StoryEditor
Andrija Balić i Ante Ćorić u dresu reprezentacije
 RONALD GORSIC/CROPIX
Četiri velika talenta

Različiti putevi iz iste generacije, jedna priča za uzor i tri koje su obilježili loši potezi...

Vlašić danas vrijedi 17,5, a njegova tri generacijska suigrača zajedno tek 4,9 milijuna eura
Autor: Robert ŠolaObjavljeno: 17. svibanj 2020. 15:00

Često pišemo o tome koliko su osjetljive karijere mladih igrača. I koliko je nezahvalno prognozirati koga će kamo karijera na koncu odvesti. Međutim, šanse za uspjeh uvelike rastu kada se o mladom igraču briga vodi na adekvatan način i kada se pažljivo vuku potezi ključni za karijere tih mladaca.

Alena Halilovića, Antu Ćorića, Andriju Balića i Nikolu Vlašića veže puno toga. Sva četvorica su generacija, iako je Halilović godinu dana stariji, ali puno je igrao kroz mlade selekcije sa svima njima. Veže ih i to što su već sa 16 godina bili stalni prvotimci Dinama i Hajduka, dječaci koji su dobivali naslovnice, talenti kojima su se predviđale blistave karijere.
Kad ih danas pogledamo, vidjet ćemo četiri potpuno različite priče. Četiri različita pristupa nogometu i karijerama mladih igrača.

Svi na sreću pred sobom imaju još barem deset godina karijere, što znači i dovoljno vremena da prezentiraju neupitne talente na najvećim pozornicama, ali za sada je samo Nikola Vlašić na zacrtanom putu koji je obećava veliku karijeru.
I nije slučajno da je baš Vlašić isplivao, iako je s 15 ili 16 godina bio najmanje favoriziran u ovom društvu. Međutim, ljudi koji su brinuli o njegovoj karijeri bili su stručni, strpljivi, nisu trčali za novcem, nego su se vodili isključivo nogometnim zakonitostima.

Samo je on od naše talentirane četvorke u inozemstvo otišao kao najbolji igrač svoje momčadi, što bi trebao biti osnovni preduvjet za tako velike iskorake.

Vlašić danas na Transfermarktu vrijedi 17,5 milijuna eura, a njegova tri generacijska suigrača zajedno vrijede 4,9 milijuna. Nogomet je nemilosrdan i teško prašta krive izbore.

Evo ukratko i njihovih priča.

ANTE ĆORIĆ
(14. travnja 1997.)
KLUB Roma (na posudbi u Almeriji)
NAJVEĆA VRIJEDNOST NA TM 10 milijuna eura (rujan 2016.)
AKTUALNA VRIJEDNOST NA TM 2,4 milijuna eura

image
Ante Ćorić
AFP

Nije imao ni 18 godina kada je u poluvremenu ušao u igru u derbiju s Hajdukom. Dinamo je u prvom poluvremenu gubio uz jako slabu igru. Ćorić je potom odigrao maestralnih 45 minuta i bio glavni igrač preokreta. Takvo što sa 17 godina mogu raditi samo veliki talenti koji su spremni za seniorski nogomet.

Nažalost, nakon što je napunio 18 godina počeli su problemi. Izašao je iz agencije koju je vodio Mario Mamić, a iza koje je stajao njegov otac Zdravko Mamić, istinski vladar Dinama. I problemi su se počeli nizati. Dragulj je odjednom postao igrač koji je izgubio status u momčadi, ulazio u sukobe s trenerima, s klubom...

Tri je godine izgubio u tim borbama, umjesto da izraste u nositelja igre, sjedio je na klupi. Transfer u Romu izgledao je kao dar s neba, ali bilo je jasno da će tamo teško do minutaže. Ne možeš kao rezerva u Dinamu očekivati da ćeš se nametnuti u Romi. Nakon godine dana bez minutaže, u ovoj je sezoni posuđen Almeriji, ali i tamo je igrao daleko manje od očekivanja, uglavnom zbog problema s ozljedama.
Problemi s menadžerima, sukobi u klubu, manjak minutaže, odlazak u sredinu za koju nisi spreman... Previše za mladog igrača, koliko god bio talentiran.

ALEN HALILOVIĆ
(18. lipnja 1996.)
KLUB Milan (na posudbi u Heerenveenu)
NAJVEĆA VRIJEDNOST NA TM 10 milijuna eura (veljača 2016.)
AKTUALNA VRIJEDNOST NA TM 1,4 milijuna eura

Čak je i Zvonimir Boban jednom prigodom rekao da Alen Halilović ima "lijevu nogu najsličniju Messiju". Uz dodatak, "to mu neće pomoći, ako oko te noge na napravi dobre temelje". Halilović ih u Dinamu nije ni stigao napraviti, jer je već s nepunih 18 godina završio u Barceloni. Teško je odoljeti zovu takvog kluba, ali otišao je prerano.

