GORAN MEHKEK/CROPIX
SLAVLJE PO KIŠI

Ipak prva pobjeda u Ligi nacija! Kramarić ušao i u završnici slomio opasne Šveđane

Bila je ovo prva pobjeda Vatrenih u službenoj utakmici u 2020. godini, pred točno 2.020 gledatelja.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 11. listopad 2020. 16:41

HRVATSKA - ŠVEDSKA 2:1 (Vlašić 32', Kramarić 84' / Berg 66')

HRVATSKA: Livaković - Uremović, Lovren, Ćaleta-Car, Melnjak (od 74. Bradarić) - Brozović - Kovačić (od 61. Pašalić), Modrić, Vlašić - Brekalo (od 74. Kramarić), Perišić (od 85. Petković). Izbornik: Zlatko Dalić.

ŠVEDSKA: R. Olsen - Lustig, Lindelöf, Jansson, Augustinsson - Kuluševski, K. Olsson, Ekdal (od 83. S. Larsson), Forsberg - Isak (od 65. Claesson) Berg. Izbornik: Janne Andersson.

Prva pobjeda u 2020.


Ovo je prva pobjeda Hrvatske u 2020. godini kad su službene utakmice u pitanju. Zanimljivo je primijetiti, Hrvatska je do slavlja nad Švedskom stigla pred točno - 2.020 gledatelja.

KRAJ: Pobjeda Hrvatske u Maksimiru! Golom Andreja Kramarića šest minuta prije kraja Vatreni su stigli do važne pobjede u Ligi nacija.

90+2' Olsson će biti u napadu kako bi igrao onog klasičnog 'sidruna' koji hvata duge lopte pred Livakovićevim golom u završnim trenucima. Međutim, sve je pod kontrolom na polovici sudačke nadoknade.

90' Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade na Maksimiru. Švedska ima loptu, napada, pritišće, pokušava...

88' Švedska opet pritišće, još će jednom probati gosti doći do izjednačenja, ali sve je manje vremena za takav rasplet u Zagrebu.

Livaković je skinuo Bergov pokušaj i odbio u korner.

85' Perišić odmah nakon asistencije izlazi s terena, zadnjih pet minuta dobio je Bruno Petković.

84' GOOOOL! Evo nam Andreja Kramarića, sjajno je zabio na asistenciju Perišića!

Ćaleta-Car je pokrenuo, dao sjajnu loptu Perišiću, a ovaj odradio većinu posla prije no što je asistirao Kramariću. Samo deset minuta trebalo je našem udarnom topniku za pogodak na Maksimiru.

83' Evo i druge izmjene kod gostiju, ulazi iskusni Sebastian Larrson umjesto Ekdala.

82' Švedski je izbornik do ovog trenutka povukao samo jednu izmjenu, Claesson mu je donio dosta toga dobrog... Zadovoljan je, njegovi prijete, Vatrenima energija sve više kopni.

79' Sad je probao Kramarić, okušao je svoj udarac nakon par koraka zaleta s dvadesetak metara, ali nedostajalo je snage, siline i energije u samoj završnici te akcije.

76' Napadi Švedske sada se sele na suprotni bok. Bio je korner, Forsberg je nabacio za Claessona koji je glavom probao, neugodno je izgledalo ali i otišlo kraj gola.

74' Dvije izmjene u redovima Hrvatske. Kramarić i Bradarić umjesto Brekala i Melnjaka. Da vidimo što će nam to donijeti...

Mora se malo zatvoriti ta rupa na lijevom boku naše reprezentacije, Bradarić bi to mogao.

71' Curi nam sada po lijevoj strani. Lustig i Kuluševski bez problema prolaze po švedskom desnom boku, samo srećom lopte ne dolaze do napadača koji već spremno čekaju reakciju za potpuni preokret. Pucao je sada Kuluševski u bliži Livakovićev kut, nije pogodio.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX

68' Čeka se reakcija Dalića nakon primljenog pogotka, ima dosta kandidata za ulazak u igru. Šveđani su postali još kud i kamo opasniji, sada se utakmica dodatno otvorila.

