BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
DAN POSLIJE

VIDEO: ‘Nema raskola, ali ima nezadovoljnih!‘ Izbornik Dalić otkrio koga jedino ne želi u osmini finala

Dan nakon velike pobjede protiv Škota hrvatski izbornik održao je press konferenciju iz Rovinja
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. lipanj 2021. 15:55

Na licu mu je bio smješak, pomalo skriveni, ali bilo je itekako vidljivo da izbornik Zlatko Dalić isijava zadovoljstvo nakon pobjede nad Škotima. Sjetili smo ga se nakon onih utakmica u Rusiji, prije tri godine nudio je isti izraz lica, ako je ovo početak njegova dobrog raspoloženja, onda opet možemo sanjati, opet se nadati velikom rezultatu Vatrenih.

Kakva je bila noć nakon pobjede nad Škotima?

- Noć je bila slična onima u Rusiji. Došli smo u hotel oko pet-šest izjutra, tako je obično bilo u Rusiji...Daj Bože da završi kao u Rusiji. Malo smo se proveselili i proslavili, ali moramo se okrenuti osmini finala, pripremiti se za tu utakmicu. Odigrali smo dobru utakmicu, dečki su bili sretni i zadovoljni. Sad imamo puno veće samopouzdanje, vratili smo sigurnost, tako da smo puno dobili - kazao je u uvodu Dalić

Iščekujući rasplet skupine E izbornik je kazao kako bi htio izbjeći Španjolsku, jučer navečer je saznao da li mu se ispunila želja.

- Voljeli bi se vratiti u 'Šumsku rapsodiju' u Sankt Peterburg, za to mjesto nas vežu krasne uspomene s Svjetskog prvenstva. To bi značilo da smo u četvrtfinalu.

Onda se malo pričalo o njegovom izboru igrača. U posljednje 32 utakmice igrala je 31 različita postava. Što se može očekivati u osmini finala? Je li sad napokon našao postavu kojoj vjeruje?

- Jeste li znali momčad koja je igrala u Rusiji? Naravno da jeste kao i svi mi, u svako doba dana i noći znao se sastav koji će igrati. Tad smo imali standardnost i sigurnost, posloženu momčad. Ovdje se još uvijek tražimo. Nisam ja čovjek koji voli puno mijenjati, miksati, kemijati. Ali sve sam to radio silom prilika. Eto, ni sada u osmini finala neće biti ista postava iz utakmice s Škotskom, jer Lovren ima višak žutih kartona. Nisam pobornik velikih rotacija, ali tražim najbolju formulu. Sad mislim da smo našli dobru formulu, to je ono što žalim. Imali smo promjena u Ligi nacija, u kvalifikacijama.. Međutim, nisam ja to htio, stvari su diktirale ozljede, viša sila. I ovoga puta je bila viša sila.

Nakon utakmice s Češkom, Dalić je kazao da je to naša realnost, da se borimo za prolazak skupine. Da li su nakon utakmice s Škotskom apetiti porasli?

- Mi smo ostvarili prvi cilj koji je bio pred nama, prošli smo skupinu. Prošli smo kao drugi, to je na kraju ispalo idealno za nas. Mi sad želimo korak dalje. Za to moramo biti spremni. Onakvi kakvi smo bili protiv Škotske. Idemo utakmicu po utakmicu. To što smo ispunili naš prvi cilj, ne znači da su naše ambicije gotove. Naše ambicije su puno više, ali idemo po redu. Utakmica s Škotskom nam je dala za pravo vjerovati da možemo. Zato opet čestitam dečkima na sjajnoj utakmici. Pokazali su da znaju i mogu, nisu posustali nakon 1:1 u prvom poluvremenu. To mi daje ogroman optimizam, a osim momčadi želim pohvaliti i cijeli stožer koji mi je jako pomogao. Nije bilo lagano, bilo je teško, ali ja nikad nisam sumnjao. Borili smo se teško posljednjih deset dana, ali sad smo sve to skupa prošli. sad će nam biti lakše. Moramo ostati čvrsto na zemlji, nema euforije i okrećemo se se osmini finala u kojoj bi rado izbjegao Španjolsku.

Kako je Dalić vidio predstavu Josipa Juranovića, te kako je vidio Nikolu Vlašića u sredini, na poziciji na kojoj je želio dobiti Andreja Kramarića?

- Šime Vrsaljko je naš standardni desni branič. Procijenili smo da bi mu treća utakmica zaredom bila previše, da bi to bilo preopasno. Juranović na treninzima radi izvrsno, igrao je cijelu sezonu u Legiji jako dobro, ima eksplozivnost i energiju, brzinu. Zaključili smo da je on taj koji može zasutaviti Robertsona na toj strani po kojoj su Škoti najopasniji. Također, procijenili smo da može i prema naprijed napraviti puno. S Josipom smo zaista pogodili. Vlašić? U slučaju Andreja Kramarića kad je igrao na desnom krilu sam objasnio situaciju. Nije on bio desno krilo, on je samo u fazi obrane zatvarao desnu stranu. Vlašić je vrhunski odradio utakmicu, ulazio je u prazan prostor, tu je Škotima radio velike probleme. Zato se krivo interpretiralo da je Kramarić igrao desno krilo, to je bila samo shema, u igri je trebalo biti drukčije, kao što je Nikola protiv Škotske ulazio u međuprostor.

