ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NIŠTA OD IZRAVNOG PLASMANA

VIDEO: Hrvatska u ludoj utakmici izborila dodatne kvalifikacije za Euro, Vušković junak mladih Vatrenih!

Hrvatska reprezentacija do 21 godine slavila je protiv Grčke 3:2 u posljednjem kolu kvalifikacija za Euro
Piše: SN, Goran Čičin MašanskerObjavljeno: 15. listopad 2024. 19:58

Hrvatska - Grčka 3:2 (Kačavenda 15., Beljo 34., Vušković 76./Kostoulas 45+3., Bakoulas 45+4.)

HRVATSKA: Čavlina - Valinčić, Vušković⚽, Prpić (od 45. Barzić), Hrgović (od 46. Cvijanović) - Kačavenda⚽ (od 64. Crnac), Belcar ?, Soldo ?, Vidović (od 64. Zvonarek?) - Ivanović (od 78. Pavić), Beljo⚽

GRČKA: Balomenos - Koutsogoulas, Konstatopoulos, Kostis?(od 55. Kalogeropoulos), Apostopoulos (od 78. Kitsos) - Bakoulas⚽ (od 78. Tzimas), Kourfalidis, Mouzakitis - C.Kostoulas⚽?, Koutsias, Niarchos (od 55. Zouglis?)

Golove s utakmice pogledajte OVDJE.


Hrvatska U21 reprezentacija u Koprivnici je svladala Grčku i osigurala play-off za Europsko prvenstvo. Grčka je kaznila opuštanje izabranika Ivice Olića krajem prvog poluvremena, no na kraju je kvaliteta ipak došla na vidjelo te mini Vatreni u dobrom raspoloženju čekaju suparnika kojeg će im dodijeliti ždrijeb u četvrtak u podne.

Gosti su otvorili utakmicu s više napadačkih ambicija, podigli su linije visoko i nastojali pronaći put do hrvatskih vratiju. Nije to bilo previše opasno, no jedna pogreška u obrani naše reprezentacije otvorila je suparniku mogućnost za promjenu rezultata.

Igrala se 7. minuta kad je pogriješio inače odlični i hvaljeni Vušković, lopta se od njega odbila do Mouzakitisa, koji je tukao snažno u bliži kut, ali se naš vratar i kapetan Čavlina nije dao iznenaditi.

Grčki su nogometaši ostavljali puno prostora iza svojih leđa i to je fino osjetio Kačavenda, koji je u 12. minuti povukao kontranapad po desnoj strani. Dijagonalom je pronašao Belju, no naš je napadač prekasno poslao loptu prema bolje postavljenim suigračima.

Na isteku 15. minute Hrvatska je povela. Bila je to lijepa akcija naših ofenzivaca, Ivanović je pronašao Belju na lijevoj strani, a on je nesebično poslužio Lukasa Kačavendu, koji se odlično snašao u zahtjevnoj situaciji. Trebalo je primiriti tu loptu i poslati je u okvir vratiju, a to je Kačavenda učinio majstorski i izazvao oduševljenje na koprivničkoj tribini.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

U 24. minuti velika pogreška drugog pomoćnog suca Daniela Cortzena. Naime, Beljo je zatresao mrežu, ubacio se iz drugog plana i iz blizine poentirao, ali je danski arbitar označio zaleđe. Hrvatska je u toj situaciji teško oštećena, a kako na utakmicama mladih reprezentacija nema VAR-a, nije bilo ni mogućnosti da se ta očita pogreška popravi.

Ipak, samo malo kasnije uspjeli su naši nogometaši povećati vodstvo. Vidović je u 34. minuti pronašao Kačavendu, a strijelac prvog pogotka ovaj put se našao u ulozi asistenta. Dion Drena Beljo takve prilike ne propušta i bilo je to lijepih 2:0.

Međutim, umjesto da na odmor odu s prednošću od dva pogotka, uspjeli su mladi Hrvati taj kapital prokockati u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena. U nepunoj minuti Grčka nam je uspjela nevjerojatnom lakoćom zabiti dva gola i izjednačiti rezultat na 2:2. U oba navrata asistirao je Kourfalidis, a Kostoulas glavom i Bakoulas nogom vratili su mladu grčku reprezentaciju u igru za Euro.

