- Afp
UVJERLJIVI VATRENI

Hrvatska razbila Ciprane, uputila 28 udaraca, zabila tri komada, prvi smo u skupini!

Veliku dominaciju Dalićeva je momčad okrunila u završnici, prije toga Modrić nije uspio zabiti penal
Piše: Hina/Sportske novostiObjavljeno: 08. listopad 2021. 23:15

CIPAR - HRVATSKA 0:3 (Perišić 45'+2', Gvardiol 80', Livaja 90'+2')

CIPAR (3-4-2-1): Michael - Ioannou, Soterlou, Andreou - Avraam (od 61. Antoniades), Kastanos, Artymatas (od 69. Kyriakou), Psaltis - Papoulis (od 69. Loizou), Pittas (od 46. Tzioni) - Sotiriou (od 85. Kakoulli)

HRVATSKA (4-3-2-1): Livaković - Stanišić, Gvardiol, Ćaleta-Car, Sosa - Brozović (od 84. Jakić), Kovačić (od 63. Pašalić), Modrić (od 84. Ivanušec) - Perišić, Vlašić (od 68. Brekalo) - Kramarić (od 68. Livaja)

Larnaca - stadion AEK Arena. Gledatelja: 5.000. Sudac: Michael Oliver (Engleska)


Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu je 7. kola skupine H kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru kao gost svladala Cipar s 3:0 (1:0).

Hrvatska je do novih bodova u kvalifikacijama stigla zahvaljujući golovima Ivana Perišića (45'+2'), Joška Gvardiola (80') i Marka Livaje (90'+2').

Nakon početnih neuvjerljivih 10-ak minuta, Hrvatska se protiv možda i najlošije reprezentacije u skupini postavila autoritativno te je nizala prilike, no povela je tek u posljednjim sekundama prvog poluvremena.

Prvu priliku za pogodak imao je Kramarić u 13. minuti nakon lijepe akcije debitanta Stanišića i Vlašića, no pokušaj vođe napada "vatrenih" nije bo precizan. Samo minutu potom pokušao je i Sosa, no vratar Cipra Michael nagovijestio je kako je odlično raspoložen. Perišić je bio nerješiva enigma na lijevom krilu hrvatskog napada za ciparsku obranu, u 21. minuti sjurio se u kazneni prostor, ali njegov udarac iskosa Michael je uspio zaustaviti.

image
- Afp

Činilo se kako je Hrvatska povela u 23. minuti kada je Perišić još jednom pobjegao svojim čuvarima, a zatim povratnom loptom pronašao Kramarića u srcu kaznenog prostora. Nakon manjeg petljanja Kramarić je zatresao mrežu, ali uslijedila je poduža provjera putem VAR-a kojom je ustanovljeno da je Perišić bio u minimalnom zaleđu prilikom Sosina dodavanja.

Novu šansu Perišić je imao u 31. minuti, no tada je njegov pokušaj prohujao pored lijeve vratnice. Stanišić i Kramarić dobro su kombinirali u 35. minuti, Kramarić se "lažnjakom" izborio za udarac sa 15-ak metara, no opet se istaknuo Michael.

image
- Afp

U sudačkoj nadoknadi prvog dijela stvari u svoje ruke preuzeo je kapetan Modrić koji je podijelio dvije sjajne lopte iza domaće obrane. Prvi put je Modrić proigrao Sosu čiji je ubačaj blokiran, no lopta je ipak stigla do Kramarića čiji pokušaj sa sedam-osam metara je domaći vratar uz pomoć svojih braniča uspio obraniti. No, samo minutu potom uslijedila je brza kombinacija Kramarića, Sose i Modrića nkon koje je Modrić proigrao Perišića koji je pobjegao svom čuvaru Psaltisu i zatim s pet metara pogodio suprotni kut.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

Imala je Hrvatska priliku već početkom drugog poluvremena riješiti pitanje pobjednika kada je Kramarić nakon dodavanja Kovačića izborio kazneni udarac u srazu s dvojicom ciparskih braniča. Loptu je uzeo Modrić, ali Michael je uspio zaustaviti i udarac hrvatskog kapetana s bijele točke u 54. minuti.

