FABRICE COFFRINI/AFP
OPTIMIZAM UOČI ŠVEDSKE

Hrvatska bez pola prve momčadi srušila Švicarsku! Zablistao ‘Dalićev eksperiment‘, na kraju ušao i Modrić

Hrvatska reprezentacija pobijedila je Švicarsku s 2:1 u prijateljskoj utakmici u St. Gallenu
Piše: Davorin Olivari/SNObjavljeno: 07. listopad 2020. 19:26

ŠVICARSKA - HRVATSKA 1:2 (Gavranović 31' / Brekalo 42', Pašalić 66')

ŠVICARSKA (3-5-2) Omlin - Cömert, Schär (od 75. Benito), Omeragić - Lotomba, Fernandes (od 62. Itten), Xhaka (od 46. Freuler), Sow (od 64. Sohm), Rodriguez (od 46. Zuber) - Gavranović, Mehmedi (od 46. Vargas).

IZBORNIK: Vladimir Petković.

HRVATSKA (4-2-3-1) Livaković - Uremović (od 62. Jedvaj), Vida, Ćaleta-Car, Melnjak - Badelj (od 46. Brozović), Kovačić (od 56. Rog) - Brekalo (od 75. Perišić), Pašalić (od 75. Modrić), Bradarić - Petković (od 56. Budimir).

IZBORNIK: Zlatko Dalić.

Sudac: Tiago Bruno Lopes Martins. Pomoćnici: Campos i Mota (svi Portugal). Četvrti sudac: Schnyder (Švicarska).

Žuti kartoni: Kovačić (18 - preoštar start), Lotomba (38 – preoštar start).


Završene su rujanske traume, listopad je započeo pobjedom! Hrvatska je prvi put u svojoj povijesti uspjela pobijediti Švicarsku i tako je lijepo najavila sudare u Ligi nacija protiv Švedske i Francuske. Trijumf je stigao zahvaljujući dobroj prezentaciji u drugom poluvremenu kad su se Dalićevi dečki nametnuli Švicarskoj i totalno kontrolirali igru. Osim pobjede, izbornik Dalić je dobio potvrdu da može računati na dva jučerašnja debitanta, Domagoja Bradarića i Antu Budimira. Posebno se istaknuo Bradarić koji nije igrao na svojoj poziciji lijevog beka, već se dokazao na - lijevom krilu!

Tvrdo, čvrsto, bez velikog rizika igrale su obje nacionalne vrste prvih pola sata, ali ukupno su u tom razdoblju Švicarci bili bolji. Petkovićeva vrsta imala je dvije jako dobre prilike, jednu već u samom začetku kad je udarac Rodrigueza iskosa s nekih deset metara zaustavio Livaković. Najbolju priliku, čisti zicer imao je Mario Gavranović, nakon što je proteklo dvadesetak minuta igre. Mehmedi mu je gurnuo loptu kroz raširenu hrvatsku obranu, Dinamov napadač je sam krenuo prema svom klupskom kolegi koji ga je nadmudrio, Livaković je nogom sjajno obranio.

U tih tridesetak minuta prvog poluvremena smo gledali igru Vatrenih koju nismo željeli vidjeti. Uglavnom se carinila lopta, važno ju je bilo imati u posjedu, često je bila vraćana unatrag, praktički, švicarski vratar je imao godišnji odmor. Vatreni su bili previše oprezni, bili su suzdržani, čak bojažljivi. Naši dečki bi tu i tamo nakon oduzimanja lopte Švicarcima probali tranzicijom igre, ali sve je izgledalo nekako stidljivo, bez prave izrađene šanse. Jedino opasno što se stvorilo jest sjajni centaršut debitanta Domagoja Bradarića koji je zamalo glavom promašio Petković. Nismo čak svjedočili niti očekivanoj agresiji, žestini koja je trebala biti logična s obzirom na to da je Dalić instalirao postavu igrača koji se tek trebaju izboriti za svoje pozicije u nacionalnoj vrsti.

Hrvatsku je zapravo probudio pogodak Švicaraca! Nakon što je nakon centaršuta Xhake glavom zabio Gavranović, Vatreni su konačno počeli igrati. Prvo je Melnjak probio lijevu stranu, centrirao po zemlji, a Bruno Petković je malo ometan od Schära promašio zicer s nekih pet metara. Međutim, taj promašaj Dinamova napadača bio je uvod koji je doveo do poravnanja. Odlični Domagoj Bradarić probio se po po svojoj lijevoj strani, fenomenalno je ubacio povratnu loptu na koju je naletio Brekalo i ljevicom je zabio u mrežu. Bila je to zaista sjajna akcija dvojice hrvatskih mladića. Nakon poravnanja u samoj završnici prve dionice, najveći Dalićev dobitak jučerašnjeg ogleda, lijevi bočni Bradarić je solo akciju završio udarcem, ali je on izblokiran i samo je za koji centimetar lopta promašila cilj.

