GORAN SEBELIC Cropix
BITKA ZA EURO

Mlada Hrvatska golovima Vidovića i Belje srušila Dansku! Sad nas čeka jedna od najvećih utakmica generacije

Hrvatska je velikom borbenošću u Puli uspjela sačuvati pobjednički rezultat
Piše: Sportske novosti/Robert MatteoniObjavljeno: 23. rujan 2022. 20:27

(U-21) HRVATSKA - DANSKA 2:1 (Vidović 9‘, Beljo 37‘/Tengstedt 59‘)

HRVATSKA U-21: Kotarski - Smolčić, Vušković, Soldo, Čolina - Sučić, Franjić, Pršir (od 68. Hodža) - Vidović (od 68. Biuk), Beljo (od 68. Šimić), Šego (od 88. Pašalić)

DANSKA U-21: Hermansen - Cartensen, Kristensen, Ross, Kristiansen - Frendrup (od 78. Bidstrup), O‘Reily (od 68. Gronbaek), Kjaergaard - Daramy, Tengstedt (od 78. Kvistgaarden), Isaksen (od 68. Jorgensen)

PULA - stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 4,225. Sudac: Goga Kikacheishvili (Gruzija)


Prva play off utakmica za EP Hrvatske i Danske privukla je zavidan broj gledatelja na Drosinu. U ugodnom ambijentu i reprezentativnoj vizuri okruženja Bišćanova selekcija ispred sebe imala je, po mnogim odjecima kvalifikacija, jednu od najboljih reprezentacija. Od početka utakmica vidjelo se da Vatreni, u tamnim dresovima, djeluje vrlo koncentrirano i taktički disciplinirano. Izbornik je poslao na teren, koji nam se činio malo mekši od očekivanog,postavu u formaciji 433, u kojoj je mjesto našao Beljo u špici, Šego na lijevom krilu, a Vidović desno. Bekovski par je potvrđen, ali su Smolčić i Čolina zamijenili strane. Prvi je bio lijevo, a drugi desno. Kad se spoznalo da Danci imaju vrlo opasnog i okomitog Daramya na lijevom krilu, bilo je jasnija Bišćanova ideja s Čolinom. Koji jest niži i fizički "tanji" od stasitog Danca, ali je zato agilniji i brži. Zato je Čolina, među ostalim, stizao i napadati, jer je Daramy baš i nema vokaciju povratka u defenzivni blok. Upravo je tako Hrvatska već u 9.minuti kapitalizirala svoj dobar ulaz u utakmicu. U akciji koja je s desne strane usmjerena od Čoline, za Vidovića u kaznenom prostoru, potonji je kvalitetno poentirao za vodstvo.

image
GORAN SEBELIC Cropix

To je bitno podiglo razinu samopouzdanja mladih Vatrenih, koji su djelovali tehnički dominantniji i u nekoliko navrata složili akcije koje međutim nisu finalizirane. Danci su djelovali u prvom dijelu prvog poluvremena kao zatečeni dosta agresivnog igrom Hrvatske, ali još više činjenicom da su teško kombinirali. Kapetan Franjić je posebno motrio na O‘Rileya, koji se opasnim pokazao sjajnim ubacivanjem između linija i šutom (32‘) koji srećom po naše nije završio loptom u mreži. Prije toga su Danci ozbiljno ugrozili Kotarskog samo u jednoj prilici, odmah nakon vodstva u 10.minuti, kada je Kjaergard prodorom u kazneni prostor izborio poziciju za šut, ali je u bloku netko od domaćih loptu usmjerio u korner.

image
GORAN SEBELIC Cropix

Nakon pola sata Danci su preuzeli inicijativu u svoje ruke i pleli mrežu pred kaznenim prostorom Hrvatske. Pri tom su imali problem gustog bloka mladih Vatrenih, te ipak pomanjkanja kreativnih ideja kako taj blok probiti. U jeku pritiska gostiju dogodila se kontra Hrvatske, u kojoj je glavni detonator bio Beljo, a onda u nastavku akcije s Franjićem i Šegom, poentirao za 2:0.

