STUART FRANKLIN Afp
DALIĆEV DŽOKER

Vatrene je već jednom odveo na SP, ali za Hrvatsku nije zabio godinu dana. Hoće li konačno proraditi?

Izbornik je jasno rekao da je baš on njegova prva opcija. Vjeruje mu, unatoč nešto slabijoj formi.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. listopad 2021. 06:53

Andrej Kramarić i Marko Livaja prve su opcije za napad protiv Cipra i Slovačke, jasno je i javno kazao Zlatko Dalić prvog dana okupljanja reprezentacije. Znači li to da je izbornik Dalić prelomio i da 30-godišnjeg Andreja Kramarića gleda, barem u listopadskoj akciji, kao pravog, čistog napadača?

Andrej Kramarić prošle je sezone u Hoffenheimu zabio 25 golova u svim natjecanjima, već je nekoliko sezona najbolji strijelac među našim reprezentativcima. No, u hrvatskom dresu, u kojem je dosad poentirao 14 puta, nije zabio već godinu dana. Zadnji put mrežu je tresao u Maksimiru, u pobjedi 2:1 protiv Švedske u Ligi nacija lanjskog listopada.

Ne moramo se vraćati na sve detalje vezane za Kramarićev reprezentativni (su)život. Često se dobiva dojam da je sporan i kad zabija i kad ne zabija, uvijek su oko Kramarića postojale polemike. Je li špica ili polušpica, zašto ga stavljati na krilo, bi li više trebao gledati suigrače, a ne razmišljati o pogotku? A kad ne zabije, zašto nije zabio? Uglavnom, pratile su Kramarića razne slične rasprave tijekom karijere, u različitim razdobljima, no neke činjenice stoje; Kramarić u reprezentaciji ne zabija često i uspješno kao u klubu, a pogotovo je to očito, znači, zadnjih godinu dana.

U tom je razdoblju Dalić tražio idealnu poziciju Kramariću. Kako ga uklopiti s Petkovićem, kako s Vlašićem, treba li možda pokriti poziciju na desnom krilu, kad već na tom mjestu nemamo uvjerljivog igrača? Nije tu posao izborniku lagan, imaš igrača koji u klubu igra sjajno, zabija kao na traci, ali u reprezentaciji, u drugačijem odnosu snaga, teško mu je pronaći pravu poziciju.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Niti je Dalić prvi izbornik koji ima takve dvojbe, niti je Kramarić prvi igrač u toj situaciji. U svakom slučaju, u zadnjih godinu dana vidjelo se da “tu nešto ne štima”, uostalom, javno je i Kramarić istupio prije Eura, bocnuvši i izbornika svojim stavom o statusu u reprezentaciji. Na Euru nije odigrao velike utakmice, hodao je po pozicijama, malo na klupi, malo na terenu. Od svega se, nažalost, najviše pamti njegov promašaj protiv Španjolske, u poziciji iz koje, još od pionira, zabija zatvorenih očiju.

Euro je stvorio dojam da su Kramarićeve akcije u padu, da će u novom razdoblju Dalić češće posezati za drugim rješenjima. Ipak, u dvije od tri utakmice u rujnu, protiv Rusije i Slovenije, Kramarić je bio starter, opet na različitim pozicijama. Protiv Slovačke je, pak, ušao s klupe. Međutim, istovremeno, u Hoffenheimu nije krenuo ni približno tako ubojito kao prošlih sezona. Prvi pogodak u Bundesligi zabio je tek prije desetak dana Wolfsburgu (još dva ima u Kupu), a baš prije te utakmice, njegov trener Sebastian Höness, stao mu je kao branik, govoreći da uopće ne sumnja da će Andrej proraditi.

- Nisam zabrinut za njega, sve dok stvaramo puno prilika. Siguran sam da će uskoro opet zabiti. On je jedinstven što se tiče treninga, radio je dodatno i ovog tjedna da bi stekao sigurnost i samopouzdanje. Mislim da je to najbolji način i da se mora vratiti - kazao je Höness, a Kramarić je, dakle, baš na toj utakmici zabio gol.

I sad stiže novi reprezentativni izazov. Već u toj utakmici protiv Slovenije u Splitu naznačio je Kramarić podizanje forme, izgledao je bolje, razigranije, zadovoljnije. Uoči Cipra i Slovačke kotira, kaže Dalić, kao ozbiljna napadačka opcija. Nije zabio godinu dana za Hrvatsku, negdje se mora otvoriti, nije Kramarić zaboravio tresti mreže. On je čovjek koji je Daliću 9. listopada 2017. godine u Kijevu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, donio najvažniji trijumf dosadašnje ere, da nije bila ta dva gola protiv Ukrajine, ne bi bilo ni svih onih idućih. Je li Dalić odlučio ključeve kvalifikacija dati upravo njemu, hoće li on, unatoč svemu ili baš zbog svega, biti izbornik džoker i za plasman u Katar? Nije nogomet jednom ispričao takve i slične priče!

U godinu dana zabio 21 pogodak u klubu

Između te utakmice sa Švedskom u Maksimiru i ove koja slijedi na Cipru proći će godinu dana, a u tom je razdoblju u klubu Kramarić bio vrlo produktivan. Zabio je 21 gol za Hoffenheim, kažemo, ove sezone krenuo je malo manje furiozno. Pet od tih 21, zabio je Kramarić s bijele točke.

Zanimljivost je njegove ovosezonske statistike da je upisao četiri asistencije, znači, jednu više no što je zabio golova. Dosad su mu spočitavali da premalo dodaje, sad premalo zabija.

U zadnjih 12 utakmica, šest puta starter, šest puta s klupe

Od utakmice protiv Švedske u kojoj je zabio svoj zadnji gol za Hrvatsku, Hrvatska je odigrala 16 susreta, a Andrej Kramarić upisao je 12 nastupa. Četiri je utakmice propustio zbog bolesti ili ozljede (Malta). Dakle, kad je god bio na raspolaganju izborniku, bio je u momčadi.

Doduše, ne uvijek kao starter. Štoviše, u tih 12 nastupa, šest je puta počeo u prvih 11, a šest puta je ušao s klupe. Zanimljivo, i taj zadnji pogodak koji je zabio Švedskoj, a koji je Hrvatsku u konačnici zadržao u prvom razredu Lige nacija, postigao je ušavši s klupe samo 10 minuta ranije.

Linker
19. travanj 2024 02:41