Na samom startu drugog poluvremena prvi su priprijetili Švicarci, dalekometnim udarcem Lotombe, ali Livaković je bio siguran. Taj početak drugog poluvremena prošarao je obje vrste, izbornici su počeli s izmjenama, osvježavanjima svojih momčadi. Valja zabilježiti da je za Vatrene debitirao Ante Budimir koji je svoju premijeru obilježio asistencijom za Marija Pašalića koji je postigao svoj prvijenac za Vatrene.


90+3' - Završila je utakmica, Hrvatska je pobijedila s 2:1.

90' - Požutio je sada Jedvaj koji je prekršajem spriječio kontru Švicarske. Igrat će se još tri minute sudačke nadoknade.

89' - Igra je sada rascjepkana, a nijedna momčad ne uspijeva organizirati ozbiljnu akciju.

84' - Utakmica je ušla u samu završnicu. Gavranović je sada nastradao u jednom zračnom duelu i morala mu se ukazati liječnička pomoć.

77' - Pokušaj Budimira prema švicarskom golu, ali loše je zahvatio loptu i nije to bila ozbiljna prijetnja.

75' - Ovacije na tribinama, Modrić i Perišić su ušli u igru, a izašli Pašalić i Brekalo. Kod Švicaraca je pak kapetansku traku od Schara preuzeo Gavranović.

71' - U igru se kod Hrvatske spremaju ući i Modrić i Perišić. Sada je hrvatskom golu zaprijetio Vargas, ali je Livaković siguran. Prva je to prijetnja domaćina u drugom poluvremenu.

image
FABRICE COFFRINI/AFP

66' - GOOOL! Hrvatska vodi, zabio je Pašalić! To mu je prvijenac u dresu Vatrenih, a asistirao mu je debitant - Budimir. Bila je to akcija koju je pokrenuo Pašalić, istrčao je i pratio tijek akcije i prizemnim udarcem pospremio loptu u mrežu.

62' - Umjesto Uremovića na travnjak je sada ušao Jedvaj. Četvrta je to izmjena za kojom je posegnuo Dalić.

59' - Sjajan trk Uremovića koji se sjurio po desnom boku, prebacio loptu na drugu stranu, ona je došla do Pašalića, koji je slabo reagirao i izgubio posjed bez udarca.

image
FABRICE COFFRINI/AFP

56' - Nove izmjene kod Hrvatske, Kovačića je zamijenio Rog, dok je Budimir zamijenio Petkovića. Budimiru je to debi u dresu Vatrenih.

54' - U ovim trenucima na zagrijavanje je otišao Luka Modrić. Navijači su to primijetili i sa tribina se čuje skandiranje: 'Modrić, Modrić!'

52' - Dobro proigravanje Vide za Brekalo koji je probio desni bok, ali ga je nekako švicarski branič u zadnji tren uspio spriječiti da šutira.

47' - Dobra prilika za Švicarce odmah na startu. Pucao je Jordan Mvula Lotomba, ali je njegov udarac u zadnji tren blokiran.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. U igru je za Hrvatsku ušao Brozović koji je zamijenio Badelja. Švicarska je napravila tri zmjene, Vargas Zuber i Freuler su zamijenili Xhaku, Rodrigueza i Mehmedija.

45+1' - Završeno je prvo poluvrijeme. Na odmor se odlazi sa rezultatom 1:1, a Hrvatska je puno opasnije djelovala u drugoj polovici prvih 45 minuta. Zlatko Dalić je u St. Gallenu priredio jedno malo iznenađenje. Domagoja Bradarića stavio je na lijevo krilo i to se pokazalo kao pun pogodak.

Branič Lillea u prvom je poluvremenu bio najopasniji igrač Hrvatske, više je puta opasnio prošao po lijevoj strani s Melnjakom iza leđa, sjajno je asistirao Brekalu za izjednačujući pogodak, a potom i sam opasno pucao i zamalo zabio za vodstvo. Dalić je na beku još jednom šansu dao Melnjaku, a s Bradarićem nije čekao drugo poluvrijeme da ga uvede umjesto defenzivca Rizespora, nego ga je gurnuo u napad. Na taj način Mislav Oršić ostao je bez pozicije u startnoj postavi.

45' - Nova lijepa prilika za Hrvatsku. Bila je to solo-akcija Bradarića koji je opalio ljevicom s vrha kaznenog prostora, ona se odbila, švicarski vratar je već bio na travi, ali lopta nije završila u mreži.

42' - GOOOL! Hrvatska je izjednačila. Bila je to lijepa akcija po lijevoj strani, Bradarić je probio bok, ubacio u sredinu, a Brekalo je sjajno stisnuo loptu i zatresao mrežu za 1:1.

