Ivica Olić nakon ožujske akcije reprezentacije u kvalifikacijama za SP u Katru, napusio je stožer i preuzeo je moskovski CSKA
 Ronald Goršić/CROPIX
JEDNO JE ŽELJA, DRUGO...

Olić za SN o pravoj školi koju prolazi, ponudio je objašnjenje zašto ipak neće biti uz Vatrene na Euru

Donedavni prvi suradnik izbornika Dalića odradio je devet utakmica na klupi CSKA,
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. svibanj 2021. 11:18

Hoće li Ivica Olić uz Vedrana Ćorluku sjediti uz Zlatka Dalića na Europskom prvenstvu?

- To će biti vrlo teško... Meni pripreme s CSKA startaju 16. lipnja, tako da imam svoje klupske obveze. Tako da definitivno ne bih mogao biti kompletno vrijeme s reprezentacijom, a onda bi bilo komplicirano dolaziti i odlaziti u ovim vremenima dok još uvijek traje pandemija. Pričao sam s ljudima u klubu, ali nije to jednostavno. Realno, bit će jako teško da budem u stožeru Vatrenih. Mogao bih do početka priprema CSKA, ali koliko bi to značilo, stvarno ne znam. Možda bih mogao ostati do prve utakmice s Engleskom, pa onda otići.. Vidjet ćemo još, trebam još ćuti što će mi kazati u klubu, a onda ću se ćuti s izbornikom Dalićem. Definitivno ne bih mogao ostati do kraja s reprezentacijom jer moram biti na početku priprema. Već 24. srpnja starta rusko prvenstvo - kazao nam je Olić u uvodu.

Nemamo širinu

Sasvim je jasno da Olić mora biti s CSKA jer tek je zapravo stigao kao trener... Jedno je želja biti s Vatrenima, a drugo realna situacija.

- Tek sam došao, nisam prošao pripreme, odradio sam devet utakmica, taman sam malo upoznao momčad, čekam te pripreme kao ozebli sunce. To je prilika popraviti ono što sam vidio da treba popraviti, mogu raditi.

Nažalost, CSKA se nije uspio plasirati u Europi, završio je na koncu šesti.

- Kad se mijenjao trener, bilo je jasno da CSKA ima problema, te da neće biti lako izboriti Europu. Ipak, bilo je šansi. Ključno je to da smo u najvažnijem dijelu sezone kad sam preuzeo posao trenera bili praktički bez pola momčadi. Imao sam na klupi dva rezervna igrača, oba napadača! Lokomotiv, Spartak i Soči, krucijalne utakmice, igrao sam s dvije rezerve. Problem CSKA jest što nemaju drugu momčad. Spartak, Dinamo i Lokomotiv imaju svoje druge momčadi koje igraju drugu ligu. Pa kad im nedostaje igrača, posegnu u drugu momčad. Nama se dogodilo da smo imali sedam-osam ozlijeđenih, nije bilo mogućnosti da se popunimo. Tako smo se krpali u najvažnijem dijelu sezone gdje je svaki igrač bio bitan.

Kaže nam proslavljeni hrvatski nogometaš da mu je ovaj posao prava škola.

- Meni je ovo zaista neviđena škola! Strašno iskustvo. Praktički sam “iz nule” došao u ovakvu situaciju da svaka utakmica znači krpanje i traženje varijanti. Zaista sam imao pravo vatreno krštenje. Ali jako sam zadovoljan što sam imao tih prvih četrdeset dana vremena upoznati momčad u situaciji koja nije bila lagana. Da sam mogao birati, onda bih izabrao doći na početku nove sezone, te u miru pripremati momčad. Međutim, s druge strane mi je jako drago da sam došao prije, jer sam upoznao mogućnosti igrača, sad znam na koje igrače mogu računati, na kojim pozicijama bih se volio pojačati. Nije se moglo puno promijeniti u ovom kratkom vremenu.

Pitamo Olića je li možda pogriješio što je uzeo CSKA u ovim okolnostima?

- Ma, niti u kojem slučaju! Dobiti mogućnost voditi takav jedan klub, takvu razinu je ogromna stvar, meni veliko, strašno pozitivno iskustvo. Bio bih lud da sam odbio mogućnost biti trener CSKA! Zadovoljan sam sa svime u klubu, ali imao sam probleme s ozljedama koje su se dogodile prije mog dolaska. Meni je jako drago što sam tu. Naravno, nije mi drago rezultatski gledano. No, od ovih priprema sve ću moći dobro pripremiti.

Liga je zanimljiva

Što su vam kazali u klubu nakon šestog mjesta i činjenice da se niste plasirali u Europu?

- Nakon dugo godina, ovo je prva godina da CSKA ne igra Europu. Međutim, bili su svjesni toga u klubu da će ove sezone to biti teško. Mnogo se momčadi borilo za ta četiri mjesta. Jasno da im je žao svima u klubu, međutim, oni to gledaju drukčije. Treba pripremiti momčad za sljedeću sezonu, od kukanja što se moglo, a što nije, nema ništa. Vidjeli su gdje su možda napravili nekakve greške. Druge momčadi su puno jače po pitanju rostera igrača. Kad sam ja igrao u CSKA bili smo najjači u Rusiji, ne samo po strancima, nego i po ruskim igračima. Sad se to polako promijenilo. Zenit ima najbolji roster, Spartak je uložio jako puno novaca, Dinamo ima velike ambicije... Naravno i Krasnodar koji je ove sezone kiksao. Bit će zanimljivo sljedeće sezone, ali to je lijep izazov. Liga je zanimljiva, uvjeti sjajni. Zato mi je iznimno drago što sam dio CSKA. Bez obzira na ovaj rezultat koji nije onakav kakav su u klubu očekivali, ja sam zadovoljan što sam dobio priliku i nadam se da ćemo u idućoj sezoni, kad prođemo pripreme biti dobri i napraviti pravi rezultat. Ova momčad ima kvalitetu, ako svi ostanu zdravi uz još dva-tri dobra igrača, mogli bi napraviti lijepu priču - zaključio je Olić.

Linker
22. srpanj 2024 19:37