Još je nešto kazao o Vlašiću i o - Ivanu Perišiću.

- Nikola je imao problema zadnjih petnaest dana, nije bio spreman sto posto. Ovoga puta je bio posve zdrav. Ja inače ne govorim o pojedincima, ali ovoga puta ću napraviti iznimku. Moram istaknuti Ivana Perišića. On u posljednje vrijeme nosi Hrvatsku, dao je gol Malti, pa Češkoj koji nad je držao u igri, pa gol i asistencija protiv Škotske... Ivan je napravio jako puno, od prvoga dana za reprezentaciju daje svoj maksimum.

Naravno, izbornik je odmah govorio o i Luki Modriću...

- Luka od svoje prve utakmice za reprezentaciju doživljava nacionalnu vrstu kao nešto sveto. Svi smo mi uvijek bili unutra, živjeli za taj prolazak dalje. Razumijem njegovo veliko veselje nakon što je postigao onajj fantastičan pogodak. Potrošio se Luka, ali na kraju ga je nagradilo. Njegova proslava pogotka najbolje govori o tome koliko nama svima znači hrvatska reprezentacija i koliko znači njemu.

Dalić i reprezentacija su proteklih dana doživljavali kritike, ali jesu li one na neki način hrvatsko pogonsko gorivo? Koliko se svi 'bruse' kad sve to čitaju? Je li sastanak s igračima prije utakmice bio detonator naše odlične partije protiv Škota?

- Ne čitam što piše, ali mi kažu, tako da znam. Nikad nisam bio protiv kritike. Ali ona treba biti dobronamjerna, pozitivna i korisna. Ja sam prvi koji je kazao da Hrvatska ne igra dobro, ne izgleda dobro, te da sam ja za to kriv. Nikad se nisam s nikim obračunavao, niti neću. To nije moj stil života, niti to u opisu moga profila, nije me briga, neću trošiti vrijeme na to. Samo želim da se Hrvatska podržava. Ne možemo stalno govorit da je sve loše, da ne valja još smo živi. U redu da smo ispali u grupnoj fazi, pa da su krenule kritike, napadi. To bih razumio. Ali smeta mi što nema te podrške koja bi trebala biti. Hrvatska zaslužuje podršku. Pogotovo što je u 25 proteklih godina napravila toliko veselja hrvatskom narodu. Nema mjesta zločestim i nedobronamjernim napadima.

image
DAMIR SENCAR Afp

Rekao je još nešto zanimljivo...

- Nema nikakvog raskola u reprezentaciji. Ima nezadovoljnih, to poštujem, treba biti nezadovoljnih. Ne možeš biti sretan ako si na tribini, ako si na klupi moraš biti nezadovoljna. Igrač koji je sretan kad je na klupi nam ne treba! Podržavam to jer ne može biti zadovoljnih kad su na klupi, ali mi smo grupa, kompaktni smo. Svaki dan imamo sastanke, razgovaramo,. družimo se, znamo što nam je cilj. Ne mogu napraviti da svi budu sretni, ne mogu 26 igrača biti sretni. Trojica moraju na tribinu i to je za mene teška odluka. Imamo tri lijeva beka, jedan ne treba, imamo četiri stopera, jedan ne treba, imamo napadača, ne trebaju svi. Uvijek mi jedan od njih ne treba. Bradarić? Bit će nositelj uskoro, idućih deset-petnaest godina. Škorić je fantastičan igrač, svi ga obožavaju, Oršić je imao sjajnu sezonu, žao mi ga je, ali na lijevoj strani imamo Rebića, Perišića i Brekala. I samo je tu nezadovoljstva, raskola nema, nema problema. Mislim da Hrvatska ima jako dobru klupu i izbor igrača, možda kakav dugo nismo imali. Na klupi su nam igrači koji mogu unijeti živost i energiju. Od Brekala, Pašalića, Badelja, Ćalete, Barišića... Nadam se da ćemo biti samo bolji.

Kaže da se samo ne smije pasti u euforiju nakon plasmana u osminu finala.

- Moramo se spustii na zemlju i izvući pouke iz ove tri utakmice koje su prošle. Prve dvije nisu bile dobre, treća jest. Nas ovo ne smije zavarati i odvesti u krivom smjeru. Nećemo pasti u euforiju, ne mislimo odustati od potrage za nećim još većim - zaključio je Dalić

U Kopenhagenu bi na tribinama trebalo biti mnogo hrvatskih navijača, ne tako malo kao u Londonu i Glasgowu.

- Očekujem veliku podršku, nama navijači mnogo znače, koliko vrijede, koliko nam je njihova podrška bitna. Prošli smo najgore, tri utakmice na Otoku bez navijača. Zahvala onima koji su bili i došli, to zaista cijenimo. Očekujem veliki broj navijača iz cijele Europe, Kopenhagen je blizu svima. Ne znam koliko ih može na tribine, ali svi će nam značiti. Samo da mi budemo pravi i dobri i da vratimo atmosferu kao prije tri godine, da se naš put ne zaustavi u Kopenhagenu - kazao je Dalić koji je dečkima dao slobodan dan.

Linker
20. travanj 2024 06:00