36' - Kakva prilika za Hrvatsku. Sjajno proigravanje Ćalete Cara za Melnjaka koji je probio lijevi bok i jako lijepo ubacio u sredinu. Tamo je bio Petković, ali nije uspio zatresti mrežu.

31' - GOL! Švicarska vodi, zabio je Gavranović. Nakon ubacivanja Xhake sjajno je reagirao Dinamov napadač i pokraj Ćalete-Cara glavom savladao Livakovića.

image
FABRICE COFFRINI/AFP

23' - Najbolja prilika na susretu i opet za Švicarsku. Livaković je sada skinuo udarac Mariju Gavranoviću, svom suigraču iz Dinama koji je sam izbio pred njega.

18' - Dosta tvrdo otvaranje susreta, dosad najbolju priliku imao je Rodriguez, a Mateo Kovačić sada je požutio. Prvi je opomenuti igrač.

image
FABRICE COFFRINI/AFP

10' - Prvi udarac Hrvatske u okvir suparničkog gola. Tukao je Brekalo izvan ruba kaznenog prostora, ali lopta odlazi preko gola. Odmah u sljedećem napadu na drugoj je strani odgovorio Grant Xhaka, ali i njegova lopta odlazi preko grede.

image
FABRICE COFFRINI/AFP

8' - Prva prilika na utakmici, pucao je Rodriguez nakon lažnjaka kojim se odlobodio Bradarića, malo iskosa s desne strane kaznenog prostora, ali Livaković je vrlo dobro obranio.

3' - Hrvatska reprezentacija na tribinama ima velik broj navijača, a na travnjaku je u tijeku počezno ispitivanje snaga.

1' - Počela je utakmica u St. Gallenu, Dalić sa šarenim sastavom lovi dobar rezultat uoči provjera u Ligi nacija.

20.15 - Manje od pola sata ostalo je do početka susreta u St. Gallenu. Prodano je 5000 ulaznica, odnosno 30% kapaciteta stadiona, sukladno korona-mjerama.

19.25 - Iako se očekivalo da bi Dalić mogao od prve minute u postavu uvrstiti Slugu na vrata i Budimira u vrh napada, na kraju će od prve minute krenuti Livaković na golu i Petković. na lijevom će krilu zaigrati Domagoj Bradarić.

19.20 - Poznati su sastavi za okršaj Švicarske i Hrvatske.

Zlatko Dalić je u St. Gallenu priredio jedno malo iznenađenje. Domagoja Bradarića stavio je na lijevo krilo i to se pokazalo kao pun pogodak.

Branič Lillea u prvom je poluvremenu bio najopasniji igrač Hrvatske, više je puta opasnio prošao po lijevoj strani s Melnjakom iza leđa, sjajno je asistirao Brekalu za izjednačujući pogodak, a potom i sam opasno pucao i zamalo zabio za vodstvo.

Više navijača Hrvatske nego Švicarske!

Vatreni večeras u St. Gallenu igraju prvu utakmicu pred navijačima u 2020. godini. U prodaju je pušteno 30 posto kapaciteta stadiona, a Hrvatska ima podršku s tribina. Najavljivano je kako će oko 150 Hrvata iz St. Gallena, Berna, Züricha i drugih gradova u Švicarskoj bodriti Vatrene.

Naime, UEFA u prodaju nije pustila ulaznice za gostujuće navijače, stoga su ih mogli kupiti samo švicarski Hrvati. Međutim, bez obzira na te najave, nama se činil da je na tribinama više navijača Hrvatske, da je objavljena cifra bila netočna. I to debelo netočna. Po našim procjenama, u St. Gallenu ima čak više navijača Hrvatske nego Švicarske! Barem tako izgledalo pogledom na tribine. Dakle, prodano je 5000 tisuća gledatelja, činilo se da za Vatrene navija barem pola od te brojke, moguće oko 2500! Udruga Mi Hrvati organizirala je kupovinu ulaznica, a neki su ulaznice kupovali i sami.

Dinamovci Gavranović i Petković na suprotnim stranama

Večeras su u svojim udarnim postavama izbornici Dalić i Petković kao napadače izabrali dva dinamovca, Marija Gavranovića i Brunu Petkovića! Tako su dečki koji su konkurenti u plavom klubu postali i konkurenti u reprezentativnim dresovima, samo su ovdje bili na suprotnim stranama.

Kao što znate, Gavranović je već bio otišao iz Dinama, a onda je uslijedio veliki povratak koji je obilježila velika forma, krenuo je Gavro u sezonu s pogocima. S druge strane, Petko je malo zastao u poentiranju. Dinamo bi u nekim novim taktičkim nacrtima Zorana Mamića mogao ubuduće igrati u postavi u kojoj bi reprezentativni napadači obojica istovremeno bili u udarnoj postavi.



Linker
16. travanj 2024 22:24