66' GOOOL! Berg je zabio za 1:1 na Maksimiru. Asistirao je Forsberg, uhvatili su hrvatsku obranu na spavanju i s trojicom igrača gosti stigli u završnicu akcije.

65' Imali su sada Šveđani jedan slobodni udarac, Kuluševski je ubacivao, ali Brekalo i Uremović su to zajedničkim snagama raščistili.

Ulazi Claesson umjesto Isaka. Trebao je prvoimenovani krenuti od starta, ali nije bio spreman za svih 90 minuta.

62' Sjajan pokušaj Perišića. S njegove je to bilo pozicije, polulijevo, nakon dodavanja Perišića. Opet su naši reprezentativci na onoj razini kao i iz sredine prvog poluvremena. Obranio je ovo Olsen, bit će novi udarac iz kuta za Vatrene, a nakon njega će Brozović volejem pogoditi prostor daleko iza švedskog gola.

61' Pašalić ulazi umjesto Kovačića, prva je to izmjena Zlatka Dalića.

58' Livaković hvata nezgodnu loptu nakon slobodnog udarca Forsberga. Neugodna lopta, plasirana, ali vratar Dinama i Vatrenih je na razini zadatka.

56' Imao je maločas priliku i Perišić, i to je ostalo u švedskom bloku. Inače, Petković i Pašalić su na zagrijavanju kod Hrvatske.

53' Odgovor Hrvatske! Brekalo puca nakon sjajne kombinacije Melnjaka i Perišića, precizno, ali Olsen brani i odbija u novi korner.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

52' VAR-a na utakmicama Lige nacija nema, Šveđani su burno protestirali, ali igra se dalje... Isak je pao u kaznenom prostoru, nema ni jedanaesterca za Švedsku.

50' Kakva prilika za Švedsku! Kuluševski je prošao Melnjaka, ubacio u sredinu, a tamo je Lovren preusmjerio loptu prema Livakoviću...

Šveđani traže igranje rukom, možda ga je i bilo, no sudac Beaton ostao je nijem...

48' Trebat će opet konstruirati obrazac igre, naročito po ovako zahtjevnim uvjetima. Ipak, podvucimo i to da su svi naši reprezentativci mahom ostavili dobar dojam. A to je već dobar temelj za jednako takvu igru u nastavku.

46' Počelo je drugo poluvrijeme. Eto, nadamo se još pokojem pogotku u mreži Olsena. Stali smo na jednom, onom Nikole Vlašića iz 32. minute.

Kiša pada još jače


Sve piše u naslovu ovog paragrafa. Igrači se vraćaju na teren... Zasad nema lokvi, nema teških mjesta na terenu za igru pa će sve skupa valjda izdržati. Drenaža drži...

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Brozović neće na Francuze


Današnjim žutim kartonom u smiraju prvog dijela na Maksimiru ostali smo bez vrlo važnog igrača za dvoboj u srijedu. Tada će, ali od 20.45 sati Hrvatska istrčati protiv Francuske. Neće biti Marcela Brozovića koji je zaradio suspendirajuću javnu opomenu.

POLUVRIJEME: Pogotkom Nikole Vlašića odlazi Hrvatska na odmor s prednošću. Teško je zarađena, ali je zaslužena.

Vraćamo se za desetak minuta.

45' Opet je Kuluševski bio jako neugodan, došao je do prilike i pogodio u naš blok, ali i izborio prvi švedski korner. I to smo dobro riješili, ali uz Brozovićev žuti karton nakon prekršaja na Ekdalu.

43' Možemo li iskreirati još pokoju priliku do kraja prvog dijela? Dobro je da smo poveli, ali i da će igrači ubrzo nakratko put svlačionica. Lije u Maksimiru, kao iz kabla.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

40' Kakav udarac Vlašića nakon kornera. Inače, 5:0 je u korneriam za naše momke, a Vlašić je sada izvan kaznenog prostora odapeo, okušao svoj topovski udarac no otišlo je pored Olsenovih vratiju. Da je to ušlo, bio bi to eurogol..

