RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
KIŠNI TRILER

Drama u Osijeku, Hrvatska ostala bez preokreta i prvog mjesta! VAR poništio pobjednički gol

Hrvatska je u Gradskome vrtu remizirala 2:2 sa Slovačkom i izgubila prvu poziciju u skupini H
Piše: Gradimir Đukarić/Sportske novostiObjavljeno: 11. listopad 2021. 22:57

HRVATSKA - SLOVAČKA 2:2 (Kramarić 25', Modrić 71' / Schranz 20', Haraslin 45')

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Stanišić (od 67. Livaja), Vida, Gvardiol, Barišić - Brozović, Modrić - Ivanušec (od 46. Vlašić), Pašalić (od 60. Brekalo), Perišić - Kramarić (od 85. Sučić)

SLOVAČKA (4-2-3-1): Rodak - Pekarik, Šatka, Škriniar, Hancko - Hrošovsky, Kucka (od 85. Jirka) - Schranz, Hamšik (od 41. Bero), Haraslin (od 72. Koscelnik) - Almasi

Osijek - stadion Gradski vrt. Gledatelja: 9.926. Sudac: Ovidiu Hațegan (Rumunjska)


Preživjela je hrabra Slovačka gostovanje u Gradskom vrtu. Hrvatska je dva puta bila u rezultatskom minusu, dva puta se vraćala, ali nije uspjela doći do preokreta unatoč silnoj dominaciji.

Uvodne minute sugerirale su kakva bi se utakmica mogla gledati. I zaključak bi bio pogrešan jer status Gradskog vrta kao neosvojive utvrde reprezentacije bio je opasno ugrožen. Igra se odmah preselila pred vrata Slovaka, tribine na kojima je bilo desetak tisuća navijača (službeno 9.926) odmah su krenule s pjesmom. Istočna tribina, na kojoj su po običaju smješteni najglasniji navijači, očekivano je davala ritam.

image
SOFASCORE

Slovaci, međutim, nisu u Osijek došli bez ambicija. Zaprijetili su u nekoliko navrata, a onda i zabili u 20. minuti. Hamšik je ubacio iz slobodnog udarca s desne strane, a Schranz se u kaznenom prostoru ubacio ispred Pašalića i zakucao loptu u mrežu. Bio je to prvi gol kojeg je Hrvatska primila nakon šest utakmica kvalifikacija za SP, odnosno, čak 635 minuta.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

To slavlje Slovaka nije bilo dugog vijeka jer već pet minuta kasnije utakmica je bila opet u egalu. Iz kuta je ubacio Modrić, slovački branič Pekarik prebacio je loptu na drugu vratnicu na glavu Kramarića, koji tu situaciju koristi. Napadač Hoffenheima napokon je dočekao gol u dresu reprezentacije, prvi nakon 13 utakmica. Krenula je odmah Hrvatska po preokret, pokušavali su Pašalić, u nekoliko navrata raspoloženi Kramarić, Modrić, Barišić, no Rodak se razbranio, a Slovake je spašavala i vratnica...

Teško su živjeli gosti i činilo se da je samo pitanje trenutka kada će Hrvatska preokrenuti. Pogotovo nakon što su 40. minuti stigle loše vijesti za Slovačku, a dobre za Hrvatsku. Travnjak je, naime, zbog ozljede morao napustiti Marek Hamšik.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

No uslijedio je, međutim, novi šok i novo vodstvo Slovaka. Snažni Almaši, mladi napadač Banika iz Ostrave, stavljao je Dalićevu obranu na velike muke u svom tek drugom nastupu za reprezentaciju. U sudačkoj nadoknadi prvog dijela ubacio je na desnu stativu, a ondje je Haraslin ostao zaboravljen. Oštrim prizemnim udarcem svladao je Livakovića za novu prednost svoje reprezentacije. Bio je to drugi udarac Slovaka u okvir i drugi pogodak.