Nakon solidne sezone u Barceloni B (29 utakmica, 4 gola), otišao je na posudbu u Sporting Gijon u kojem je u 37 nastupa zabio 5 golova uz 5 asistencija. Za mladog igrača odlične brojke. No, umjesto pune afirmacije uslijedio je krivi potez, prihvatio je poziv u Hamburg. Momčad s dna Bundeslige, koji "ne igra" nogomet, nego "rudari" u obrani svih 90 minuta pokazala se kao potpuni promašaj. Alen se upisao u tek sedam utakmica i već se u siječnju vratio u Španjolsku, u Las Palmas. Nakon što vratio u život (39 utakmica, 2 gola, 4 asistencije) kroz sezonu i pol u Las Palmasu, uslijedila je nova pogreška, odlazak u Milan. Nespreman na zahtjeve takvog kluba i lige, Halilović je ponovno pao u drugi plan, potom otišao na posudbu u Standard iz Liegea - tamo se nikako nije uklopio - pa brže bolje u nizozemski Heerenveen.

Sedam klubova u šest sezona, premalo strpljenja, loš izbor klubova i liga. To će uvijek biti loš izbor za svakog mladog igrača. I Halilović je morao platiti cijenu. U Heerenveenu se napokon pronašao, počeo dobro igrati, ali onda se dogodio prekid prvenstva.

image
Alen Halilović
AFP

ANDRIJA BALIĆ
(11. kolovoza 1997.)
KLUB Udinese (na posudbi u Dunajskoj Stredi)
NAJVEĆA VRIJEDNOST NA TM 3,5 milijuna eura (rujan 2015.)
AKTUALNA VRIJEDNOST NA TM 1,1 milijun eura

Sa 16 godina bio je standardni igrač Hajduka. I čisti užitak za gledanje. Sjajni golovi, još bolje dijagonale, sjajna desnica. Međutim, bio je još "zelen" i tjelesno i igrački kad je s 19 godina prihvatio poziv Udinesea. Logično da je onda platio cijenu takve žurbe...

I dok je s Poljuda žurio, u Udinama se pretvorio u pasivnog promatrača. Pune je tri godine sjedio na klupi ili tribinama čekajući priliku koju na koncu nije ni dočekao. Jedna godina je u redu, drugu je već teško razumjeti, ali tri godine provesti na klupi tako mlad, to je igračko samoubojstvo.

Naravno da je povratak nakon tako dugog razdoblja bez minutaže jako težak. Posudba u nizozemskom Sittardu od samo pol godine nije mogla donijeti prostor za "buđenje", još manje sljedeća u Perugiu, u Seriu B u kojoj su uvjeti za mladog i nespremnog igrača nemilosrdni.
Balić jednostavno nije imao šansu uspjeti u Italiji pa se na koncu zaustavio u Dunajskoj Stredi. Povezao je napokon tri utakmice u nizu, ali onda se i njemu dogodila korona. Na ljeto je napokon slobodan igrač i morat će jako pažljivo izabrati klub želi li spasiti karijeru.

NIKOLA VLAŠIĆ
(4. listopada 1997.)
KLUB CSKA Moskva
NAJVEĆA VRIJEDNOST NA TM 22 milijuna eura (prosinac 2019.)
AKTUALNA VRIJEDNOST NA TM 17,5 milijuna eura

S 18 godina odbio je ponudu Bournemoutha, nije se osjećao spreman za Premiership. Dvije godine kasnije prihvatio je poziv Evertona, ali tada je već bio najbolji igrač Hajduka sa 100 utakmica u nogama, a i protiv tog Evertona je u dvije utakmice dominirao. Želio ga je trener Koeman koji ga je brzo vidio i u udarnoj postavi.
Međutim, u Evertonu se potom dogodio "potres" u klubu, Koeman je preko noći smijenjen, momčad je zaredala s lošim rezultatima i Vlašić se našao na klupi. Što je za njega i ljude oko njega bilo neprihvatljivo.

Otišao bi Nikola već u zimi, ali nije mogao, jer ne možeš igrati za tri kluba u jednoj sezoni. Potom je čekao ljeto i odmah tražio posudbu. Mogao je u Njemačku (Nürnberg), Francusku (Bordeaux), ali je izabrao najmanje atraktivnu Rusiju. No, trener CSKA mu je u razgovoru rekao da ga vidi kao glavnog veznjaka i igrača momčadi i Vlašić nije dvojio. U Nürnbergu i Bordeauxu treneri ga u startu nisu doživljavali kao tako važnog igrača.

A Vlašić je nakon iskustva u Evertonu imao čvrst stav: "Treba mi klub u kojem ću igrati i imati status, a ne klub u kojem ću opet biti u neizvjesnosti. Neka bude slabiji, to me nije briga."

U Moskvi je odradio samo jedan trening sa suigračima i već ga je sutradan čekala utakmica. Trener mu je prišao i poručio: "Igraš u 11, imaš svu slobodu da pokažeš što znaš. Nemoj se bojati, ja stojim iza svake tvoje pogreške..."
Nikola je od tog dana najbolji igrač CSKA i ponajbolji igrač ruske lige. I standardni igrač Vatrenih. Jer se u karijeri uvijek vodio logikom. I idejom da je u tim godinama najvažnije igrati i imati trenera iza sebe, pa makar i u slabijem klubu.

image
Nikola Vlašić
AFP

Linker
17. lipanj 2020 07:22