37' Uspješno Vatreni odolijevaju prvom naletu gostiju nakon njihovog primljenog pogotka. Osvaja se lopta preko našeg čvrstog veznog reda. Vidi se da su naši reprezentativci danas jako raspoloženi.

34' Kako li smo samo ono odigrali... Izvrsna akcija koju je Modrić pokrenuo u punom trku... Kao sprinter. A kakva je tek bila Vlašićeva realizacija...

Šveđani su sada malo izašli, nastojat će do poluvremena povratiti rezultatski egal.

32' GOOOOOL! Nikola Vlašić za vodstvo Vatrenih! Brekalo je asistirao, ali sjajan je posao odradio Modrić koji je započeo akciju pa proslijedio do Perišića...

Ovaj je centrirao, lopta je stigla do Brekala koji je samo uposlio Vlašića. Ostalo je potonji odradio fantastično, Olsen je na vratima ostao kao ukopan.

30' Akcija za pljesak Vatrenih. Melnjak s lijeve strane za Kovačića, ovaj otprve za Perišića... I Perke je probao isprve, unutarnjom stranom kopačke, ali odlazi preko gola.

29' Kovačić i Ekdal bili su u jednom duelu, poprilično agresivnom na sredini terena. Naš veznjak mora biti pažljiv jer već od prve minute ima žuti karton.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

27' Maločas je Vlašić probao s lijeve strane iskosa... Puca se, a po ovakvom terenu kojeg kiša sve više natapa, svašta može i prevariti vratare pa se i naći iza njihovih leđa.

25' Prvi udarac Švedske u okvir! Dejan Kuluševski. Ne preopasno, po travi, tek za uvježbavanje koncentracije Dominika Livakovića. Ali, dogodilo se pa to valja i notirati.

23' Zadnjih je nekoliko minuta igra opet podosta isprekidana raznim ubačajima rukom sa strane. Švedskoj upravo to odgovara, obrana se izvadila iz krila Olsenu nakon dobrih hrvatskih minuta.

20' Kiša u Maksimiru pada sve jače, a i dalje se igra dosta tvrdo. Hrvatska jest ostavila bolji dojam, nedostaju golovi, a prijetiti se počelo vrlo dobro. Modrićeva tri udarca bila su dosta precizna, ali švedski vratar još nije svladan.

18' Hrvatska je stekla potpunu stabilnost u sredini terena, sve smo kombinatorniji, probao je sada Modrić, ali je Olsen odbio u korner. Bolji smo!

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

15' Nekoliko duela Perišića i Olssona sudac Beaton nije okarakterizirao kao prekršaje, nakon toga probao je Uremović lijevom nogom, blokirao ga je Lindelof.

12' Kombinacija koja je dovela Hrvatskoj prvi, nažalost poništeni pogodak, nešto je novo što smo vidjeli od Dalićevih izabranika. Korner se drugačije izveo, a Vatreni su pokazali dobru utreniranost.

Sada su hrvatski reprezentativci počeli kontrolirati tijek igre, nakon blagog pritiska Šveđana na samom početku.

10' Zabili smo, ali je zaleđe! Sjajno odigrana akcija naše reprezentacije nakon kornera. Dodavanje Modrića na Brekala, pa onda i sudar Brekala s vratarom Olsenom...

Zastavica je bila u zraku.

9' Nešto navijača i ima na maksimirskim tribinama. Bilo je dostupno oko sedam tisuća ulaznica za sjevernu, odnosno zapadnu stranu stadiona...

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

7' Malo su Vatreni smirili loptu u sredini teena. Obrana nam stoji na središtu igrališta, sudjeluju oba boka.... Modrićevu loptu na Melnjaka, krasnu dijagonalu, presjekao je švedski vratar Olsen.

5' Dosta kontakta, dosta oštrih startova. Sada jedan i na Modriću od strane gostiju, prethodno je s leđa bio povučen i Kovačić. Međutim, sudac Beaton iz Škotske to ne kažnjava javnim opomenama.