U tim trenucima Njemačka je završila svoj ogled s Poljskom rezultatom 3:3 te je bilo jasno da nam pobjeda ne može donijeti izravni plasman na europsku smotru, bilo je najvažnije ne izgubiti.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Na otvaranju nastavka opet je Hrvatska opasno živjela, no Grci na sreću nisu kaznili neopreznost u našoj obrani, a zicer je Koutsiasu obranio Čavlina. Uslijedila su tri pokušaja Ivanovića, prvo je u 52. minuti tukao iznad grede, potom u 59. malo pokraj vratnice, da bi njegov najbolji udarac u 62. minuti zaustavio vratar Balomenos. Imao je i Vušković priliku za novo vodstvo, u 63. minuti lijepo se snašao nakon kornera, no poslao je loptu iznad grede.

Publika je velikim pljeskom pozdravila ulazak Crnca i Zvonareka, bivših igrača Slavena Belupa, no na terenu je sve opasnije prijetila Grčka. Koutsias se u 68. i 70. minuti našao u dvije velike prilike, izbio je sam pred Čavlinu, ali je promašio okvir gola.

Grčke je promašaje Hrvatska kaznila iz prekida. Luka Vušković još jednom je pokazao zašto ga stručnjaci smatraju ogromnim talentom, fini ubačaj Zvonareka glavom je usmjerio u mrežu za 3:2.

Lakše se ipak disalo nakon tog pogotka, a naši su igrači zadržali koncentraciju i na kraju proslavili pobjedu kojom su osigurali doigravanje za Euro...

Standings provided by Sofascore

KRAJ UTAKMICE

Ništa bez drame! Hrvatska je vodila 2:0, no u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena primila je dva gola za izjednačenje. Za nešto mirniju završnicu ipak se pobrinuo Vušković koji je Vatrenima osigurao novo vodstvo i naposljetku veliku pobjedu.

90. Imat ćemo pet minuta sudačke nadoknade. Samo da nam se ne dogodi "blackout" kao u prvom dijelu...

88. Ulazimo u samu završnicu utakmice. Sve je jasno, za plasman u play-off ne smijemo primiti dva pogotka.

84. Belcar završio na travnjaku, ružno mu je ušao Zouglis i zaradio žuti karton.

82. Belcar i Cvijanović pucali su pred vratima Grčke, ali obojica bez veće opasnosti.

Kakav je majstor Luka Vušković. Tako mlad, a tako moćan! Naš mladi stoper bio je najviši u skoku nakon ubačaja Zvonareka iz kornera i prekrasnio pogodio donji suprotni kut.

76.GOOOL!

Hrvatska je ponovno u vodstvo, Vušković je bio najviši na korneru i zatresao mrežu.

70. Opet darujemo Grke. Koutsias je ovog puta bio oči u oči s Čavlinom, srećom pucao je loše. Do kraja ima 20-ak minuta utakmice.

68. Koutsias sada prijeti s druge strane, promašio je čitav gol.

64. ⇔ Promjene kod Hrvatske.

Izlaze Kačavenda i Vidović, ulaze Crnac i Zvonarek.

63. Odmah nakon toga prijeti Vušković! Izborio se za udarac u šesnaestercu, no pucao je nogom preko gola.

62. ⚠ Ponovno Ivanović!

Probio se po lijevoj strani i prebacio na lijevu nogu, a njegov udarac efektno je obraio grčki vratar.

59.

Velika šansa za Hrvatsku. Opet je Ivanović napravio dar-mar u grčkoj obrani, ali njegov udarac odlazi malo pokraj gola.

Evo kako su Grci proslavili svoj povratak u utakmicu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

55. Zamjene u grčkim redovima. Izlaze Niarchos i Kostis, zamijenit će ih Zouglis i Kalogeropoulos.

52. Dobra prilika za Hrvatsku, ali ovaj udarac odlazi nebu pod oblake. Ovog puta kod lopte je bio Ivanović, koji se namjestio na desnicu, ali mu je lopta poskočila baš u trenutku udarca i otišla daleko od vrata.

51. Udarac Solde završava daleko, daleko od grčkih vrata...

48.

Opet se igramo! Cvijanović, koji je ušao u igru početkom drugog poluvremena, neoprezno je vraćao loptu prema Čavlini, grčki napadač to je osjetio, ali Čavlina srećom sjajno brani.

