JONATHAN NACKSTRAND Afp
ZAMJENE SU SPREMNE

Tko umjesto Rebića? Imamo rješenja, dvije opcije su najrealnije, ali priliku čekaju i Lovrić, Biuk...

Hrvatska ima nekoliko dobrih i odličnih solucija upravo na toj poziciji. I za sadašnjost i budućnost
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. srpanj 2021. 18:41

Ante Rebić otvorio je Pandorinu kutiju, naravno, nakon takvog istupa postavlja se logično pitanje hoće li i dalje igrati za reprezentaciju, pogotovo ako Zlatko Dalić ostane na klupi. Ante Rebić lani je zabio 11 golova u Serie A, ukupno dosad 24, bio je prošle sezone važan kotačić Milana na putu povratka u Ligu prvaka.

Sve to govori u prilog Rebićevoj nogometnoj kvaliteti, nije on igrač za baciti i odbaciti, međutim isto je tako jasno da Rebić u reprezentaciji od Rusije naovamo nije Rebić iz Milana. Je li za to kriv samo Rebić, je li kriv izbornik, je li možda “neshvaćen” među suigračima, to trebaju analizirati Dalić i suradnici.

No, ako Rebić nakon ovoga neko vrijeme bude na ledu, činjenica jest i da reprezentacija na njegovoj prirodnoj poziciji, na krilu ima rješenja. Jer, uz njega i Ivana Perišića tu je i “otkriće” Eura Mislav Oršić, naravno, već dulje je tu i Josip Brekalo, koji se najbolje snalazi baš na lijevom krilu, a na kojemu je kraj Perišića i Rebića rijetko mogao igrati. Istina, nije niti on u zadnje vrijeme bio u nekoj velikoj formi, ali u perspektivi, on je jedan od Rebićevih nasljednika. Brekalo i Oršić svakako su prve opcije za nastavak kvalifikacija za SP.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Ima ih još, tu je Luka Ivanušec, koji nije klasično krilo, ali pokazao je i u Dinamu i u reprezentaciji da može pokriti tu poziciju, biti čak i raznovrsniji svojim ulascima s krila u sredinu, no češće je ordinirao po desnoj strani, nego po Rebićevoj lijevoj. Može tamo biti i Domagoj Bradarić, još jedan Dalićev “nedovršeni projekt”. Dobio je na lijevom krilu priliku protiv Švicarske, odradio je to vrlo dobro, no poslije ga više nismo vidjeli u toj ulozi.

Promjena sustava

Isprobao je Dalić i Kristijana Lovrića, vidjet ćemo kako će se dalje razvijati karijera najboljeg igrača Gorice, možda bi priliku mogao dobiti i Marko Livaja? Dakako, u perspektivi je tu i Stipe Biuk, 18-godišnji Hajdukov “wunderkind”, no on ipak nije trenutno rješenje, već klinac za budućnost.

A Dalić će već u rujnu treba imati ideju kako igrati i kome će dati najveće povjerenje, tu mu treba netko od ljudi iz aktualnog kadra. Bilo bi, naravno, idealno kad bi Marko Pjaca dostigao onu formu i razinu prije prve operacije koljena, no toliko je već vremena prošlo da je teško uzdati se u to da će ponovno Pjaca biti tako kvalitetan.

Naravno, postoji i mogućnost koju mnogi u zadnje vrijeme sve više zagovaraju, da Dalić (ili tko već bude izbornik) razmisli o dugoročnoj promjeni sustava, s trojicom u zadnjoj liniji, koja bi donijela neke druge mogućnosti, poput, recimo, Borne Sose, koji se u tom sustavu odlično snalazi u Stuttgartu. Ali, kažemo, teško da će nakon samo dva-ti dana priprema uoči rujanskih važnih kvalifikacijskih utakmica, Dalić eksperimentirati s takvim promjenama.

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Da zaključimo, Rebić u zadnje vrijeme sigurno nije dao svoj maksimum, niti bi se trebao buniti za status kod izbornika Dalića, ako je netko imao minutažu, imao je on. Pravi Rebić sigurno bi bio od koristi, ali ako ga ne bude, Hrvatska ima nekoliko dobrih i odličnih rješenja za sadašnjost i budućnost.

Uostalom, sam je Dalić uoči Eura rekao da svi žele igrati na lijevoj strani, a malo njih na desnoj, da mu je ta, desna, veći problem. Nekako se čini da je i to utjecalo na Rebićevo raspoloženje, možda je izbornik mislio baš na njega kad je izrekao tu rečenicu. A ta desna strana još uvijek je enigma, s Rebićem ili bez njega.

Linker
19. travanj 2024 21:27