JACK GUEZ Afp
VATRENA DRAMA

‘U šoku smo! Nisam ni znao da Marko odlazi, ništa mi nije rekao‘. Kovačić najavio i odlazak iz kluba

Mateo Kovačić komentirao je na Rujevici slučaj ‘Livaja‘ te najavio svoj odlazak iz Chelseaja
Piše: Dražen Antolić/SNObjavljeno: 07. lipanj 2023. 16:08

Mateo Kovačić izašao je pred novinare u 17.20 uoči još jednog treninga Vatrenih na Rujevici. Jedan od stožernih igrača hrvatske nogometne reprezentacije bio je među prvima koji su intervenirali nakon brojnih povika prema Marku Livaji s tribina stadiona na Rujevici.

Kovačić nije bio predviđen za press konferenciju, ali kao jedan od kapetana reprezentacije izašao je pred novinare kako bi komentirao Marka Livaju. Zanimljivo, Kova, koji je prvi branio Livaju na treningu, pred novinarima je osudio ponašanje svih uključenih u incident - i svog suigrača i navijača koi su provocirali.

- Tužno je da pričamo o ovakvoj temi, a igramo jako bitnu utakmicu protiv Nizozemske. Tužan sam. Situacija je na treningu u ponedjeljak bila dosta ružna jer bilo je jako ružno vrijeđanje Livaje od strane navijača zato sam i osobno reagirao. Nisam mogao vjerovati što se događa jer bilo je puno djece, dajemo loš primjer djeci. Granice ponašanja moraju postojati za sve, za navijače, kao i za nas igrače, kao i za stožer, i za sve. Ne podržavam takve stvari, a previše komentirati neću. Moramo biti fokusirani na našu utakmicu, što je najbitnije, igramo u polufinalu Lige nacija.

Je li vam Livaja rekao da će otići i što biste napravili na njegovom mjestu?

- Nije mi rekao. Rekao sam što mislim o tome. Ružna ponašanja ne bi se trebala događati u reprezentaciji jer ona je iznad svega, ali kod nas je nerijetko da ga to događa i da se prelazi granica. Marko mi ništa nije rekao, nisam znao da odlazi, to je bio šok za sve nas, ali događalo se već i prije, reprezentacija se uvijek uzdizala iznad toga i igrali smo nakon toga sa svim srcem za Hrvatsku. Tako će biti i sada.

Ima li Marko punu podršku svlačionice?

- Sve sam rekao, a prva tema treba biti Hrvatska i polufinale Lige nacija. Najbitnije je da smo fokusirani i odigramu dobru utakmicu.

Je li situacija oko Livaje utjecaja na koncentraciju na utakmicu?

- Ne, niti malo. Mi smo fokusirani sto posto na reprezentacije i dat ćemo sve od sebe da to i pokažemo.

Kako gledate na Final Four?

- Kao na jako težaj turnir, prvo je jako teško doći tamo. Imam osjećaj da se smatra kako ćemo to lagano osvojiti, ali igramo protiv vrhunskih ekipa, jako respektiramo sve, to su velesile Nizozemska, Italija i Španjolska. Bit će to vrlo zahtjevne utakmice, alk idemo optimistično u polufinale da damo sve od sebe, pokušamo svladati Nizozemce i ući u finale. Respektiramo sve tri ekipe.

Kako vidi Nizozemsku?

- Jako dobra reprezentacija, imaju dosta dobrih mladih igrača, čim su tu gdje jesu znači da utakmica neće biti nimalo lako. Uvijek su talentirani i imaju vrhunsku ekipu. Očekuje nas teška borba, ali kao i dosad, a imalo smo brojne teške utakmice, kad je najteže znamo biti dosta dobri.

Je li obrana najbolji dio nizozemske momčadi?

- Imaju vrhunske igrače u zadnjem redu, ali i vezni red je odličan s De Jongom koji igra niz godina vrhunski u Barceloni. Neće nam biti lako, ali i oni se brinu o nama, jako smo dobra momčad, bit će to jako dobra utakmica na koju smo spremni.

Puno se piše o njegovom potencijalnom odlasku iz Chelsejaa, a kao potencijalan klub spominje se Manchester City.

- Imam još godinu dana ugovora, sezona je bila jako lošta kao što su svi vidjeli, sve ide prema tome da ću nakon lijepih pet godina i lijepih uspomena promijeniti sredinu, ali naravno u nogometu se može svašta događati. Još imam ugovor pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Sada sam fokusiran samo na Hrvatsku i na Ligu nacija, to mi je prioritet.

Saudijska Arabija?

- Još sam u dobrim godinama pa mogu igrati u drugim klubovima. Saudijska liga se pojačala pa neka idu.

Finale Lige prvaka?

- Vrhunska utakmica, jedva čekamo to pogledati

U petak su Vatreni trebali u Vatikan, ali je posjet otkazan.

- Plan je bio jako lijep da odemo kod pape Franje, da se pomolimo i posjetimo ga. Sve je trebalo biti lijepo, nažalost dogodilo se što se dogodilo, želimo mu oporavak, da bude živ i zdrav te da se vidimo sljedećom prilikom.

Linker
05. travanj 2024 14:20