Bila je to zbilja sjajna akcija i optimalna prednost za odlazak na odmor.

image
GORAN SEBELIC Cropix

U nastavku Danci su podigli agresivnost i već u 46.minuti propustili veliku priliku, koju je spašavao Smolčić blizu linije praznog gola. No, pritisak koji su nametnuli ubrzo je realiziran pomalo jeftino primljenim pogotkom u akciji unutar kaznenog prostora. Danska je definitivno preuzela inicijativu i vidjelo se već nakon 10-ak minuta da naši igrači, poglavito u sredini terena, teško prate ritam fizički svježijih gostiju. Izbornik Bišćan reagirao je trostrukom izmjenom, ubacivanjem svježih hitrih igrača, kojima se u ofenzivnom dijelu trebalo podići razinu agresivnosti te time udaljiti goste od našeg kaznenog prostora i smanjiti njihov pritisak. To se dobrim dijelom i dogodilo, i iako teško, Hrvatska je velikom borbenošću uspjela sačuvati pobjednički rezultat. U uzvratu u utorak bit će veliki izazov za mlade Vatrene izboriti Europu jer Danska je u drugom dijelu pokazala svoju realnu snagu. No, i Hrvatska je u prvom dijelu djelovala dominantno i sposobna je ostvariti prolaz na kontinentalnu smotru.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! SLIJEDI UZVRAT ZA ČETIRI DANA U DANSKOJ...

90‘ - Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

88‘ - Izlazi Michele Šego, mijenja ga Marco Pašalić.

87‘ - Gronbaek je izveo slobodan udarac koji je sam i izborio, Kotarski se nije dao iznenaditi.

image
GORAN SEBELIC Cropix

86‘ - Još jednom taj neugodni Gronbaek... Zaustavio ga je Čolina prekršajem na rubu šesnaesterca, napravio je još Danac korak-dva da bi izgledalo kao da je prekršaj unutar kaznenog prostora, no gruzijski sudac ispravno je dosudio slobodnjak. Usput je Čolini dodijelio i žuti karton.

84‘ - Prijete opet Danci! Umjesto da povedemo kontru, spetljali su se naši ofenzivci, zatim dolaze gosti do reposjeda, da bi Gronbaekov udarac od bloka završio u korneru.

78‘ - Nova dvostruka zamjena kod Danske. Ući će Mads Bidstrup i Mathias Kvistgaarden umjesto Mortena Frendrupa i strijelca Caspera Tengstedta.

76‘ - Šansa za Hrvatsku! Velika je to bila prilika za Roka Šimića koji je protutnjao danskom obranom, ipak - u začetku akcije već je bilo označeno zaleđe.

image
GORAN SEBELIC Cropix

71‘ - Sučić je zaprijetio iz slobodnjaka, nije to bio loš udarac, no prohujao je malo iznad grede.

71‘ - Frendrup dobiva žuti karton zbog faula na Biuku u zoni udarca.

68‘ - Na trostruku se izmjenu odlučio Bišćan. Ući će Stipe Biuk, Roko Šimić i Veldin Hodža, izlaze strijelci Gabriel Vidović i Dion Drena Beljo, te Jurica Pršir.

U momčadi Danske nema više O‘Rileyja i Isaksena, zamijenit će ih Albert Gronbaek i Sebastian Jorgensen.

64‘ - Novu pomutnju u kaznenom prostoru Hrvatske prekida Kotarski novom dobrom intervencijom.

59‘ - GOL! Ipak su Danci uspjeli doći do pogotka... Nakon nove forsirane akcije O‘Reily je pokušao opaliti iz okreta, ali je loptu promašio - zbunilo je to naše braniče i u prigodi se našao Tengstedt koji ovaj poklon spremno koristi za smanjenje vodstva u Puli.

image
GORAN SEBELIC Cropix

55‘ - Gledamo presliku središnje dionice prvoga poluvremena kada su dominaciju preuzeli Danci, ali bez izrazitih prigoda. Gostujući nogometaši ‘dave‘ loptu ne dopuštajući našima kvalitetniju kombinatoriku. Možda bi dobro došla svježa krv u ovim trenucima...

47‘ - Nova prijetnja gostiju... Sada je manja opasnost prijetila mini Vatrenima nego minutu prije, no još su jednom prelako ušli Danci u naš kazneni prostor. Srećom, Soldo i društvo pravovremeno su reagirali.

46‘ - Šansa za Dansku! Zagužvalo se u šesnaestercu Hrvatske, Smolčić čisti s gol-linije, a Kotarski na kraju panično hvata...

