DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
UPAO U ELITNO DRUŠTVO

Sjajni Modri prvi put među Vatrenima: ‘Nema brige, Hrvatska će na Euru zabijati, imamo kvalitetu‘

Jedan od najboljih mladih hrvatskih reprezentativaca priključio se udarnoj garnituri Vatrenih
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. lipanj 2021. 18:38

Luka Ivanušec (22) priključio se vrsti Zlatka Dalića i počeo pripreme za Europsko prvenstvo. Njegovo prvo veliko seniorsko natjecanje u reprezentativnom dresu. U ponedjeljak je završio Euro mladih, nažalost, Bišćanova mlada reprezentacija ispala je od Španjolske. Ivanušec je za mladu vrstu odigrao odličnih utakmica, bio je ponajbolji i u tom srazu s Furijom, zabio iz jedanaesterca.

U međuvremenu je po stranici Transfermarkt postao drugi najskuplji igrač Dinama, vrijednost mu je 13,5 milijuna eura. Na prvom mjestu je Dominik Livaković, koji po tom izvoru vrijedi 15 milijuna, dok su iza veznjaka Bruno Petković i Mislav Oršić s po 12 milijuna, Lovro Majer se cijeni s 10 milijuna...

Prvo smo malo porazgovarali o Euru mladih, impresije su još svježe.
- Možemo žaliti što smo ispali u četvrtfinalu. Imali smo svoje šanse, mogli smo ih iskoristiti na bolji način. Nisu Španjolci bili dominantniji koliko se očekivalo, jedno vrijeme smo bili ravnopravni, ali, na žalost, nismo uspjeli. Međutim, dali smo zaista sve od sebe i držim da moramo biti ponosni na ono što smo pokazali i napravili na Euru. Prvi put u povijesti smo prošli skupinu, igrali smo dobro. Dobro, netko će kazati da je to mala utjeha s obzirom na to da smo imali šanse za polufinale, ali što je tu je... - kazao nam je u uvodu Ivanušec.

Sve je na izborniku

Nije imao vremena predugo žaliti za polufinalom Eura mladih, pred njim je novi izazov. Čemu se nada na seniorskom Euru, očekuje li minutažu, povjerenje izbornika Zlatka Dalića?
- Prvo mi je to veliko natjecanje i naravno da ga čekam s velikim nestrpljenjem. Meni je sad najvažnije pokazati da sam zaslužio poziv u Vatrene, a kad se radi o eventualnoj minutaži na prvenstvu, sve je na izborniku Zlatku Daliću. Ako me bude koristio, maksimalno sam spreman. Ukoliko neću dobiti minutažu, sama činjenica da ću biti u društvu svih tih velikih hrvatskih nogometaša će mi koristiti, već mi je to veliko zadovoljstvo.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Iza sebe je ostavio zaista sjajnu klupsku sezonu, u povijesnoj sezoni Dinama bio je među najboljima, također i u mladoj vrsti. Na toj za mladu Hrvatsku posljednju utakmicu u Mariboru “letio” je travnjakom, izgledao je svježe, kao da ga uopće nije namučila iznimno zahtjevna i izazovna sezona, ogroman broj utakmica?
- U nekoliko dana odmora nakon finala Kupa u Velikoj Gorici sam se odmorio i regenerirao. U mladoj vrsti prva dva dana nisam bio u punom treningu zbog manjih problema s preponom, sve mi je to pomoglo kad je odmor u pitanju. Sad sam super spreman, ne osjećam umor. Ma, kad je reprezentacija u pitanju, nema umora.

Mali paradoks

Ima jedna zanimljiva priča kad se radi o Luki Ivanušecu. On uopće ne igra na svojoj prirodnoj poziciji. I u Dinamu i u mladoj reprezentaciji igra na bočnoj poziciji, uglavnom na lijevoj, makar je igrao i na desno.
- Baš je ispalo da je u Dinamu i mladoj reprezentaciji trebalo pokriti pozicije na bočnim stranama. Tu sam upao - ja! Pokazao sam da mogu odigrati na bočnim pozicijama. To mi je samo plus.
Onda se nasmijao, pa kazao...
- Zapravo je paradoksalno da sam do Vatrenih i seniorskog Europskog prvenstva stigao igrajući poziciju koja nije izvorno moja! Mnogo puta sam razmišljao o tome, sam sebi sam govorio: “Luka, pa tebi super ide i na drugim pozicijama”. Možda to netko neće shvatiti, ali je tako. Znam da više mogu dati na svojoj klasičnoj veznoj poziciji. Da, definitivno se radi o paradoksu, ali to je činjenica na koju sam jako ponosan, dokaz da sam polivalentan igrač, jasno da me to veseli. Privikao sam se igrati na bočnim pozicijama, pohvatao sam smjernice, već imam puno utakmica, naučio sam se kretati, više i bolje, stvarati si prostor. Treniram, radim i učim kako bih na svim pozicijama koje mogu igrati bio bolji.
Razmišlja li već polako o dolasku na Wembley i utakmici s Engleskom?
- Sad razmišljam o nedjeljnoj utakmici s Belgijom. Zapravo, prvo mi je na umu kako ću doživjeti svoj boravak u kampu Vatrenih, kako ću doživjeti naše sjajne reprezentativce, velike nogometne majstore. Najviše me zanimaju ti prvi treninzi, želim vidjeti na koji način oni rade.

Bez prognoza

Možda protiv Belgije u nedjelju dobijete neku šansu pokazati što znate?
- Vidjet ćemo, to je na izborniku Zlatku Daliću...
Gledao je utakmicu Vatrenih s Armenijom u Velikoj Gorici, kakvi su dojmovi?
- Bez obzira na rezultat, igrala je reprezentacija dobro, bilo je puno prilika, nedostajala je prava realizacija. Imamo tako kvalitetne igrače da nema brige, kad dođe pravo vrijeme, Europsko prvenstvo, prilike za pogodak će se realizirati.
Kad smo ga za kraj pitali gdje vidi Hrvatsku na Euru, veli..
- Ne bih davao nikakve prognoze. Trebamo gledati utakmicu po utakmicu, a jasno jest da se nadam i vjerujem da će sve biti dobro - zaključio je Ivanušec.

Linker
25. travanj 2024 08:41