I početak drugog dijela pripao je Slovacima, izradili su u nekoliko minuta dvije-tri opasne situacije, pogotovo kritičan je bio trenutak u kojem je Almaši opet izbacio Haraslina, no ovaj ne zabija pored istrčalog Livakovića. Dugo se tražila Hrvatska, prošlo je desetak minuta nastavka prije prvog pokušaja, opet Kramarića. Osjetile su i tribine da reprezentaciji treba "poguranac", zagrmio je stadion: "Hoćemo pobjedu!".

Trebalo je to očito igračima. Slovački nogometaši su, naime, nekoliko idućih minuta proveli u krilu svoga vratara, sve teže su se branili. Trebalo je samo malo sreće da njihova obrana napokon padne.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

I dogodilo se to u 71. minuti. Slobodni udarac na rubu kaznenog prostora izveo je Modrić, lopta je prošla kroz slovački živi zid i iznenadila vratara Rodaka.

Ni minutu kasnije Hrvatska je mogla do preokreta. Vlašić je ubacio, a lopta se od Hroškovskog odbila u okvir. Vratnica je drugi puta na utakmici spasila Slovake.

Nastavila je Hrvatska s pritiskom, tražila potpuni preokret i do njega zamalo došla. U 83. minuti u gužvi se najbolje snašao Dalićev adut s klupe Vlašić, no gol je poništen zbog zaleđa. Ostala je to i posljednja velika šansa, snažni otpor Slovaka do kraja utakmice nije bio slomljen.

image
SN Sn


image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

KRAJ UTAKMICE!

90' - Barišić je dobio žuti karton zbog faula na Koscelniku.

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Idealnu povratnu poslao je Brekalo, a Vlašić s desetak metara potpuno sam i neometan šutira pored gola! Nevjerojatan promašaj u samoj završnici...

85' - Nova promjena kod Hrvatske, ali i kod Slovačke. Debitirat će Luka Sučić, izlazi strijelac Andrej Kramarić. Kod Slovaka ulazi Jirka umjesto Kucke.

83' - GOOOL! Ništa od gola!!! Krama je ubacio za Livaju, lopta ga je preletjela, no dočekao ju je Perišić. Od Perišića se odbija do Vlašića koji s dva metra zakucava u mrežu... Rumunjski sudac pokazuje na centar, međutim nakon intervencije VAR sobe pogodak je poništen! Navodno zbog nečijeg prekršaja. Ne, čini se ipak da je Perišić pritom bio u zaleđu...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

80' - Schranz dobiva žuti karton zbog prekršaja na Gvardiolu.

78' - Jako lijepo kombinirali su Vatreni, odigrali nekoliko duplih pasova, na kraju ispred Livaje čisti to slovačka obrana.

74' - Nova šansa za Vatrene! Broz dodaje Kramariću koji uspijeva uputiti udarac prema golu, a Hrošovsky je nekako uspio zaustaviti njegov šut na samoj gol-liniji! Koliko uzbuđenja u Osijeku...

72' - Mijenjaju i Slovaci. Ušao je Martin Koscelnik koji je bio najavljen od prve minute, izlazi opasni Haraslin.

71' - GOOOL! Kapetan Luka Modrić izveo je to kapetanski, provukao je iz slobodnjaka između Škriniara i Almasija u živome zidu, prevarila Rodaka i završila u mreži! Eto napokon i malo sreće nakon svih onih pokušaja... Hrvatska - Slovačka 2:2!

image
DENIS LOVROVIC Afp

69' - Evo šanse! Juraj Kucka, s kapetanskom vrpcom, radi prekršaj na požrtvovnome Luki Modriću na samome rubu šesnaesterca! Tko god da to izvede, bit će to velika prilika...

67' - Dalić sve karte baca u napad. Ušao je Marko Livaja, 'žrtvovan' je solidni Josip Stanišić.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

66' - Pokušava sada i Vlašić, ali nema preciznosti u tom udarcu.

64' - DVOJBENA SITUACIJA! Brekalo je pronašao Brozovića u šesnaestercu, Kucka ga povlači za ruku i Broz pada, no rumunjski se sudac nije oglasio. Ponovljena snimka pokazuje da je povlačenja očigledno bilo, tako da sve ostaje na sučevoj procjeni.

