CLIVE BRUNSKILL
RUSKA BAJKA

Pred njima je bio susret odluke, a jedan je igrač ogolio Gaučose: ‘Bolji smo, izuzev jednog čovjeka‘

Hrvatska se pripremala za ogled drugog kola grupne faze, raspoloženje unutar kolektiva je bujalo.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 19. lipanj 2020. 17:13

Moskva slavi, na ulicama glavnog ruskog grada domaći navijači istiskuju one mnogobrojne, strane. Rusija je promarširala i kraj Egipta (3:1) i sa šest bodova postala prva reprezentacija koja je izborila drugi krug. Stanislav Čerčesov, izbornik koji je prije Mundijala bio kritiziran, a njegova 'komanda' već prežaljena, sad je ruski junak, njegovi brkovi glavni modni novitet u ovoj velikoj zemlji.

Zlatko Dalić tih se sati i dana tek pripremao postati junak nacije. Slučaj Kalinić je, čini se, donio pozitivne efekte, svi izvještaja iz kampa reprezentacije govore da su igrači podržali izbornika u odluci da odstrani Kalinića, da ima njihovu punu potporu. I da je momčad dodatno homogenizirana, atmosfera sve pozitivnija uoči utakmice s Argentinom.

- Atmosfera je bolja nego u Braziluprije četiri godine, već je u Francuskoj 2016. bilo je bolje. Na okupu smo tri-četiri godine, dobro se poznajemo, slažemo kao momčad, a to je bitno na velikom turniru - poručio je Mateo Kovačić, koji je dodao i ovo:

- Izuzev Messija, Hrvatska je pojedinačno bolja od Argentine!

Dokaz optimizma i samopouzdanja koji su zahvatili Dalićeve jurišnike. Dok izbornik krije karte, ne otkriva što smjera, ali može se nazrijeti dvojba. U odnosu na utakmicu s Nigerijom, Kramarić bi mogao na klupu, a Badelj u sredinu. Ili Kovačić, možda Brozović? Ostalo je još dovoljno vremena za otkloniti sve upitnike. Ivica Olić, pak, u nedostatku napadača nakon Kalinićeva odlaska na treningu igra u napadu, eh, da je koju godinu mlađi...

U kampu je i Nikola Jerkan, Dalićev posebni skaut za Argentinu. Ima sve informacije, u javnost pušta, naravno, samo one, okvirne.

- Argentina nije favorit, izgledi su 50:50... Sampaoli ni u jednoj utakmici nije ponovio istih 11... Oni imaju probleme, ali i najlošija reprezentacija kad joj date Messija ima velike šanse protiv bilo koga - kaže, između ostaloga Jerkan.

Javljaju se i Argentinci. Doduše, ne reprezentativci, u njihovom je kampu gužva, stotine novnara, koji svaki dan satima čekaju na ulaz, mijenjaju termine press-konferencija i treninga, stanje malo kaotično. Takva je i momčad, ne zna se kako bi mogla izgledati momčad za Hrvatsku, što će Sampaoli mijenjati.

- Poznavajući ga, Messi uvijek zablista kad je najvažnije. Siguran sam da će zablistati i protiv Hrvatske. Oni će nam dati prostora, jer žele igrati nogomet i tu vidim našu šansu. To je ključna utakmica za nas - komentira legendarni Javier Zanetti, a na treningu se uočava da Dybala, Higuain i Di Maria nisu u prvom planu. Ili je i to Sampaolijeva zamka? Kažu argentinski novinari da je Argentina, službeno, država s najviše psihijatara na svijetu. Vidi se i zašto.

'Bilo bi pošteno da je Kalinić prije Mundijala rekao da nije spreman, bilo je prostora da se to riješi ranije', rekao je Igor Štimac

'Možemo se nositi sa svim suparnicima, spremni smo za mušku utakmicu, baš svi igrači su motivirani', najavio je Argentinu Mateo Kovačić.

Linker
19. travanj 2024 19:15