Nenad Bjelica
 TEO KAMOV/CROPIX Cropix
NENAD BJELICA ZA JL

‘S njima dvojicom je Hrvatska igrala najbolje! Ne znam zašto izbornik Dalić nije na njih odmah računao‘

Trener Osijeka za JL analizira dosadašnji učinak Vatrenih i najavljuje ‘derbi‘ sa Španjolskom
Piše: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 25. lipanj 2021. 13:04

Nenad Bjelica, paralelno s pripremanjem svog Osijeka za izazove nove sezone, s velikim zanimanjem prati Euro, na kojemu su i dvojica njegovih sadašnjih i čak 12 bivših igrača. Uz Osijekove Škorića i Kleinheislera, tamo su i dinamovci Livaković, Oršić, Petković, Ivanušec i Gvardiol, bivši dinamovac, Španjolac Olmo te čak šest Poljaka koje je Bjelica vodio u Lechu.

- Posebno sam ponosan kada te dečke vidim na terenu. Neki su i postali reprezentativci u vrijeme kada sam ih ja trenirao, neke sam uveo u prvoligaški nogomet i sretan sam kada vidim gdje su dogurali - kazao nam je Bjelica prije nego što smo prešli na aktualne, hrvatske, teme.

Kako ste doživjeli pobjedu protiv Škotske i plasman u osminu finala?

- Ponovilo se da je Hrvatska najbolja onda kada je najteže. Puno smo puta bili u situacijama da najbolje igramo kada voda dođe do grla, i tada pokažemo pravo lice. Igrači su se mobilizirali, i to je lice Hrvatske kakvo treba očekivati u svakoj utakmici.

U kolumnama o Euru koje pišete za Glas Slavonije, više ste puta ponovili da bi se mjesta u prvih 11 trebalo naći za Vlašića i Petkovića?

- Činjenica je da smo najbolje utakmice kvalifikacija za Euro odigrali s Petkovićem u špici i Vlašićem iza njega. Ne znam zašto izbornik nije na njih računao u prve dvije utakmice, i je li u pitanju neka ozljeda, ali s njima smo puno opasniji za gol, a s njima u igri i drugi igrači postaju opasniji. Rebić nije rješenje za špicu, i ovo smo očekivali od početka.

Što je bio glavni razlog dobre igre i pobjede?

- To što smo imali daleko bolju energiju nego protiv Engleza i Čeha, kada smo izgledali loše, bezvoljno, ispumpano, malo smo trčali... Osim taktičkih problema u igri prema naprijed, nismo imali ni dobru energiju, nismo bili agresivni, nitko se nije naljutio na terenu. Ova utakmica bila je potpuno drugačija, čitao sam da su igrači održali i neki krizni sastanak, tako da je to urodilo plodom, i sreća je da su reagirali na vrijeme.

image
STU FORSTER Afp

Iz reprezentacije su nakon utakmice iskazali određeno nezadovoljstvo upućenim im kritikama od novinara, trenera...

- Ne vidim razloga za bilo kakvu ljutnju, jer i oni su sami govorili da ne igramo dobro i bili samokritični. Novinari i drugi treneri tu su da ukažu ako vide da nešto ne štima. Svačije mišljenje treba poštivati, i ako 10 ljudi vidi isto, onda to treba prihvatiti. Možda se ne bi ni naljutili da nije bilo kritika, a očito je da su protiv Škota bili naljućeni i sada je pitanje zašto nisu tako motivirani bili u prve dvije utakmice. Konačno, ova utakmica dala je za pravo svim kritičarima, jer pokazalo se da Hrvatska može puno bolje nego u prve dvije utakmice, a ja bih rekao da može bolje i od ovoga što je bilo protiv Škotske. U kadru ima još potencijala, jako kvalitetnih igrača. Imamo Oršića, koji je bio možda i najbolji igrač jakog HNL-a u prošloj sezoni, Ivanušeca koji donosi svježu energiju, što je i pokazao, Budimira.

Pogledajte i veliku analizu Španjolske u našem novom Eurocastu

U osmini finala slijedi Španjolska, kakvi su izgledi "vatrenih" u toj utakmici?

- Ono što su bile kritike prema Hrvatskoj, to je med i mlijeko u odnosu na kritike prema Španjolcima u tamošnjim medijima. Imaju dobru momčad, možda malo mlađu, što znači da je na neki način neiskusnija, a to u ovakvim utakmicama može biti i prevaga. Nema velike razlike, i mislim da su šanse 50-50, bez obzira na to što su nam uvijek neugodan protivnik, što te guše posjedom, vrše pritisak na obranu... Bez obzira na sve, mislim da ćemo biti konkurentni, da ćemo moći parirati i ne bih njima dao niti jedan posto više nego našima. Svi ih vide kao lagane favorite, ali ne vidim po čemu bi oni bili favoriti.

Je li Ćaleta-Car prava zamjena za Lovrena, s obzirom na to da Španjolci igraju dosta po zemlji, kombinatorno?

- To treba prepustiti izborniku, on zna tko je u kakvoj formi, kako se osjeća, trenira. Mislim da Ćaleta to može superkvalitetno odraditi, kao što bi to mogli i Škorić i Gvardiol. Tko god bio, treba mu dati maksimalno povjerenje. Imamo primjer Juranovića, koji je iznenada upao u momčad i odigrao je neopterećeno, brzo, poletno, s puno samopouzdanja. Zašto to ne bi mogli i Ćaleta, Škorić ili Gvardiol na stoperu?

Kako biste riješili situaciju s desnim bokom, koji nominalno pripada Vrsaljku, ali Juranović je pokazao da je u ovom trenutku možda i u prednosti u odnosu na "srebrnog" Šimu?

- Neka igra onaj koji je u najboljoj formi. Tko ima pretplatu da igra u prvom sastavu? Treba igrati uvijek onaj koji je bolji. Ako je to Vrsaljko, neka igra Vrsaljko, ako je Juranović, neka igra on. Zašto bismo bili žrtve nekih standardnih igrača? Možda je to i razlog zašto u prve dvije utakmice nismo pokazali sve svoje kvalitete. Neka igraju najspremniji i najbolji, a treba vjerovati u svakog od njih 26, jer to su najbolji igrači koje Hrvatska ima.

Luka Modrić u 36. godini i dalje vuče reprezentaciju?

- Fascinantno je da u tim godinama tako igra, ali to sve govori o njegovom karakteru, poštenju, odnosu prema poslu i reprezentaciji. Puno se troši u svom klubu koji uvijek ima velika očekivanja, ali kada je u reprezentaciji, uvijek je pravi. Malo je takvih igrača, a on je prije svega izuzetno pošten dečko, i tako se odnosi prema radu, poslodavcu, reprezentaciji. Veliki kompliment njemu, ali ne treba umanjiti ni zasluge drugih senatora, poput Perišića, Lovrena i Vide, pa i Livakovića. To su lideri momčadi, vidjelo se koliko je bilo važno da su se mobilizirali između sebe, podigli malo glas i odigrali tako kako su odigrali.

image
ANDY BUCHANAN Afp

Dani Olmo bit će u posebnoj situaciji...

- Radujem se svaki put kada vidim Danija na terenu, a ovo će za njega biti vrlo emotivan trenutak. Želim mu svu sreću svijeta, ali nadam se da ćemo mi u ovoj utakmici ipak biti bolji od njega i njegovih suigrača.

Linker
08. travanj 2024 08:38