61' - Pokušava Modrić s ruba šesnaesterca, brani i to sjajni Rodak.

60' - Novi Dalićev potez. Ulazi Josip Brekalo umjesto Marija Pašalića.

58' - Novi Kramarićev promašaj. Barišić je perfektno ubacio, Rodak zaplivao i spustio loptu Krami na noge, a napadač Hrvatske nažalost ovog puta nije bio precizan...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

56' - Prva prijetnja Vatrenih u nastavku! Stanišić je dobro zavrnuo s boka, a Krama sa šest-sedam metara poslao taj ubačaj preko gola... Šteta, no barem postoji želja za novim pogotkom.

54' - Nespretan Livakovićev 'izlet' srećom nije završio trećim golom u mreži... Almasi je glavom prebacio za Haraslina koji koristi Livijev izlazak s vrata, no njegov udarac prolazi tik uz gol-liniju.

53' - Pašalić se otvara i traži loptu, nažalost Slovaci su bili brži... S osječkih tribina žestoko odzvanja: "U boj! U boj! Za narod svoj!", nadamo se da će taj impuls dati dodatno ohrabrenje za Vatrene.

50' - Nimalo obećavajuće ne izgleda nastavak... Slovaci su nekoliko puta zaprijetili, došetali su u par navrata pred Livakovićev gol i dosta nesređeno djeluju Vatreni u drugome dijelu.

46' - Vraćamo se u Osijek. Zlatko Dalić odlučio je napraviti jednu izmjenu - u svlačionici je ostao solidni Luka Ivanušec, a preokret će pokušati donijeti Nikola Vlašić.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Izvrsno su Vatreni otvorili susret na Gradskome vrtu i unatoč lošim vremenskim uvjetima krenuli visokim presingom. Nažalost, otvorilo se na drugoj strani, Schranz je iz prekida šokirao osječke tribine. Nije Hrvatska stala, prilike su se redale jedna za drugom, a iz jedne takve poentirao je Andrej Kramarić. U samoj završnici prvoga dijela Haraslin je zabio za novo vodstvo, a Kramarić u posljednjim sekundama pogodio vratnicu. Tješi činjenica da bi Vatreni, nastave li ovakvim tempom, mogli do eventualnog preokreta.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

45'+2' - TRESE SE VRATNICA! Ivanušec je sjajno pronašao Kramarića koji si otvara prostor, uspijeva prebaciti istrčalog Rodaka, ali nažalost pogađa vratnicu... Šteta, mogli smo na predah otići s novim izjednačenjem.

45' - GOL! Kucka je probio desni bok i gurnuo Almasija u priliku, napadač Slovačke šalje na suprotnu vratnicu za Haraslina koji smireno prima i zatim zabija u bliži kut za 2:1.

41' - Nevolje za slovačkog izbornika! Ozlijedio se kapetan Marek Hamšik i neće moći nastaviti... S klupe ulazi Matuš Bero.

38' - Rodak se mora osjećati kao na streljani jer ga je na muke stavio i Brozović... šut s dvadesetak metara još jednom brani slovački vratar.

36' - Nastavlja se invazija slovačkoga gola... Još je dva kornera izveo Modrić, no uspijevaju nekako Slovaci izbiti iz šesnaesterca.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

33' - Prijeti Hrvatska iz svih pozicija! Ponovno šutira Kramarić, ovaj put s dvadesetak metara, a od Šatke odlazi taj pokušaj u novi korner.

32' - Šutira i Barišić! Opalio je silovito i precizno te, iako je udarac išao po sredini, jedva je obranio Rodak!

30' - Pašalić je u prilici! Požrtvovno je u padu zahvatio loptu, a Rodak posljednjim snagama čupa to iz bližega kuta...

25' - GOOOL! Luka Modrić, koji je izborio korner, ubacio je iz kuta, Pekarik je prebacio glavom, ali samo do Kramarića koji vreba na drugoj vratnici i pogađa za izjednačenje... Kramariću je ovo gol za Hrvatsku nakon točno godinu dana, dakle nakon punih 365 dana i punih 700 minuta!