46. Počela je drugo poluvrijeme utakmice u Koprivnici. Hrvatska izvodi loptu s centra.

Utakmica U21 reprezentacije Poljske i Njemačke završila je rezultatom 3:3. Hrvatska je trebala poraz Poljske u ovom susretu kako bi postojale ikakve kombinacije da ostvari direktan plasman na Euro, tako da je ovakvim raspletom ta priča završena.

Dogodilo se upravo ono na što smo upozoravali. Umjesto da mirno privedemo poluvrijeme kraju, Hrvatska je u dvije minute primila dva pogotka i dopustila Grčkoj izjednačenje. Voda je sada u ušima, Olić mora podići samopouzdanje igrača na predahu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

KRAJ PRVOG DIJELA

45+4. ⚽GOL!

Pa ovo nije moguće! Bakoulas iskorištava neopreznost hrvatske obrane i pogađa za 2:2. Primili smo dva gola u minuti...

45+3. ⚽ GOL!

Grčka smanjuje na 2:1 pogotkom Kostoulasa. Baš nam ovo nije trebalo, primljeni pogodak u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena.

45. Imat ćemo četiri minute sudačke nadoknade.

45. Matija Barzić ulazi umjesto Prpića, bit će to njegov debitantski nastup za Hrvatsku.

44. Loše vijesti za Olića, ali i Gattusa! Prpić ne može nastaviti utakmicu.

41. ?

Požutio je sada Marko Soldo. Veznjak Osijeka oštro je startao u zraku na grčkog suparnika i dobio javnu opomenu.

41. Pet minuta do kraja prvog poluvremena. Ne treba sada nigdje letjeti, već mirno privesti poluvrijeme kraju.

Majstorija napadača mladih Vatrenih! Beljo je dobio sjajnu loptu u prostor i krasno pogodio suprotne rašlje. Vratar Grčke nije mogao baš ništa kod ovog udarca...

34. ⚽ GOOOL!

Beljo zabija spektakularan pogodak, Hrvatska ima veliku prednost.

29. Sudac poziva liječničke službe obiju reprezentaciju. Valenčić je ostao ležati na travnjaku nakon sudara s Grkom.

25.

Beljo trese mrežu, ali ništa od pogotka! Linijski sudac označio je zaleđe, iako naš veznjak nije bio u nedopuštenoj poziciji. Ipak, nema VAR-a, pa tako ni promjene sudačke odluke.

20. Vodstvo Hrvatske nad Grčkom otvorilo je mogućnost izravnog plasmana mladih Vatrenih na Euro. I imali smo ga! Nažalost, samo nekoliko trenutaka. Jer, Poljska je izjednačila protiv Njemačke, a mi priželjkujemo pobjedu Njemačke.

Šah-mat Hrvatske u tri poteza. Grčka obrana je pogriješila, lopta je došla do Belje koji je vidio na drugoj strani usamljenog Kačavendu, koji pogađa suprotni kut za vodstvo mladih Vatrenih!

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

15. ⚽GOOOL!

Hrvatska vodi pogotkom Lukasa Kačavende!

14. Obranili smo i treći grčki korner, Ivanović je pokušao istrčati s loptom u kontru, ali Apostopoulos izbacuje loptu izvan igre.

12. Prvi bolji izlet Hrvatske na suparničku polovicu. Šteta što nije prošlo ovo podvaljivanje Belje...

7.

Uh, ovo je bilo jako opasno! Vušković nije uspio očistiti situaciju u našem šesnaestercu, Mouzakitis je pucao s 10-ak metara, ali Čavlina brani udarac u svoj bliži kut.

5. Grci prvi pokušavaju zaprijetiti, ali udarac završava u bloku daleko od vrata Čavline. Gostima, podsjetimo, igra samo pobjeda.

1. Počela je utakmica u Koprivnici, Grčka je prva izvela loptu s centra.

17.58 Minuta šutnje za nedavno tragično preminulog grčkog reprezentativca Baldocka.

17.50 Desetak minuta nas dijeli od početka utakmica u Koprivnici. Igrači polako izlaze na travnjak, uskoro slijede himne, a zatim i početak dvoboja Hrvatske i Grčke.

