Zlatko Dalić
 JONATHAN NACKSTRAND Afp
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Operacija ‘Čistka‘: Dalić se svjesno žrtvovao, a ima i dva sjajna džokera uoči najvažnijeg dvoboja

Novi ruski izbornik kopirao ga je po pristupu, obojica su s palube u more pobacala neka poster-lica.
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 31. kolovoz 2021. 08:38

Nastavak kvalifikacijske kampanje za Svjetsko prvenstvo 2022 lako bi u skriptama Zlatka Dalića i Valerija Karpina stao pod radni naslov “operacija čistka”. U namjeri da okrenu list, isprovociraju reakcije previše opuštenih momčadi ili jednostavno uvedu u upotrebu neki novi bonton, oba su izbornika u kolovozu pobacala s palube nekolicinu važnih igrača koji se nisu uklapali u planove. Pitanje koje zabavlja javnost uoči utamice u Moskvi (srijeda, 1. rujna) glasi – jesu li nakon toga zaista jači?

Ako će žrtvu Josipa Brekala preživjeti, jer krilni napadač Wolfsburga ionako nije bio standardni prvotimac, brisanjem Brune Petkovića, Ante Rebića i Šime Vrsaljka s popisa hrvatski izbornik radikalno je skrenuo s dosadašnjeg kursa. Rebić se od početka Dalićeva mandata nije mogao požaliti na status, a Petković je opipljivim doprinosom na terenu (dvije utakmice sa Slovacima, Mađarska) izgradio imidž zvijezde koja oplemenjuje priču “vatrenih”. Vrsaljko je, pak, senator, protagonist SP-a u Rusiji i aktualni prvak Španjolske. I kada pati zbog oskudne minutaže u Atleticu, ima adute za boravak barem na klupi reprezentacije.

Starosjedilac i debitant

S druge strane, Karpin još nije bio zadužio ured u Savezu, a već je s popisa izbacio neka poster lica ruske reprezentacije. Dok je Žirkova izdao biološki sat, protiv Artema Dzjube radili su drugi argumenti. S “enfant terribleom” ruskog nogometa izbornik ima neraščišćene račune još iz zajedničkih dana u Spartaku, a kako je Dzyuba u posljednje vrijeme izvan forme i briljira uglavnom izvan terena, tako i Karpinova sječa nije shvaćena kao razlog za skandaliziranje. Nakon svega, međutim, ostaje gola istina da je Dzjuba strijelac 30 golova za “zbornaju” (u 55 nastupa), znalac i strijelac. Takvog igrača svaki trener želi u blizini, makar kao džokera s klupe.

Dalić je starosjedilac, a Karpin debitant u ovoj priči, ali zajedničko im je da u rujanski paket kvalifikacija kreću kao u avanturu. Na povratku u Moskvu, gdje je prije tri godine dosegnuo karijerni vrhunac, hrvatskom izborniku planove kvari izostanak Luke Modrića i Domagoja Vide. Prvi drži ključeve momčadi koje sada trebaju preuzeti Mateo Kovačić i Marcelo Brozović, dok je drugi najglasniji igrač na terenu čija intonacija iz obrambenog reda momčad drži budnom. Tek trebamo vidjeti hoće li Dalić zbog toga tražiti Lovrenu novog stoperskog partnera ili bi mogao prijeći na igru s trojicom stopera i dvojicom ofenzivnih bekova (Juranović i Perišić).

image
DAMIR SENCAR Afp

Za vikend je Dalićev izbor dodatno sužen nakon objave vijesti da zbog ozljede iz konkurencije ispada i Ante Budimir. Napadačka lepeza sada nudi tek jednu tipičnu “devetku” u liku Mirka Antonija Čolaka te nekolicinu igrača izlivenih u “devet i pol” profilu (Kramarić, Livaja, Vlašić). Puno prekriženih i ozlijeđenih znači da bi lakše do kisika mogli i kandidati poput Marija Pašalića ili Mislava Oršića, koji u pravilu dobro koriste minutažu, ali su dosad bivali osuđeni na mrvice.

"Špijuni" Olić i Ćorluka

Jedna stvar u Dalićevoj pripremi meča definitivno neće biti manjkava: Ivica Olić i Vedran Ćorluka izbrifirat će izbornika najsitnijim detaljima o kvalitetama i manama ruskih reprezentativaca. Posljednju zaista dobru utakmicu Rusi su odigrali pod vodstvom Stanislava Čerčesova, još u ožujku na startu kvalifikacija. Pobijedili su Sloveniju (2-1), a oba gola postigao je Dzjuba, kojem su u napadu sekundirali Žemaletdinov (Lokomotiv) i Golovin (Monaco), uz Miranchuka (Atalanta) rijedak ruski nogometaš koji kruh zarađuje izvan domovine. Među kandidatima tada nije bilo Fjodora Smolova - još jednog dojučerašnjeg Ćorlukina suigrača - koji je furiozno utrčao u novu klupsku sezonu i sa pet golova iz šest kola trenutačno je prvi strijelac lige. Napad Lokomotiva ovaj put zamišljen je kao lokomotiva koja bi trebala potegnuti Karpinovu kompoziciju prema Kataru…

Linker
13. travanj 2024 15:05