Pokušao je i Vlašić u 59. minuti nakon dvostrukog proigravanja s Perišićem, no njegov udarac s osam metara nije bio precizan.

Uslijedilo je zatišje u igri hrvatske reprezentacije koje je prekinuto ulaskom Brekala i Livaje u 69. minuti umjesto Vlašića i Kramarića. Svježe napadačke snage donijele su novi val napada i prilika, u 74. minuti Perišić se ubacio s lijevog krila u kazneni prostor te oštro šutirao sa 14 metara, no opet je Michael bio na visini zadatka. Ciparski golman zaustavio je i pokušaj Brekala sa 20-ak metara u 76. minuti, dok je udarac Modrića u 77. prohujao pored vratnice.

image
- Afp

Ipak, u 80. minuti Hrvatska je stigla do osiguranja pobjede. Sosa je izveo udarac iz kuta, lopta je stigla do Gvardiola na drugoj vratnici, a mladi stoper je iz blizine postigao svoj prvi pogodak za reprezentaciju.

Konačni rezultat produkt je suradnje pričuvnih igrača, u sudačkoj nadoknadi Brekalo se izborio za loptu u domaćem kaznenom prostoru te lijepo uočio utrčavanje Livaje. Napadač Hajduka iskoristio je dodavanje krila Torina te mirno zatresao mrežu za zasluženo uvjerljivu pobjedu Hrvatske.

image
- Afp

S ova tri boda Hrvatska je ostala na vrhu ljestvice, ima 16 bodova, kao i druga Rusija. Treća je Slovenija sa 10 bodova, četvrta Slovačka s devet, dok su na dnu Malta i Cipar sa po četiri boda.

Hrvatska će u 7. kolu u ponedjeljak u Osijeku ugostiti Slovačku.

Plasman na SP 2022. izborit će pobjednik skupine, dok će drugoplasirana reprezentacija u dodatne kvalifikacije.


KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - GOOOL! Jakić je poslao fantastičnu dugačku loptu prema Brekalu koji se junački riješio svog braniča te zatim idealno uposlio Livaju, a Hajdukov napadač u padu trese mrežu za lagodnih 3:0!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

85' - Posljednja promjena i kod domaćih. Kakoulli ulazi, izlazi Sotiriou.

84' - Novu dvostruku promjenu radi Zlatko Dalić. Ulaze Luka Ivanušec i Kristijan Jakić kojemu je ovo debi za reprezentaciju, a prema klupi su se uputili Luka Modrić i Marcelo Brozović.

80' - GOOOL! Sosa je izveo korner, lopta se odbila od Ioannoua do Gvardiola koji s gol-linije trese mrežu za svoj prvijenac u dresu Vatrenih! Napokon je ušla i Hrvatska vodi 2:0!!!

77' - Modriiiiiić!!! Neće pa neće... gađao je maestro ljevicom, fijuknulo je pored vratnice! Ovo je 25. udarac Hrvatske po golu Cipra, od toga ih je 10 išlo u okvir. No, ništa to ne znači ako je na semaforu i dalje samo 1:0.

image
- Afp

76' - Novi šut, sada Brekala, ovog puta fantastično brani Michael!

76' - Sosa traži Pašalića, ali - pogađate - od bloka odlazi to u korner.

75' - Još jednom prijeti sjajni Perišić, ali neće pa neće lopta proći blok...

74' - Ovaj bunker kao da je nemoguće probiti... sada su šutirali Perišić, Livaja, Modrić i Brozović, svaki je udarac bio blokiran!

71' - Sosa je sad zakuhao jednu situaciju i tražio Livaju, brži je ipak, uz pomoć ciparske obrane, bio vratar Neofytos Michail.

69' - Dvostruka zamjena i kod Cipra. Ulaze Kyriakou i Loizou, izlaze kapetan Artymatas i veteran Papoulis.

