DENIS LOVROVIC Afp
TEŠKI OKRŠAJI

Vatreni ‘žive‘ na samom rubu! Ostane li Hrvatska druga u skupini put do SP-a bi mogao biti veliki izazov

Šest najboljih drugoplasiranih bit će nositelji u kvalifikacijama
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 13. listopad 2021. 13:53

Još samo dva kola ostala su u skupinama europskih kvalifikacija za SP 2022., većina reprezentacija mora odraditi još dva, neke tek jedan dvoboj. Hrvatska je trenutačno druga i da su kvalifikacije završene u listopadu, morala bi u dodatne kvalifikacije za Katar s još devet drugoplasiranih iz ostalih skupina te Wales i Austriju.

Te dvije reprezentacije bi stigle kao najbolje plasirane vrste iz Lige nacija koje se nisu smjestile na jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskim skupinama za SP. Šest najboljih drugoplasiranih bit će nositelji u kvalifikacijama, što im omogućava da polufinalnu utakmicu igraju kod kuće.

Hrvatska je zasad među tim momčadima, ali je s 11 bodova iz šest utakmica (brišu se dvoboji s posljednjim u skupini) na samom rubu, jer 11 bodova zasad ima i Poljska, koja je iznad, ali i Češka i Norveška koje su ispod Hrvatske. A u slučaju da ostanu drugi, Vatreni bi na toj ljestvici imali maksimalno 15 bodova, pitanje da li dovoljno za mjesto nositelja.

Švedska preskočila Hrvatsku

Natjecateljski listopad još nije završen, reprezentacije u Amerikama još pred sobom imaju kvalifikacijske dvoboje, tako da konačno stanje na FIFA ljestvici za deseti mjesec 2021. godine još nije utvrđeno. No Hrvatska već zna svoju poziciju koju će krovna svjetska nogometna organizacija objaviti 21. listopada. Nakon pobjede protiv Cipra i remija sa Slovačkom, Hrvatska je pala za jednu stepenicu u odnosu na rujan. Vatreni su sada opet 18. na svijetu kao u kolovozu, jer ih je preskočila Švedska.

Evo kako bi dodatne kvalifikacije izgledale da je ždrijeb danas;

Nositelji: Portugal, Švicarska, Škotska, Španjolska, Poljska, Hrvatska.

Nenositelji: Češka, Norveška, Rumunjska, Ukrajina, Wales, Austrija.

Linker
23. travanj 2024 21:09