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

24' - Nisu stali Vatreni, i dalje vode glavnu riječ unatoč primljenom pogotku... Sada je Modrić opalio iz daljine, prošlo je to od bloka u korner.

20' - GOL! Perišić je skrivio prekršaj na Schranzu u zoni udarca, a isti igrač zabija glavom nakon Hamšikova ubačaja iz tog slobodnjaka... čini se da je pobjegao Pašaliću i s pet metara zakucao glavom pored nemoćnog Livakovića. Slovačka vodi 1:0.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

16' - Još jedna opomena Slovaka... Hamšik je prelako došao u priliku, srećom opucao je preko gola.

14' - Uspjeli su sada Vida i Livaković zajednički zaustaviti istrčalog Almasija...

12' - Solo-prodor Luke Ivanušeca! Sjurio se u šesnaesterac Slovaka, mogao je i opaliti, no vidio je Modrića u boljoj poziciji, ali zatim Slovaci uspijevaju blokirati našeg kapetana.

10' - Evo i Slovaka, tek u desetoj minuti... Pekarik je napao s desnoga boka, a Gvardiol dobro zatvorio.

5' - Opsadno je stanje pred slovačkim vratima, Hrvatska ima inicijativu na samome startu i odmah je nametnula svoju igru... već su prijetili Perišić i Modrić, Barišić je dobro centrirao i izborio prvi korner, no zasad Slovaci odolijevaju presingu Vatrenih.

1' - Počela je utakmica na Gradskome vrtu. Sretno, Vatreni!!!

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix


20.40: Unatoč kiši i prohladnom vremenu Gradski je vrt ispunjen do posljednjeg mjesta, atmosfera je uistinu sjajna i nadamo se da će Slavonci svojim uobičajenim frenetičnim navijanjem pogurati Vatrene do nove, važne pobjede u skupini H! Sve je spremno za dvoboj... ajmooo!!!

20.35: Fun-fact: Hrvatski branič Domagoj Vida igrao je za Vatrene u Osijeku sedam puta i Hrvatska je slavila u svih sedam susreta. Službeni je program najavljen intervjuom u kojem stoji naslov: "Vida i Gradski vrt - dobitna kombinacija!"

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

20.25: Večerašnji je djelitelj pravde 41-godišnji Ovidiu Hațegan iz Rumunjske. Na FIFA-inoj je internacionalnoj listi od 2008., a po struci je liječnik.

image
Žuti karton Dejanu Lovrenu u susretu Lige nacija protiv Francuske 8. rujna 2020. na Stade-Denisu u blizini Pariza.
FRANCK FIFE Afp

20.15: Modrić je promašio penal protiv Cipra, i to mu je tek treći promašeni jedanaesterac u karijeri (2008. Andora, 2018. Danska). Srećom, to nije utjecalo na ukupnu pobjedu, Vatreni su slavili s 3:0. Uoči Slovačke naš je kapetan vrlo dobro raspoložen:

"Spreman sam opet preuzeti odgovornost. No, samo mi to izbornik dopusti", skroman je, kao i uvijek, bio naš Maestro.

20.00: Hrvatski izbornik u najavi je još dodao:

"Ovo je možda i najvažniji dvoboj kvalifikacija. Rusija će imati zahtjevno gostovanje kod Slovenije i to je naša velika šansa da dođemo korak bliže Kataru."