68' - Dvostruka izmjena kod Vatrenih. Ulaze Marko Livaja i Josip Brekalo, na klupu će Andrej Kramarić i Nikola Vlašić.

63' - Prvu zamjenu radi Dalić. Ulazi Mario Pašalić umjesto Matea Kovačića.

61' - Još jedna izmjena u momčadi Cipra. U igri je Antoniades, izaći će Avraam.

61' - Stanišić je nažalost u svome debiju dobio žuti karton zbog prekršaja na Papoulisu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

59' - Novi promašeni zicer! Modrić igra jednu čudesnu utakmicu, trudi se, probija, asistira, pokreće gotovo sve akcije... sada je uposlio Vlašića koji odmah odigrava dupli pas s Perišićem, Vlašić zatim izbija sam pred ciparska vrata i s pet metara šutira pored gola! Pa ne može se to promašivati...

54' - NIŠTA OD GOLA! Modrić je izveo najstrožu kaznu, a vratar Michaer pročitao je njegov udarac... nažalost, ostaje samo 1:0 za Vatrene. Modriću je ovo treći promašeni jedanaesterac u karijeri, sva je tri promašio u dresu reprezentacije. Prvi 2008. protiv Andore, drugi 2018. protiv Danske kada mu je u regularnome dijelu susreta udarac pročitao Kasper Schmeichel, a evo sada ga je 'pročitao' i ciparski vratar.

52' - JEDANAESTERAC ZA HRVATSKU! Kramarić je pao u orkšaju sa Soterlouom i Ioannouom, a sudac Michael Oliver odmah pokazao na bijelu točku!

50' - Opet traje inicijativa Vatrenih. Perišić je sada u jednoj gužvi gađao ili centrirao... u svakom slučaju, novi korner za Hrvatsku, i to peti!

46' - Vraćamo se u Larnacu. Cipar je napravio jednu izmjenu - ulazi Tzioni, u svlačionici je ostao Pittas. Dalić na teren šalje isti sastav kao u prvome dijelu.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Nakon kratkog početnog presinga Cipra na terenu je praktički postojala samo Hrvatska. Smireno su Vatreni kombinirali, u naletima stezali obruč pred golom domaće momčadi, a prilike su se redale jedna za drugom. Kramariću je poništen pogodak zbog nesretnog zaleđa Perišića, Krama zatim ne zabija zicer, no miran nastavak susreta osigurava Ivan Perišić u posljednjim sekundama prvoga dijela!

image
- Afp

45'+2' - GOOOL! Čudesni Modrić šalje novu vrhunsku asistenciju prema Perišiću, a hrvatski krilni napadač otresao je svog čuvara te zatim rutinski, prizemnim plasiranim udarcem ispod Michaela pogodio mrežu za vodstvo Vatrenih! Hrvatska vodi 1:0!

45'+1' - Što je sada promašio Krama! Modrić je opet pokazao trenutak genijalnosti i savršenom vanjskom felšom gurnuo Sosu u prigodu... Sosa traži Vlašića u petercu, obrana kratko odbija do Kramarića, a napadač Vatrenih s pet metara gađa ravno u ciparski blok!

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

44' - Avraam je grubo startao na Stanišića i opravdano dobio žuti karton.

image
- Afp

40' - Sledila se klupa Vatrenih... Sotirlou je pobjegao našoj obrani i izbio sam pred Livakovića, no srećom označeno mu je zaleđe. Za svaki slučaj Livi je skinuo taj zicer najopasnijem ciparskom igraču!

35' - Kramarić još jednom šutira, gađao je ljevicom s desetak metara iskosa, ali bio je to slab udarac i hvata to ciparski vratar.

33' - Kovačić radi prekršaj na Psaltisu, a Artymatas na Brozoviću... obojica ulaze u Oliverovu bilježnicu, što znači da Kovu nećemo gledati u sljedećoj reprezentativnoj akciji u ponedjeljak protiv Slovačke.

image
- Afp

31' - Fijuknulo je pored gola! Gvardiol sjajno gura Perišića u šansu, a krilni napadač Intera bježi svojem čuvaru, no završni šut prolazi malo pokraj suprotne vratnice!

