SVE UGLEDNA IMENA

Vatrena petorka: Nikad niti jedan igrač Dinama koji je završio u reprezentaciji nije prodan jeftinije!

Neobična priča o 5 dinamovaca i Dalićevih reprezentativaca koji nisu ostavili dublji trag na Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. listopad 2020. 13:19

Ima jedna zanimljiva priča o petorici reprezentativaca izbornika Zlatka Dalića. Kao što znate, igrači Dinama uvijek su bili među najvećim zvijezdama Vatrenih. Zagrebački klub davao je najviše igrača za reprezentaciju, a sve je kulminiralo Svjetskim prvenstvom u Rusiji kad je u momčadi viceprvaka svijeta bilo 14 bivših ili sadašnjih igrača Dinama. Niti jedan klub na svijetu nije imao toliko reprezentativaca. Otkako je Hrvatske, Modri su na svojim zvijezdama zarađivali veliki novac od transfera, a svi ti igrači davali veliki obol Dinamovim uspjesima. Mnogi su zaista ostavili veliki trag u plavom klubu, uz njih su bili vezani svi trofeji koje je zagrebački klub skupljao godinama.


Ali vratimo se na početak priče… U današnjoj reprezentaciji igraju petorica igrača koji u plavom klubu nisu ostavili dubok trag kakav se očekivalo. Ti dečki su Josip Brekalo, Andrej Kramarić, Filip Uremović. Borna Barišić i Tin Jedvaj.


Brekalo je u prvoj momčadi igrao zapravo samo pet mjeseci, tek je počeo svoju seniorsku karijeru, a već je bio transferiran u Wolfsburg. U to doba, 2016. godine, Brekalo je po stranici Transfermarkt vrijedio milijun eura. Međutim, Modri su ga prodali za golemih 10 milijuna eura. Već se tada vidjelo o kakvom se talentu radi, pa je iz tog razloga tada transfer relativno nepoznatog mladog igrača bio tako financijski unosan.


Posve druga priča je Filip Uremović. U Dinamo je stigao iz vinkovačke Cibalije, a za prvu momčad nastupio je samo jednom, u Kupu protiv Borca iz Imbriovca. S 21 godinom našao se u drugoj momčadi Modrih. Bio je u toj momčadi i kapetan. Njega je zapazio Igor Bišćan, Uremović je došao u Olimpiju dok je sadašnji izbornik mlade vrste vodio ljubljansku momčad. Kod Bišćana je Uremović imao maksimalnu minutažu i osvojio je dvostruku krunu.

Za razliku od transfera Brekala, Dinamo na njemu nije zaradio praktički ništa. Prodao ga je Olimpiji za samo 200.000 eura!

Olimpija ga je pak prodala Rubinu iz Kazanja za milijun eura. Nikad niti jedan igrač Dinama koji je završio u reprezentaciji nije prodan za manju cijenu. Uremović je zaista raritet…


Ali raritet jest i Borna Barišić. Stigao je u Dinamo iz Osijeka u ljeto 2015. godine iz Osijeka. A i prije nego je došao u plavi dom, izjašnjavao se kao Dinamovac, čak je i otkrio da je na prvi trening Osijeka došao u Dinamovom dresu! Međutim, njegov dolazak u modri dres nije bio sretan. Vjerovali ili ne, za Dinamo je Borna odigrao samo jednu jedinu službenu utakmicu! Možete li pogoditi protiv koga! Protiv Osijeka. Dinamo ga je posuđivao Lokomotivi, prije nego što je vraćen u Osijek u transferu vrijednom 750 tisuća eura. Dinamo ga je pak iz Gradskog vrta doveo za 600 tisuća eura. Iz Osijeka je napravio transfer u Rangers za 2,5 milijuna eura, danas je jedan od krucijalnih igrača škotskog kluba.


Tin Jedvaj je u HNL-u je debitirao sa nepunih 18 godina, a u ljeto 2013. otišao je iz Dinama u Romu za pet milijuna eura. Prije nego što će ostvariti transfer u Romu, za Dinamo je odigrao tek 14 službenih utakmica, 13 u prvenstvu, te jednu u Superkupu. Kao i većina mladih igrača koja dođe u Italiju, priliku nije dobio. Igrao je za mladu momčad Rome, a prve minute u Serie A dobio je 12. siječnja 2014. protiv Genoe. Odigrao je posljednjih sedam minuta. Zanimljivo je da je idući put priliku dobio opet protiv Genoe. Bilo je to 18. svibnja iste godine. Tada je odigrao cijeli susret. Na ljeto 2014. odlučio je otići na posudbu. Iz Italije u Njemačke. Rim je zamijenio Leverkusenom. Dobre igre natjerale su čelnike Bayera da ga u siječnju 2015. otkupe od Rome. Za sedam i pol milijuna eura. Bio je na posudbi u Augsburgu, a ovog ljeta se vratio u Bayer.


O Andreju Kramariću sve znate, mislimo da njegovu priču ne trebamo ponavljati, toliko puta je ispričana. Krama je danas zvijezda Bundeslige, a Modri su na njemu također minimalno zaradili. Da je duže ostao u plavom domu, sigurno bi bio igrač koji je ostvario jedan od većih transfera. Ovako niti je Dinamo na njemu zaradio niti je Andrej ostavio trag u Maksimiru. A mogao je. I trebao… Prodan je u Rijeku za 1,2 milijuna eura. A Rijeka ga je prodala Leicesteru za 9 milijuna eura u zimu 2015. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 23:05