19.45: [piše: // Gradimir Đukarić] Navijači su zbog jake kiše nešto kasnije od uobičajenog počeli pristizati na Gradski vrt, ali atmosfera je sjajna unatoč lošem vremenu. Pjeva se večeras oko Osijekovog stadiona, najava je to još jednog poznatog, dobrog ugođaja u kojem se očekuje apsolutna prevlast kockica na tribinama. Večeras će im osim bubnjeva, transparenata i zastava pomoć biti i kabanice.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Tribine su sat vremena uoči početka utakmice dobro popunjene, i dalje su redovi na ulazima stadiona, a očekuje se da će Gradski vrt večeras biti popunjen do kraja - dakle oko 14.000 navijača.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

19.30: Hrvatska je protiv Cipra ostvarila novi rekord kada su u pitanju kvalifikacijske utakmice. Dominik Livaković i Ivica Ivušić nisu primili pogodak sad već 616 minuta. Dosadašnji skor držali su vratari Stipe Pletikosa i Vedran Runje koji su 575 sačuvali mrežu netaknutom.

image
VAGELIS GEORGARIOU/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA Vagelis Georgariou/Actionplus/Profimedia

19.15: Vremenske (ne)prilike nisu naročito naklonjene nogometnim tifosima. Dosadna kiša curi već danima, temperatura ne prelazi desetak Celzijusa, a vjetar je na mahove iznimno jak. Luka Modrić je za UEFA.com izjavio da bi to čak mogla biti i dobra stvar:

"Teren je dobar i takvi bi uvjeti zapravo mogli biti zadovoljavajući. Lopta će biti brža jer, kada je vrijeme suho, travnjak zna biti kvrgav."

image
Gradski vrt je već dobro popunjen 45 minuta prije početka utakmice
FOTO: GRADIMIR ĐUKARIć

19.00: Zlatko Dalić može biti zadovoljan dosadašnjim učinkom Vatrenih:

"Neće biti lako protiv Slovačke. Iznimno poštujem momčad koja ima Škriniara, Kucku i Hamšika. Vrlo su opasni. Međutim, bez obzira tko igrao, mi moramo gledati sebe i dati svoj maksimum. Veoma sam zadovoljan kako smo igrali protiv Cipra. Jedini je minus Kovačićev žuti karton zbog kojega će propustiti ovaj meč sa Slovačkom. Sve ostalo bilo je u redu, igrači su bili strpljivi, koncentrirani i odgovorni tijekom cijeloga susreta."

18.30: Izbornik slovačke reprezentacije Štefan Tarkovič najavio je susret:

"Protiv Rusije smo odigrali najbolji susret otkad sam ja trener. Ipak, nije bilo dovoljno, nismo zabili, promašili smo velik broj šansi. Rekao sam da ćemo početi dobivati bodove kada podignemo nivo naše igre, međutim to se još nije dogodilo."

Podsjećamo, u prošlome su kolu Slovaci izgubili s 1:0 od Rusije. Jedini pogodak bio je zapravo autogol Milana Škriniara u 24. minuti.

>>> 18.00: Stigao nam je sastav Hrvatske za večeras! Umjesto Livaje u vršku napada krenut će Kramarić, a mjesto na desnom krilu zauzet će Luka Ivanušec. Također, prilika na lijevom beku očekuje Bornu Barišića, a Borna Sosa bit će na klupi. U odnosu na prvih 11 protiv Cipra vratio se i Domagoj Vida na poziciju stopera, na klupu je preselio Duje Ćaleta Car, a Mario Pašalić je na mjestu ofenzivnog veznog odmijenio Nikolu Vlašića.

image
SN

17.30: Slovački portal Pravda nije pretjerano optimističan u vezi večerašnjeg ogleda. U sportskoj rubrici osvanuo je naslov: "Hrvati neće imati milosti prema Slovacima, to je sasvim neizbježno". Također podsjećaju da je Hrvatska pobijedila Slovačku u posljednja tri susreta, i to uz gol-razliku 8:1.

image
SN Sn

17.00: Kapetan Vatrenih Luka Modrić progovorio je o nastupima reprezentacije u rujnu kada ga nije bilo zbog ozljede:

"Dečki su odradili sjajan posao u rujnu, odigrali su na vrlo visokom nivou. Kada pobjeđujemo, momčadski duh postaje sve bolji. Ono što najviše obećava jest kolektivna izvedba, uključujući ovu posljednju protiv Cipra. Smatram da možemo nastaviti u tome smjeru."


Linker
27. travanj 2024 14:24