Nogometni kamp Zagrebello.
 

 Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX
BITKA ZA ZAGREBELLO

Svetina: ‘Kamp je devastiran, HNS bi ga obnovio, učinio domom‘; Medić: ‘Imaju podršku UEFA-e? Mi imamo Macrona‘

Ruinirani kamp bivšeg hrvatskog prvaka predmet je pravne bitke NK Zagreb i Grada Zagreba
Piše: Davorin Olivari, Tomo NičotaObjavljeno: 15. travanj 2022. 11:20

U širem središtu metropole, blizu obale Save, ispod nasipa, stotinjak metara od poznatog mosta koji Zagrepčani zovu Hendrix, stoji nogometni kamp Zagrebello. Koristi ga posrnuli NK Zagreb, klub koji je prije dvadeset godina bio prvak Hrvatske s trenerom Zlatkom Cicom Kranjčarom i kasnije slavnim nogometašem Ivicom Olićem, koji je danas trener u nacionalnoj vrsti.

Zgodan je to kamp s nekoliko terena, teretanom, fitness dvoranom, pratećim apartmanima, saunom, kafićem.... Kad je izgrađen, djelovao je poput raskošnog kompleksa nekog bogatog kluba, ali s vremenom su godine neulaganja i lošeg održavanja ljepotu Zagrebella pretvarala u sve goru infrastrukturu. Nakon što je neslavno propao “projekt Svetice”, Hrvatski nogometni savez, odnosno, njegov predsjednik Marijan Kustić, krenuli su u pronalaženje novog doma nacionalnoj vrsti i administraciji Saveza, a koja je ovoga trenutka smještena u Hiltonu. Izbor je pao na Zagrebello, a Kustić je za taj plan tražio saveznike u mnogim sferama društva, pa tako i kod gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

image
CROPIX

- Obavljeni su razgovori, mi smo kao Hrvatski nogometni savez predstavili tu ideju Gradu, koji je vlasnik tog prostora. Znamo da je Grad u sporu s NK Zagreb, a naša je želja da cijeli taj prostor apsolutno privedemo svrsi, da to bude kuća HNS-a, skupa s kampom u kojem će se obavljati svi selektivni i trenažni procesi svih mlađih selekcija, ženskih i muških. Bio bi to multifunkcionalan prostor, koji će zadovoljiti potrebe Saveza i administrativne i sportske - kaže nam izvršni direktor HNS-a Tomislav Svetina.

image

Nogometni kamp Zagrebello.

Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

Prema našim izvorima, HNS je Tomaševiću predložio da Grad Zagreb dodijeli Hrvatskom nogometnom savezu koncesiju na taj sportski kompleks na dulje vrijeme, najmanje na 50 godina, a Hrvatski nogometni savez, s druge strane, plaćao bi za tu koncesiju dogovorenu naknadu, ali bi kompleks pritom i temeljito obnovio.

image
CROPIX

- Zagrebello je trenutačno devastiran, to je zapravo katastrofa. Kad se ne održava infrastruktura, onda i ne može biti drukčije. Mi bismo kamp u potpunosti adaptirali. Ne bismo ništa novo gradili, nego bismo ga posve obnovili. Naravno da u ovom trenutku ne postoji neki financijski plan, bilo bi neozbiljno o tome špekulirati. Ali, sigurno bi trebalo dosta uložiti.

image
CROPIX

Grad je pokrenuo sudski spor za iseljenje NK Zagreb, ugovor s današnjim četvrtoligašem je raskinut, ali pravna bitka, rat za Zagrebello, naveliko traje, postupak je u tijeku. “Podstanar” Zagreb ne želi se iseliti iz “gradskog stana”.

- Ako bi se u Zagrebu igrale utakmice nacionalne vrste, onda bi u Zagrebellu trenirala i A reprezentacija. Također, osim administracije iz Hiltona, u kamp bi se preselila i naša Nogometna akademija, koja je trenutačno locirana u Sesvetama - zaključio je Svetina.

Na temu HNS-ove želje za preuzimanjem Zagrebella porazgovarali smo i s Draženom Medićem, glavnim čovjekom NK Zagreb, kojeg su svojevremeno u otvorenom pismu optužili veterani kluba.

