BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
KOGA ĆE IZABRATI DALIĆ?

Ples milijuna na Maksimiru i revija reprezentativaca za Katar! Šest je sigurnih, petorica se nadaju Mundijalu

Ništa manje od vrhunskih izdanja neće proći, stoga je Superkup svima bio prva prigoda za dokazivanje
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. srpanj 2022. 10:12

Ples milijuna na maksimirskom travnjaku, atraktivni je naslov za Superkup. Ali, također i revija reprezentativaca za Katar. Za šestoricu bi se moglo bez pretjerivanja kazati da su početkom srpnja sigurni putnici u zrakoplovu za Dohu, dok se još petorica mogu nadati kako će sljedećih mjeseci nekim sjajnim izdanjima natjerati izbornike da im posvete pozornost. Kažemo, izbornike, jer na stadionu smo sinoć imali primarne kandidate za Zlatka Dalića, ali i jednog koji igrom može zainteresirati Murata Yakina, izbornika Švicarske.

Šest igrača koje smo uvrstili u kategoriju "sigurni putnici" zaista ne bi trebali biti sporni. Livaković, Oršić i Ivanušec s jedne, te Livaja i Lovre Kalinić s druge strane. Uz petoricu nabrojanih ide i Josip Šutalo, koji bi bio legitimni akter Superkupa, ali zbog ozljede preskače utakmicu, no stoper Dinama bit će spreman za početak sezone. Ako šestoricu dodatno raščlanimo u njihovim statusima doći ćemo do jasne spoznaje da su Livaković i Livaja već udarili pečat za Katar, Šutalo je nakon lipanjske Lige nacija potvrdio status, a Ivanušec i Oršić imaju kontinuitet u reprezentaciji, a Lovre Kalinić je izdanjima u Hajduku sigurno zaslužio povratak. Uz neprikosnovenu jedinicu Livakovića i promoviranu mu alternaciju Ivicu Ivušića, nedvojbeno je Kalinić najjači kandidat za treće mjesto među vratarima za Katar.

Ako smo šestoricu već poslali u Katar, što i nije neka vijest, niti iznimno dvojbena situacija izbora, petorica koja se nadaju odlasku na SP puno su zanimljvija priča. Bruno Petković i Josip Drmić sa strane Dinama, te Nikola Melnjak, Filip Krovinović i Nikola Kalinić iz poljudske svlačionice. U startu je jasno - šanse im ovog trenutka nisu velike. Petković je od prošlogodišnjeg Eura upisao tek dva nastupa, ali u kalendarskoj godini 2022. nije zaigrao za Vatrene. Melnjak je Hajdukov junak Kupa, ali u reprezentaciji ga nema od ožujka prošle godine.

Krovinović se kroz proljetni Hajduk domogao pretpoziva, no još uvijek nema debi u reprezentaciji, koja inače ima vezni red prebukiran klasom i iskustvom. Nikola Kalinić je već toliko puta ispričana priča, novinari ga stalno salijetaju s pitanjima "imate li ambiciju povratka", ali uz igre na travnjaku trebala bi mu i ispričnica prema izborniku Daliću. Za kraj i Josip Drmić, kojeg od 2019. nema u reprezentaciji Švicarske, ali iza sebe već ima dva nastupa na Svjetskom prvenstvu. Mogu li se sva petorica nadati? Jasno je da mogu, ali preduvjet za bilo kakvo razmišljanje o Kataru su vrhunske igre na klupskoj razini. Ništa manje od vrhunskih izdanja neće proći, stoga je Superkup svima bio prva prigoda za dokazivanje.

Linker
25. travanj 2024 03:56