Zlatko Dalić

 VLADO KOS Cropix
DRUŽENJE S MEDIJIMA

Dalić otkrio - Kovačić ne dolazi na okupljanje! ‘Da, igrali smo loše, ali nisam zaboravio biti izbornik‘

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije obratit će se javnosti uoči okupljanja Vatrenih
Piše: SNObjavljeno: 13. studeni 2023. 11:20

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu i u sljedeći utorak protiv Latvije u Rigi, odnosno Armenije u Zagrebu zatvara kvalifikacijski ciklus za Euro sljedeće godine. U tom povodu, izbornik Vatrenih Zlatko Dalić od 11 sati izaći će pred novinare i iznijeti plan rada za nadolazeći tjedan.

Pressicu HNS-a pratite od 11 sati na našem portalu, a video možete pratiti OVDJE.

- Zadnja dva poraza su nam zakomplicirala situaciju, ali ovisimo o sebi. Protiv Turske i Walesa smo igrali slabo, možda i najgore utakmice otkako sam izbornik. Bilo je zaista loše i to u najgore vrijeme. Fokusirani smo na iduće dvije utakmice. Želimo šest bodova i mislimo samo na sebe. Bruno Petković neće biti s nama, žao mi je. Vraća se u klub. Sinoć je i Mateo Kovačić osjetio mišić, pa danas neće doći. Ostaje u Manchesteru na pregledu - rekao je u uvodu Dalić.

Zašto je aktiviran pretpoziv Nikoli Vlašiću koji nije u dobroj formi?

- Naša procjena je da je popravio formu i svoje stanje. Zato je pozvan.

Koje su bile glavne greške u zadnje dvije utakmice?

- Nisam prepoznao situaciju, a splet puno okolnosti doveo je do tih rezultata. Činjenica je da smo ostali bez kompletnog napada, a ciklus ranije su bili među najboljima. Perišić i Kramarić su puno dali, a u zadnje dvije utakmice su nedostajali. Nisam dobro procijenio situaciju i osjetio da nešto ide po krivu. Nećemo se vraćati, moramo se spremiti da ispravimo to što je bilo loše.

Marko Pjaca je pozvan,dok Marco Pašalić nije. Čime je Pjaca oduševio izbornika?

- Gledali smo i Marka Pjacu i Marca Pašalića. Nedostaju nam igrači na lijevoj strani. Pjaca se diže u formi i, iako nije kakav je bio, diže se u formi. Može nam pomoći. I Pašalić igra dobro i nastavi li tako mogao bi biti priključen.

Dalić se osvrnuo i na Budimira i Gvardiola.

- Budimir je u formi. Rekao sam da želim u kvalifikacijama dati šansu napadačima za budućnost. Budimir je formom zavrijedio poziv i dobit će šansu. Bit ćemo ofanzivni i zato je on tu. Joško Gvardiol u Cityju igra lijevog beka i u ovim utakmicama će biti na toj poziciji. Od Sose i Barišića prema naprijed nisam dobio što sam htio.

Hoće li biti promjena u formaciji?

- Nemoguće je da odjednom ne valja ono što je bilo dobro šest godina. Bilo je loše, ali nije to razlog da sve tumbam i da krećemo od početka. Neću puno mijenjati. Ono što me ohrabruje je to da ćemo imati više dana i treninga do utakmice. To nam daje za pravo da se nadamo boljem. Bilo bi glupo da potonem. Nikad nisam bio jači, motiviraniji i pozitvniji. Isto je i s igračima. Nisam ja zaboravio biti izbornik, niti su igrači zaboravili igrati nogomet. Ono je bilo lošim sedam dana.

Što je s Josipom Šutalom? U kakvom je stanju, prvenstveno mentalno?

- Bio je označen najvećim krivcem za sve loše što se događa u Ajaxu, a to uopće nije bilo točno. Dobit će podršku i samopouzdanje od nas, Vedran Ćorluka je s njim kontaktirao, a ja očekujem da bude nositelj obrane.

Smetaju li Vas kritike s obzirom na sve uspjehe otkako ste izbornik?

- Ne smeta mi ništa. Znam svoj put i svoj pravac. Svatko može raditi što hoće.

Livaković nije u sjajnoj formi, ostaje li prvi golman?

- On je prvi izbor. Ima našu podršku i branit će ako ne bude neke ozljede. Puno puta nas je spasio i ne želim ga dovoditi u pitanje. Ostaje prvi izbor.

Dalić se osvrnuo i na trenera Varaždina Marija Kovačevića kojem je dijagnosticiran rak.

- On je vrijedan trener i dajem mu podršku. Taj dečko je svojim ponašanjem, radom, izjavama kupio cijelu hrvatsku javnost. Želim mu brzi oporavak.

Hrvatska reprezentacija ima uzak kadar.

- To je evidentan problem. Naučeni smo na vrhunske predstave Ivana Perišića i Andreja Kramarića i tek sad vidimo koliko oni nedostaju. Netko će ih naslijediti, no da će netko tako skoro tako dobro igrati, neće. Treba vremena da takvi igrači stasaju. Veseli povratak Kramarića. Nije u minutaži koja ukazuje na optimalnu formu, no vraća se. Nadam se da će doći netko novi, ali čekat ćemo još.

Ostaju još dvoboji s Latvijom i Armenijom, naizgled laganim protivnicima.

- U ovom trenutku za nas nema lakih protivnika. Latvija će se htjeti dokazati i podići si cijenu. Moramo toga biti svjesni. Moramo biti strpljivi, kompaktni, ne gubiti glavu. Imaju visoke igrače, opasni su u prekidu. Nisu brzi prema naprijed, nešto slično kao Wales igraju. Moramo biti spremni na to da nam mogu napraviti neugodnost. Armenija i dalje ima šanse za Euro, ali idemo korak po korak. Nemamo pravo gledati druge nakon utakmica u kojima nismo bili dobri. Samo sebe.

U kakvoj je Brozović formi?

- On je motor ekipe i glavni igrač u trećem dijelu terena. Zadnju utakmicu je odigrao na visokom nivou. Kvalitetan je i dobar, takvog ga i očekujem. On mi je velika uzdanica i velika snaga. Nikad nisam sumnjao u njega.

Poziv je dobio i Martin Baturina.

- Njegova okomitost i situacije jedan na jedan su mu najjača strana. Nije tu zbog godina i zato da uči. On je jedan od igrača. Ima ono što trebamo. Ravnopravno konkurira na nastupe.

Linker
06. rujan 2024 03:13