30' - Dobro kombiniraju Vatreni, inicijativa je očigledna, dominiraju u svim segmentima - osim u onom rezultatskom. Bilo bi dobro zabiti pogodak u prvome dijelu da se ne uvuče nepotrebna nervoza u redove Dalićevih nogometaša.

23' - GOOOL! Sosa šalje okomitu loptu u prostor, prihvaća je Perišić i zatim uočava Kramarića u sredini... Kramarić je primiruje i onda pogađa mrežu između dvojice braniča! Međutim, bio je Perišić u zaleđu kod Sosinog dodavanja i sudac Oliver, uz sugestiju VAR-a, poništava gol.

20' - Novi pokušaj Vatrenih, ovog puta ozbiljniji! Perišić si je lijepo otvorio prostor i gađao bliži kut, čupa to Michael!

19' - Gađa i Vlašić, ali samo preko grede...

image
- Afp

18' - Bravo, maestro! Teško je i pobrojati koliko je igrača Cipra predriblao naš kapetan, infiltrirao se u šesnaesterac i napravio pravu pomutnju, na kraju je šutirao iz mrtvoga kuta i izborio korner.

15' - Steže se obruč! Okuražio se i Borna Sosa, njegov udarac s dvadesetak metara lijepom paradom brani Michael!

14' - Nova šansa Hrvatske! Perišić je u prigodi, a njegov šut od bloka ide u korner.

13' - Prva izrađena akcija Vatrenih! Stanišić šalje okomitu loptu u prostor Vlašiću, ovaj daje povratnu za Kramarića, a napadač Hoffenheima šutira preko grede i promašuje taj zicer! Šteta, dobro je izgledalo...

10' - Nije još Hrvatska nametnula svoju igru, a i domaća se momčad osokolila na samome startu. Sada je i Artymatas zaprijetio iz daljine, blokira još jednom Gvardiol. Reklo bi se u nekim drugim okolnostima - kontrolirani nogomet.

4' - Sada ovo izgleda bolje. Stanišić je probio desni bok, Krama je zaprijetio, a Ciprani u panici izbili, nakon toga centrira Sosa - samo u ruke vratara Michaela.

image
- Afp

1' - Evo pogreške odmah na startu... Stanišić je presporo vraćao loptu Livakoviću, presjekao je to Sotirlou i sjurio se u šesnaesterac, srećom Gvardiol je bio koncentriran i blokirao njegov pokušaj.

1' - Počela je utakmica na AEK Areni u Larnaci. Ajmooo, Vatreni!!!

image
- Afp


20.35: I u svlačionici je sve spremno za ogled s Ciprom:

20.20: Večerašnji djelitelj pravde je 36-godišnji Englez Michael Oliver.

image
BEN STANSALL Afp

20.05 - Dogovoreno je bilo zagrijavanje hrvatskih navijača u Meeting Pubu, lokaciji kraj plaže gdje su izvješene hrvatske zastave, no Larnaca je turistička destinacija, Hrvati koji su potegnuli do nje prvo su “odradili“ drugi program...

Navijača hrvatske reprezentacije bilo je nekoliko stotina, a kako su se razišli na razne strane, prave špice atmosfere, kakva se očekivala, tijekom dana nije bilo. Jača pjesma i okupljanje krenulo je tek nakon 18 sati po lokalnom vremenu.

Iako su se dvije televizijske i jedna radijska ekipa trudili razgovorima s fanovima prenijeti atmosferu u domovinu, pa i namještali ih kao kulise za javljanje, izostao je ugođaj koji bi govorio u velikom događaju. Ili barem o značajnijem gostujućem pohodu Hrvata. No, nije to ništa neobično, ne radi se o Euru ili Svjetskom prvenstvu....

Atmosferu među našim navijačima pročitajte OVDJE!

