Silvio Marić u studiju Eurocasta
 SN
EUROCAST #5

VIDEO: Nova dva dinamovca u Dalićevih 11? ‘Trebamo ih, pa oni rješavaju utakmice, u sjajnoj su formi!‘

Gost Eurocasta bio je danas bivši Vatreni, slavni dinamovac Silvio Marić. Mara nikog nije štedio...
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 15. lipanj 2021. 08:59

Kako će Hrvatska izgledati u petak protiv Češke? To je pitanje koje muči sve navijače Vatrenih nakon što u nedjelju hrvatska reprezentacija nije izgledala dobro na otvaranju Eura protiv Engleske koja je tu utakmicu zasluženo pobijedila s minimalnih 1:0.

Izbornik Zlatko Dalić je protiv 'Gordog Albiona' poslao momčad u kojoj je u vrhu napada igrao Ante Rebić, na desnom krilu Andrej Kramarić, a u veznom redu trojac Luka Modrić - Mateo Kovačić - Marcelo Brozović. Takva momčad jednostavno nije imala dovoljno napadačke potentnosti pa je Hrvatska ostala bez iti jedne izrazite prilike u svih 90 minuta.

Nakon utakmice uslijedile su kritike na taj sustav igre, a jučer je i sam izbornik Dalić najavio promjene za utakmicu koja se igra u petak u 18 sati. Češka je jučer pobijedila Škotsku (2:0) pa je sada jasno da će ta utakmica Vatrenim biti iznimno važna u borbi za osminu finala Europskog prvenstva.

O svim potencijalnim promjenama i svemu ostalom vezanom za Vatrene u novom izdanju Eurocasta, specijalnog svakodnevnog podcasta posvećenog Europskom prvenstvu, danas je govorio nekadašnji reprezentativac Silvio Marić.

- Žao mi je jer mislim da smo mogli izvući bolji rezultat, ali oni su dobra momčad i u ovom trenutku bolji od nas. Žao mi je što nismo stvorili ozbiljnije šanse. I kad smo primili gol nismo napravili ništa konkretno prema naprijed, da smo igrali dva dana ne bi zabili pogodak, tako mi je to izgledalo. Ali, treba se okrenuti drugim utakmicama i tu tražiti prolaz. Mislim da će utakmica sa Češkom biti najbitnija za nas.

Što vam se najviše svidjelo kod Engleza?

- Moćni su i brzi, volim momčadi koje igraju nogomet koji je fizički moćan. Iako, nakon 30 minute smo ih malo smirili. Vidio sam da Sterling može napraviti neki problem i to se na kraju dogodilo.

Glavni urednik Sportskih novosti istaknuo je kako bi Dalić za utakmicu protiv Češke mogao napraviti neke promjene, pa bi tako u vatru mogli ući Bruno Petković i Nikola Vlašić, dok bi mjesto u udarnoj momčadi mogli izgubiti Marcelo Brozović i Andrej Kramarić, dok bi Ante Rebić mogao preseliti na desno krilo.

- Bit će ovo totalno drugačija utakmica sa Češkom. S njima možemo ravnopravno igrati i moramo ih pobijediti. Možda Dalić stavi i dva napadača. Volio bih vidjeti da stvaramo prilike i da smo opasni. Sada moramo pokazati pravo lice. Sada su veća očekivanja, ali dečki su spremni na to. Imamo igrače koji nose najveće klubove na svijetu i treba prihvatiti taj pritisak.

Marcelo Brozović je odigrao nešto slabiju utakmicu protiv Engleza.

- Ne sjećam se da je Brozović odigrao tako lošu utakmicu, ali i njemu se može to dogoditi, ali, ne treba od toga sada raditi neku priču. Nama je najveći problem igra prema naprijed, ne stvaramo šanse.

Zašto Hrvatska stalno kruži po krilima, ako ima tako dobar vezni red?

- Trener ima tu veliku ulogu, sve su to vrhunski igrači, ali on je taj koji mora dati naglasak na to kako treba odigrai. Dečkima treba dati priliku protiv Češke i Škotske da pokažu pravo lice i izbore prolaz.

Protiv Češke bi trebalo od prve minute ući kao favorit, ne smije se kalkulirati.

- Problem je što su Česi dobili prvu utakmicu. Oni su na mentalnom nivou puno bolji od nas. Ali, mi smo favoriti i treba ići po pobjedu.

Hrvatska ima momčad koja je puna sjajnih pojedinaca, ali što to nedostaje?

- Igrač kad je u formi nije bitno u kojem klubu igra. Npr. Ivanušec, Orišić... Razmislio bih o njima jer oni su u sjajnoj formi. Obojica mogu riješiti utakmicu i uz ovu ekipu koju imamo. U Rusiji smo bili puno opasniji i igrali smo dobar nogomet.

- Kovačić mi je raspoložen i ne znam zašto ga je Dalić zamijenio. Trener je tu najbitniji i on je taj koji daje dodatnu snagu i koji odlučuje. Ako mi ispadnemo iz ovakve skupine onda je to veliki neuspjeh.

Protiv Češke i Škotske se treba postaviti kao favorit.

- Dat ćemo Daliću šansu još ove dvije utakmice pa ćemo vidjeti u kojem smjeru ćemo dalje - krozu smijeh je komentirao Marić.

Pogodak Schicka s centra protiv Škotske?

- To su ti lijevaci. To su specifične lopte, kad vidimo kako je ona ušla u gol, to stvarno.

Tkoj je do sada pokazao najviše na ovom Euru?

- Po meni Italija. Vidi se da je Mancini napravio dobar posao. Ne sjećam se kad su Talijani tako dobro igrali. Tu su i Nizozemci možda, ali ako će Azzurri ovako nastaviti igrati onda su po meni jedni od glavnih favorita.

Linker
18. travanj 2024 04:48