PRIJE ODLASKA

Donald Trump pomilovao 15 osoba, među njima i dužnosnike umiješane u skandal s Rusijom

Postoje nagađanja o tome koga bi Trump još mogao pomilovati, s obzirom na to da ima još nekolicinu suradnika koji su osuđeni
 Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je 15 osoba, među njima i svog bivšeg pomoćnika u kampanji Georgea Papadopoulosa, objavila su u utorak iz Bijele kuće.

Papadopoulos je bio osuđen zbog lažnog iskaza u istrazi u umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Trump je pomilovao i Alexa van der Zwaana čija je osuda bila povezana s istragom posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke izbore, koju je američki predsjednik na odlasku opetovano nazivao lovom na vještice.

Muellerovo izvješće nije pronašlo dokaze o suradnji između Trumpove kampanje i Rusa, ali je zaključeno da se Rusija uplela u izbore 2016. kako bi pomogla Trumpu.

Predsjednik je pomilovao i dvojicu bivših republikanskih kongresmena, Duncana Huntera i Chrisa Collinsa, koji su bili optuženi za federalne financijske zločine, dok su bili na poziciji.

Među pomilovanima su se našla i četvorica vojnih veterana osuđenih za sudjelovanje u operaciji u Bagdadu 2007., koju su obavljali kao plaćenici za privatnu tvrtku, a u kojoj su usmrtili nekolicinu iračkih civila.

Uz sve to, Trump je djelomično ili potpuno ukinuo presude za petero ljudi koji su osuđeni za različite prijestupe koji nisu vezani za politiku.

Predsjednička pomilovanja nisu neuobičajena za američke predsjednike koji su na odlasku iz Bijele kuće. Donald Trump će predsjedničku dužnost napustiti 20. siječnja.

Postoje nagađanja o tome koga bi Trump još mogao pomilovati, s obzirom na to da ima još nekolicinu suradnika koji su osuđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:28