3' Forsbergov je udarac završio u živom zidu. Nogometaš RB Leipziga nije loptu podigao dovoljno visoko.

2' Navijačka pjesma krenula je od samog početka, unatoč lošem vremenu. Zanima nas kako će se Hrvatska postaviti, a evo već i prvog žutog kartona. Kovačić je igrao rukom na jednom švedskom udarcu...

Imat će gosti i slobodni udarac s kakvih dvadesetak metara...

18.00 Utakmica je počela!

17.55 Na redu su nacionalne himne, sve je spremno za početak. Lijepo je vidjeti navijače na terenu, ali šteta je da je vrijeme loše...

I kiša je počela prije nekih pet minuta...

17.40 Vremenske prilike


Na Maksimiru je dosta hladno, temperatura je na kakvih desetak Celzijevih stupnjeva, a ima i nešto vjetra koji je dosta neugodan.

Kiša i dalje ne pada, ali bi po prognozi mogla stvarati probleme za vrijeme utakmice.

17.25 Prisjetimo se prijašnjih međusobnih duela protiv Švedske. Pamtimo neke lijepe pobjede, ali i jedan poraz.

17.10 Što Dalić traži u utakmici sa Švedskom?


VATRENI PRISTUP
Vrlo se jasno dalo primijetiti kako je Zlatko Dalić bio iritiran atmosferom u momčadi prilikom gostovanja u Portugalu. O tome je pričao koji dan kasnije, nakon što je nastup protiv Francuske ublažio negativan dojam iz Porta. Nije stvar u tehničkoj izvedbi, nego u onome što uvjetuje kvalitetu te izvedbe - a to je pristup! Relaks u tom važnom dijelu, vidljiv u Portu, odao je opće opuštanje u disciplini reprezentativnog tabora. Nešto se moglo nazrijeti i iz reakcije Vide, koji je u Parizu ušao s klupe, te djelovao kao da je zato uvrijeđen ili mu se jednostavno nije igralo na boku, svejedno.
Hrvatska je reprezentacija s puno talenta. Ima i fizičke moći te raznovrsnosti profila igrača. No, ako taj poželjni miks nije podržan maksimalnim angažmanom, koncentracijom i spoznajom da treba pružiti sve od sebe, onda Hrvatska od svjetskog doprvaka prerasta u prosječnu momčad.
U Švicarskoj se dalo nazrijeti da su razgovori na ove teme unutar tabora Vatrenih imali efekta. Štoviše, Hrvatska je prvi put pobijedila tog suparnika. Taj pristup motiviranosti i maksimalnog pristupa traži potvrdu u kontinuitetu. Već od Švedske.

ZAOŠTRAVANJE KONKURENCIJE
Nema boljeg lijeka bilo kakvoj uravnilovki kada konkurencija jača i više nema sigurnosti u statusu u momčadi. Priče kako su svi isti su samo priče, dakako. No, ako ima nedodirljivih, oni su u manjini, a k tome svojim igrama i pristupom hrane takav status. Većina je igrača ipak podložna problematiziranju statusa ako im igre nisu na određenoj razini koja je potrebna Daliću. Upravo zato odjeci St. Gallena, gdje su šansu dobili neki novi dečki, i potvrdili su ispravnost izbornikova povjerenja, odaju nam da je redizajnirana priča Vatrenih dobila nove poticaje. Uremović, Bradarić, Ćaleta-Car, Melnjak, Pašalić, Budimir, nisu sada odjednom postali nezaobilazni. No, oni su u Švicarskoj pokazali da imaju potencijale koji se mogu kroz vrijeme razviti u važne natjecateljske vrijednosti za reprezentaciju. To je najbolja poruka svima onima, pogotovo od tzv. senatora, koji su se uljuljkali na lovorikama Rusije 2018., ili su jednostavno slabije forme u klubovima, ili su pasivni u razrješenjima uzroka svoje slabije forme, da drugi i mlađi gladniji momci gore od želje za igrom i donošenje nove energije.