image
CROPIX

U tom pismu je između ostalog stajalo: “Koristeći Bandićevo zaleđe, Medić se prometnuo u međuvremenu i u prvog trenera kluba, i u menadžera, direktora, on je i Izvršni odbor i Skupština kluba. Za njega uistinu vrijedi maksima “klub, to sam ja!” Privilegiran preko svake mjere mogao si je dopustiti, pa si je i dopuštao, da se ne drži propisa i zakona, nikome nije polagao račune ni u klubu, a bogme godinama ni Gradu, iako je NK Zagreb, osobito dok je još igrao u Prvoj HNL, bio bogato dotiran iz gradskog proračuna za sport. Možeš biti i nesposoban, i bez ikakvih znanja i vještina, možeš biti i totalni idiot, ali toliki idiot da bez namjere napraviš ovo što je napravljeno NK Zagrebu ne možeš biti. Prvak Hrvatske iz 2002. igra četvrtu ligu... Sportocid najteže kategorije”!

image
CROPIX
image
CROPIX
image
CROPIX

- Vidim da predsjednik UEFA-a Čeferin daje podršku HNS-u oko Veslačke. Ne znam kakve veze Čeferin ima s kampom u Veslačkoj. Evo, mi imamo podršku francuskog predsjednika Macrona, ha, ha, ha. Kaže da ostanemo u Veslačkoj, da će nas svakako podržati... - u svom stilu razgovara Medić.

Osebujan lik

Inače, Dražen Medić je zaista osebujan lik, posljednji put kad smo s njim razgovarali u Zagrebellu donio je Bibliju i citirao nam odlomke. Sjetio se toga i pitao nas je jesmo li nešto zapamtili. Takav je Medić... Kad smo mu kazali da pusti sad “podršku Macrona”, te da kaže nešto ozbiljno na temu HNS u Veslačkoj, rekao je sljedeće:

- Oni već davno imaju tu želju. Ali, i ja imam želja koliko god hoćeš. Mi imamo ugovor s Gradom. Jednom su nam bili otkazali, pa smo opet dobili pravo na ugovor. Uglavnom, da ne duljim, nalazimo se u pravnoj borbi.

Kad smo ga pitali ima li šanse u toj pravnoj borbi protiv Grada, Medić kaže:

- Imam li šanse? Pa, kažem vam da smo jednom već dobili novi ugovor na određeno vrijeme. Ali, kad se radi o ovoj pravnoj borbi, ne bih o tome pričao - zaključio je Medić.

Četiri terena

Sportski centar je smješten uz rijeku Savu te se sastoji od 4 nogometna igrališta, trening centra i zgrade s svlačionicama, dvoranom, prostorima uprave i hotelom za sportaše.

50 godina HNS bi upravljao kampom dobije li koncesiju

Od Slavonije do Dalmacije gotovo da nema regije u kojoj se nije 'počeo graditi' moderni kamp HNS-a

Ideja o nogometnom kampu HNS-a pojavila se još u 90-ima prošlog stoljeća kad je hrvatska reprezentacija rasla u pravi brand i bivala sve jači takmac na svjetskoj razini. U to, još uvijek ratno i nemirno doba, najviše se pričalo o Istri, kao savršenom mjestu za neki stalni kamp, u kojemu bi trenirale nacionalne selekcije, od mlađih uzrasta do seniora. Medulin, Poreč, kasnije i Rovinj, ionako su imali bolje smještajne i hotelske uvjete od većine drugih regija, brojni su se tamo naši klubovi pripremali za natjecanja, trenirali su tamo i suci, djeca, a znala je doći i A reprezentacija. Međutim, kamp, u pravom smislu riječi, službeni HNS-ov, nikad nije napravljen.

U jednom razdoblju, baš prije SP-a 1998. popularna je bila Bjelolasica. Trebao je to postati pravi, olimpijski centar, u kojemu bi i nogometaši imali svoje terene i uvjete za dulji boravak i, najvažnije, pripreme za velika natjecanja. Nije zaživjelo...

Kao što u vrijeme predsjednikovanja Vlatka Markovića nikad nije zaživjela ideja o kampu u Tuhelju. Ne znamo ni sami koliko puta je postavljan kamen temeljac, jednom ga je, navodno, netko i ukrao, a reprezentacija se nastavila pripremati u Sloveniji, u Čatežu. I pritom se svakom malo pojavila neka nova ideja - od Krapinskih i Varaždinskih Toplica, do Makarske i dalmatinskih otoka, čak i Dubrovnika, pa ideja o nekoliko manjih kampova u više regija...

Onda je pao “konačan dogovor”! Novi, pravi kamp HNS-a, bit će na Sveticama u Zagrebu. No, i taj je projekt, iako se već počelo krčiti prostor i micati postojeće objekte, propao i ugasio se. Kao i ideja da u Osijeku i Slavoniji, paralelno s gradnjom stadiona na Pampasu, dobijemo i kamp HNS-a, u kojemu bi se također okupljale sve selekcije.

Bilo je još toga, teško je sve i nabrojati, sad je ideja s Veslačkom najsvježija. Je li i posljednja?

Linker
17. lipanj 2022 20:20