46‘ - Vraćamo se u Pulu. Nema promjena u sastavima.

image
GORAN SEBELIC Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Mini Vatreni došli su do priželjkivane prednosti već u ranoj fazi susreta kada je u devetoj minuti mrežu zatresao Gabriel Vidović. Uslijedila je dionica iscrpljujuće taktičke borbe u kojoj su naši mladići sjajno parirali rastrčanim i fizički moćnim Dancima. Golemu ulogu u napadačkim akcijama imao je robusni Dion Drena Beljo koji je na ‘svome‘ terenu zasluženo povećao prednost na 2:0. Mnogo se pričalo o ‘utakmici generacije‘ - zasad su U-21 reprezentativci opravdali tu sintagmu.

image
GORAN SEBELIC Cropix

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

40‘ - Opasan Daramyjev pokušaj, a požrtvovni Soldo postavlja glavu i tako sprečava potencijalan pogodak Danaca!

image

Slavlje Diona Drena Belje

GORAN SEBELIC Cropix

37‘ - GOOOL! Cijeli je susret Beljo odigrao vrhunski, a sada je takav angažman kapitalizirao... Poveo je akciju s centra, lopta je nakon nekoliko dodavanja došla do Šege koji s lijevoga boka maestralno centrira ponovno za Belju čiji precizan šut glavom ne uspijeva ukrotiti Hermansen i to je već 2:0 u utakmici generacije!

image

Asistencija Michelea Šege za drugi pogodak

GORAN SEBELIC Cropix

35‘ - Sve su bliže danski nogometaši vratima Kotarskog. Sada su u dva-tri navrata ubacili u peterac, srećom dobro su reagirali naši braniči na čelu s kapetanom Franjićem.

32‘ - Uzvraćaju Danci! O‘Riley je iskoristio nebranjeni prostor i žestoko opalio prema Kotarskom koji se dobro ispružio na golu, a projektil je prohujao malo iznad grede!

image

Dion Beljo i Thomas Kristensen

GORAN SEBELIC Cropix

25‘ - Posjed lopte je 54 % - 46 % u korist naših mladih nogometaša. Najbolji je to pokazatelj kakva se teška bitka odvija na terenu, naglasak je na sitnim prekršajima koji lome tempo igre, s minimalnim rizikom u ofenzivi.

20‘ - Žuti karton za Juricu Pršira zbog povlačenja Daramyja s leđa.

15‘ - Nova šansa Vatrenih! Beljo uporno stvara probleme danskim braničima... Sada je povukao preko pola terena i pravovremeno uposlio Šegu čiji udarac uspijeva nekako obraniti Hermansen!

11‘ - Fantastična reakcija Kotarskog! Kjaergaard se prošetao pored statične obrane Vatrenih i zamalo ih šokirao udarcem s pet metara iskosa, ali naš je mladi vratar spremno zatvorio svoj kut...

image

Minijatura Gabriela Vidovića za 1:0

GORAN SEBELIC Cropix

9‘ - GOOOL! Sjajno otvaranje u Puli! Izvrsnu akciju mini Vatrenih okrunili su - prvo Čolina svojom asistencijom, a zatim i Gabriel Vidović sjajnim udarcem koji je provukao kroz šumu nogu te pogodio malu mrežicu za 1:0 Hrvatske na stadionu Aldo Drosina!

image
GORAN SEBELIC Cropix

5‘ - Žestok tempo u otvaranju, po nekoliko visokih presinga i na jednoj i na drugoj strani, no bez ozbiljnijih prigoda. Isaksen je u jednom duelu oštro startao na Smolčićev gležanj, srećom prošlo je sve bez veće štete.

18.00: Počela je utakmica na Aldo Drosini! Sretno, Vatreni!!!

image

Zajednička fotografija prije utakmice

GORAN SEBELIC Cropix


16.45: Stigli su sastavi!

Na četiri velike promjene odlučio se Igor Bišćan. Umjesto Krešimira Krizmanića u obrani, od prve minute zaigrat će Mario Vušković. Iznenađenje je i u veznome redu - prednost je dobio Jurica Pršir u odnosu na Dinamova veznjaka Martina Baturine. Tektonske su pak promjene u ofenzivnome dijelu: smatralo se da Stipe Biuk i Roko Šimić imaju sigurno mjesto u sastavu, no Bišćan će Dance pokušati iznenaditi Gabrielom Vidovićem i Micheleom Šegom.


Linker
19. travanj 2024 12:32