Najavu piše: Davorin Olivari

Marko Soldo (20), veznjak Osijeka i mlade U21 hrvatske reprezentacije, jedan je od ključnih igrača Ivice Olića. Definitivno je veliki adut za ključan boj s Grcima, u kojem naši mladići traže dodatne kvalifikacije za plasman na Europsko prvenstvo. Otkako je umjesto bivšeg izbornika Dragana Skočića hrvatske nade preuzeo Olić, nadareni Soldo postao je standardni dio udarne momčadi i odigrao je u kompletu sve tri utakmice, protiv Farskih otoka, Portugala i Andore.

- Igrao sam sve tri utakmice od dolaska Ivice Olića, ali držim da je to bilo zasluženo, a ne zbog toga što me izbornik voli. Kod bivšeg izbornika Skočića nisam bio u takvoj poziciji - kazao nam je u uvodu Soldo.

U Koprivnici U21 vrsta igra svakako najvažniju utakmicu ovih kvalifikacija. Što je donijela analiza mlade grčke reprezentacije, kako ih Soldo vidi?

- Grčka je agresivna momčad, nemaju nekih posebno jakih individualaca, ali jure, kako se to kaže, sto na sat. Zbog toga i jesu u ovakvoj situaciji da se protiv nas bore za dodatne kvalifikacije, za drugu poziciju.

Znamo već, Olićevim dečkima odgovara i jedan osvojeni bod za play-off.

- Dovoljan nam je bod, ali budite sigurni da nećemo igrati na bod. Mi smo puno bolja reprezentacija od Grčke, idemo po sva tri boda. Konačno, ako se poklope neki drugi rezultati, moguće jest da nam trijumf osigura i izravan plasman na Europsko prvenstvo.

Pitamo mladog veznjaka kako je zadovoljan s dosadašnjim dijelom sezone, naravno, tu mislimo i na klupska događanja. Osijek je loše startao u sezonu, pa se uspravio, a onda opet pokleknuo u posljednjem okršaju s Istrom 1961.

- Kad se radi o klupskoj sezoni, to zasad nije dobro. Imamo kvalitetnu momčad i možemo napraviti dosta dobrih stvari. Sezona je duga, držim da ćemo u njenom nastavku biti sve bolji i bolji, te da ćemo na koncu i napraviti te dobre stvari. Samo se trebamo posložiti kako treba.

Ne skriva sljedeće...

- Osobno, jako sam zadovoljan svojim prezentacijama, za mene je ovo odličan početak sezone. Zabio sam tri gola, imam i dvije asistencije. To mi je dosad najbolji učinak. To vam je tako, kad igram sve utakmice, onda je sve to puno bolje. Daj Bože zdravlja, siguran sam da ću nastaviti u tom pozitivnom ritmu.

Što misli, igra li sada svoj najbolji nogomet u karijeri?

- Da, definitivno ovog trenutka igram svoj najbolji nogomet u karijeri. Nekako uvijek igram svoj stil igre, ali tek sad je na naplatu stigao sav trud koji sam ulagao, sve što se skupljalo godinama i sad se skuplja i dalje. Uvijek želim raditi više nego bilo tko drugi.

Bio je igrač Dinama, odlazio je na posudbe u Šibenik, Goricu, sad je igrač Osijeka...

- Gdje sam god igrao bilo je dobro, samo što je to sad u Osijeku prešlo u jednu ozbiljniju fazu.

Misli li da bi u ovoj formi i s izdanjima kakva nudi sada imao mjesta u Dinamu, kluba iz kojeg je odlazio na posudbe i na kraju završio u svlačionici Osijeka?

- Siguran sam da bih mogao igrati u Dinamu! Ali, maksimirski klub je imao drukčiju viziju. Slali su me na posudbe da se još bolje razvijam. Na kraju su me pustili. No, to je prošla priča, sad sam igrač Osijeka i trenutačno sam isključivo fokusiran na svoj klub, na svoju momčad i igre koje nudim. Zato i igram tako dobro.

Soldo je u zaključku napomenuo sljedeće...

- Preferiram više igrati defenzivnog veznog, “šesticu”. Mislim da sam među najboljim igračima u SHNL-u na toj poziciji, ali mogu igrati i na drugim pozicijama. U Osijeku sad više igram “osmicu”, idem više prema naprijed. To mogu raditi bez problema jer imam sve tjelesne predispozicije, pa mi definitivno ne predstavlja problem. Sve zavisi što treneri žele od mene. Ali, gdje me god postave, odradit ću to na najbolji mogući način, kao što sam to radio i do sada - rekao je talentirani mladić.

Linker
15. listopad 2024 23:42