NATJECATELJSKA PRIČA
Hrvatska teško izlazi na kraj s konkurencijom najvećih u Ligi nacija. No, ti porazi, odnosno iskustva vrijede deset puta više od serije uspješnosti sa slabijima. U drugom izdanju Vatreni su ostali dio A skupine Lige nacija zbog “proširenja”.
Bilo bi jako dobro, u svakom smislu, pa i natjecateljskom, da Hrvatska zadrži status elitne grupe. Za to nam trebaju bolji omjeri od Šveđana prije svega, jer je za očekivati da će Francuzi i Portugalci biti puno teži zalogaji. U tom smislu je zagrebački dvoboj možda i presudan da bi se zadržalo A status. Slijedom toga natjecateljski faktor bit će izražen. Dalić će između ostalog i odabirom igrača, pogotovo u veznom redu, odati i s kojom formacijom i igračima najradije odlazi u odlučne dvoboje. Informacije da je Vlašić siguran starter ukazuje na odabir 4-2-3-1 sustava, odnosno na igru s polušpicom, uz playmakere Brozovića i Modrića. Ukoliko se takvim pokažu njegovi izbori, onda Dalić potvrđuje da takvom sustavu i kadru najviše vjeruje. No, promjena formacije tijekom igre, ako to nalaže razvoj događaja, može biti i dobra provjera u kontekstu taktičkih potencijala Vatrenih za Euro.

17.00 Šveđani će dakle, igrati s nešto izmijenjenijim sastavom, ali u njihovih klasičnih 4-4-2. Posebnu pozornost treba posvetiti Dejanu Kuluševskom, najboljem mladom igraču talijanske Serie A prošle sezone.

16.50 Hrvatska u 4-4-2 mora igrati različito nego u rasporedu u kojem smo je navikli gledati 4-2-3-1 ili 4-3-3. To je raspored u kojem je Brozović zadnji vezni, Kovačić desno, Vlašić lijevo, a Modrić prednji vezni.

U napadu će biti Perišić i Brekalo. Kad je kazao da nekima treba rasporediti snage Dalić je sigurno mislio na Brekala i Petkovića. Prednost je dao Brekalu, a ne bude li štimalo izbornik ima i rješenje iz drugog plana poput Petkovića, Pašalića, Budimira… Dakle, neće biti klasičnog centarfora.

To je raspored u kojem je Brozović zadnji vezni, Kovačić desno, Vlašić lijevo, a Modrić prednji vezni.

SASTAVI: Ćaleta-Car umjesto Vide


16.40 Stigli su sastavi za današnji maksimirski dvoboj. Hrvatska će, prema našim najavama istrčati bez klasičn og centarfora s rombom u sredini terena te Perišićem i Brekalom u špici napada. Umjesto Vide će, međutim, u obrani s Lovrenom na stoperu krenuti Duje Ćaleta-Car.

Švedska pak na zagrebački teren isrčava bez Quaisona koji je otpao zbog ozljede, umjesto njega u igri je Alexander Isak.

Zlatko Dalić nije skrivao da je zadatak Hrvatske ostanak u elitnoj kategoriji Lige nacija, a Vatreni to pokraj Francuske i Portugala mogu napraviti samo budu li bolji od Švedske. Zato se na Maksimiru igra prvi od dva dvoboja sa Skandinavcima koji su najvažniji u tekućem ciklusu.

- Moramo pokazati kvalitetu, snagu i energiju. Igramo doma iznimno bitnu utakmicu. Šveđani su jaki, čvrsta ekipa koja prema naprijed ima kvalitetna rješenja, posebice u Bergu i Forsbergu. Oni su vrlo opasni i mogu napraviti puno pomutnje u našim redovima. Berg prima loptu i odloži je, a Forsberg dolazi iz drugoga plana. Usto, oba su im beka ofenzivni. Agresivni su, a po najavama teren će biti težak zbog kiše što će nama otežati situaciju. U ovom susretu vjerojatno odlučujemo tko će ostati u elitnoj skupini, a nama je to cilj. Kao i da osvojimo što više bodova. Čeka nas neizvjestan i zahtjevan dvoboj. Naravno da očekujem našu dobru igru, da će Hrvatska biti prava, nastaviti kao što je djelovala prije nekoliko dana u St. Gallenu i vjerujem u pobjedu - rekao je Dalić svjestan da nedjeljna zagrebačka večer determinira atmosferu i zaključke o stanju reprezentacije.

