatske reprezentativce koji su osvojili srebrnu medalju na Mundijalu u Rusiji. Dan kada je Hrvatska disala kao jedno.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Da se emocije i ponos od tog dana nikada ne bi zaboravili, izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić inicirao je obilježavanje Dana zajedništva, ponosa i sreće. Inicijativa je prošlog ljeta doživjela svoje prvo izdanje, a navijači diljem Lijepe naše obukli su dresove i šalove kako bi se prisjetili legendarnog dočeka. Upravo danas, najveći doček u povijesti Hrvatske slavi svoju drugu godišnjicu, a izbornik Dalić pozvao je navijače da i ove godine daju svoj doprinos kako bi "kockice" ponovno zavladale hrvatskim ulicama i trgovima.

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

- Malo je trenutaka kada sreća obuzme cijelu naciju, a to se upravo dogodilo zbog Svjetskog nogometnog prvenstva. Stoga vas pozivam da se prisjetimo toga 16. srpnja i nezaboravnog dočeka koji ste nam priredili. Obucite "kockice" i izađite na ulice kako bi zajedno proslavili Dan zajedništva, ponosa i slave ma gdjegod bili.

Unatoč novim okolnostima izazvanim pandemijom koronavirusa, organizatori su pripremili nekoliko mogućnosti kako bi se obljetnica obilježila na najbolji mogući način.

image
DARKO TOMAS/CROPIX

- Situaciji smo se morali prilagoditi najbolje što znamo, čak su meteorolozi najavili i kišno vrijeme. Prvotna ideja je bila da se uključi autobus koji je Vatrene vozio iz zračne luke do Trga Bana Jelačića, odnosno, da simbolički prođemo s tim autobusom i navijačima uz koncert Ane Rucner, koja bi svirala za vrijeme vožnje. Ipak, od takve smo ideje morali odustati, stoga smo odlučili u suradnji s Gradom Zagrebom, organizirati kratki koncert Ane Rucner u zračnoj luci bez velikih okupljanja uz poštivanje mjera, kako bi dočekali i pozdravili goste koji dolaze u Hrvatsku.

Mislim da ćemo ih na taj način asocirati na veličanstveni uspjeh koji su Vatreni ostvarili u Rusiji. Ovim putem pozivam sve Hrvate da obuku dres ili šal, te da fotografije podijele na društvenim mrežama, izjavio je jedan od organizatora Aleksandar Kovačević.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Također, Kovačević ističe kako će obilježavanje ovogodišnjeg Dana zajedništva, ponosa i sreće imati još jači učinak među stanovništvom zbog pandemije koronavirusa koja je pred svijet postavila nove izazove.
- Hrvati se uvijek ujedine kada se dogodi nešto loše, bilo to poplave, potresi ili ostale nepogode. Malo je trenutaka kada je cijela nacija sretna, zadovoljna i ponosna, a jedan od njih bio je 16. srpnja 2018. godine.

Mislim da se trebamo prisjećati tih lijepih trenutaka jer je zajedništvo uvijek bitno. Želja izbornika Zlatka Dalića bila je da se takvi trenuci nikada ne zaborave. Važno je obilježiti povijesni dan, ali u skladu s novonastalim okolnostima i mjerama koje su propisane.

image
DANIJEL SOLDO/CROPIX

Linker
16. srpanj 2020 08:38