19.20 - Stigli su sastavi!

I dok će Zlatko Dalić na teren poslati najmlađu hrvatsku obranu ikad, vezni red je dakako daleko iskusniji i čine ga Brozović, Modrić i Kovačić. U napadu je izbornik već ranije kao sigurnog najavio Perišića, kao i Kramarića, a jedino je bilo pitanje hoće li od prve minute zaigrati Livaja ili Vlašić. Odluka je u konačnici pala na veznog igrača West Hama.

image
Hrvatska sastav
SN Sn

19.15 - Najmlađa hrvatska obrana u povijesti

Hrvatska reprezentacija trenirala je na AEK Areni, gdje u petak od 20.45 po hrvatskom vremenu igra utakmicu s Ciprom. Izbornik Zlatko Dalić poštedjet će Domagoja Vidu, koji je neko vrijeme bio izvan treninga zbog ozljede pete za utakmicu sa Slovačkom u Osijeku.

Tako će Hrvatska imati najmlađu obranu u kvalifikacijskoj utakmici u povijesti. Zadnju četvorku činit će 25-godišnji Duje Ćaleta-Car kao najstariji igrač, te uz njega 19-godišnji stoper Joško Gvardiol, dok će bekovi biti 21-godišnji Josip Stanišić i 23-godišnji Borna Sosa. Dakle, prosjek godina zadnjeg reda je točno 22.

18.40 - ​IGRAČ POD POVEĆALOM NIKOLA VLAŠIĆ

Svaki igrač koji promijeni klub treba vrijeme prilagodbe. Svaki igrač koji uz to promijeni Ligu, državu i to u "posljednji trenutak" ljeta, dodatno je opterećen u procesu prihvaćanja novih zahtjeva i izazova. Vlašić je imao teško ljeto u kontekstu priprema jer je bio opterećen neizvjesnošću oko transfera.

image
DARKO TOMAS/CROPIX Cropix

I kad se dogodio, onda se i u reprezentaciji, a potom i u West Hamu, osjetilo sve posljedice turbulentne ljetne faze. Igrač velikog transfera uvijek izaziva velika očekivanja, pa je tako za njega i u Londonu. Igrač koji je radio jako dobre stvari u reprezentaciji otkako je iskoračio (od 2018.) uvijek izaziva ista očekivanja, pa je tako Vlašiću u Vatrenima.

18.15 - ZAŠTO SMO OPTIMISTI

1. RAZLIKA U KVALITETI

Hrvatska ima daleko kvalitetniju reprezentaciju nego Cipar, to nitko ne spori. I zbog pojedinačne klase igrača, ali i zbog rezultata, koje su ove dvije nacionalne momčadi postizale u zadnje vrijeme. Hrvatsku i Cipar dijeli po tom pitanju golema razlika, koja najčešće u utakmicama dođe do izražaja.

2. VAŽNOST BODOVA

Kako se naši igrači znaju opustiti i ponekad nemaju pravi pristup utakmicama kad su suparnici poput Cipra, bilo je slučajeva da nisu dobili ekipe za koje se očekivalo da ih moraju pobijediti. No, ovaj put su bodovi vrlo važni za plasman na Svjetsko prvenstvo, pa bi bilo normalno da odigraju kako spada.

3. UZLAZNA PUTANJA

Na rujanskim utakmicama atmosfera je išla uzlaznom putanjom. Tome su pridonijele neke Dalićeve odluke i oštriji kurs koji je prezentirao prema igračima, ali i pobjeda nad Slovačkom u finišu dvoboja, te dobra igra i slavlje protiv Slovenije. Stara je poslovica da ništa na uspijeva kao uspjeh.

18.10 - Hrvatski navijači uoči kvalifikacijske utakmice za SP 2022. u Katru

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

18.00 - Hrvatska će na Cipru imati navijačku podršku. Oglasili su se Dinko i Tome, navijači iz kluba 'Mi Hrvati' s domaćinom.

________________________________________________

Linker
23. travanj 2024 14:29