- Svjestan sam da je Švedska odlaskom Zlatana Ibrahimovića izgubila na kvaliteti jer suvišno je govoriti o njegovoj klasi, ali dobili su kompaktnost. Sada su čvrsta momčad koja igra agresivan nogomet, puno rade tijekom utakmice. Ne smijemo se opustiti zato što su poraženi u prve dvije utakmice, jer protiv Francuza su bili bolja momčad i imali veći posjed lopte, a od Portugala su također izgubili u tijesnoj utakmici.

Kako ćete igrati? Je li vrijeme da se nametnete na terenu?

- Na rezultat. Podignuli smo letvicu jako visoko nakon Rusije i sad se od nas očekuju samo vrhunski dometi. Nijedna reprezentacija u svijetu nije odigrala toliko jakih utakmica kao Hrvatska. Mi smo igrali osam susreta s ekipama iz Top 10 nakon Svjetskog prvenstva. To su teški dvoboji, kroz njih smo tražili igrače i formaciju. Svjestan sam da moramo pokušati igrati i u drugom sustavu, ali nemamo vremena jer za radikalne promjena treba puno rada. Pred nama su dvije teške utakmice, u studenome tri. Dakle, zadaća nam je pokušati igrati i u drugom rasporedu, ali ono što je bilo dobro ne treba puno mijenjati. Uvjeren sam da ćemo sve posložiti te da ćemo do ožujka i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo biti pravi.

Je li Hrvatska favorit?

- Nema favorita, nismo favoriti ni mi ni Šveđani. Cilj nam je odigrati dobru utakmicu. Treba nam pobjeda. Mi bismo po rejtingu trebali biti favoriti, ali neće to biti lagano.

Ugodnije je s navijačima iza leđa?

- U St. Gallenu je bilo sjajno, podrška nam jako puno znači. Najave su lošeg vremena, to je problem. Žao mi je što će ljudi pokisnuti, što to nismo riješili da imamo adekvatne uvjete za igru.

Izbornik je na novinarsko pitanje još jednom nahvalio Domagoja Bradarića, iako je istaknuo i Darija Melnjaka, a Filipa Uremovića potvrdio je kao rješenje na desnom beku.

- Veseli me činjenica što se pojavio mladi igrač kao Domagoj Bradarić, međutim svi u njegovoj sjeni zaboravljamo Melnjaka. On je i protiv Francuske i Švicarske odigrao sjajno. Ovog časa imamo trojicu na toj poziciji, Barišića, Melnjaka i Bradarića. Domagoj je u St. Gallenu bio lijevo krilo. To je uloga koja mu odgovara. On će sigurno dobiti priliku u sljedećim utakmicama. Znam da svi čekamo da ga vidimo i na lijevom beku i to ćemo pokušati napraviti. Pokazao je puno, ali nećemo nekoga nakon jedne utakmice ni otpisati ni dopisati. Možda nas je sve iznenadilo da u debiju s 20 godina tako igra, on je dobitak za reprezentaciju. Na desnom boku tražimo rješenja otkako nema Vrsaljka. Nekoliko smo igrača probali, ali mislim da je Filip Uremović najviše pokazao.

Dejan Kuluševski je izabran za najboljeg mladog igrača u Serie A i od ove sezone je u Juventusu. Dalić hvali jednog od glavnih aduta Šveđana.

- Gledao sam obje utakmice u Ligi nacija u kojima je debitirao za reprezentaciju. Potentan je, igra po desnoj strani, može napraviti višak, čim je završio u Juventusu znači da je kvalitetan i veliko pojačanje za Švedsku - podvukao je Dalić.

Linker
25. travanj 2024 11:55