LISELOTTE SABROE Afp
DVOJAC POD POVEĆALOM

Zaigraju li i danas skupa, Vatreni koji su oduševili navijače i struku naći će se pred velikim izazovom

Na Stade de Franceu bi se moglo vidjeti, u kontekstu perspektive, koje su im razine kvalitete dostupne
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 13. lipanj 2022. 15:44

Prvo Bilić - Štimac, pa Štimac - Soldo, Lovren - Ćorluka i Lovren - Ćaleta-Car. Četiri stoperska para na Stade de Franceu. Ukupno 9 primljenih pogodaka, 4,3,2 i jednom 2011. (Lovren - Ćorluka) u prijateljskom ogledu bilo je bez pogodaka. Francuska u prosjeku Vatrenima kući postigne 2,25 pogotka.

Dobar dojam

Nakon što je Martin Erlić u Splitu debitirao protiv Francuza i ostavio vrlo dobar dojam, u paru s Vidom, u Kopenhagenu je bio još uvjerljiviji. Iako je par činio s debitantom Josipom Šutalom. Štoviše, kako su Erlić i Šutalo djelovali svih 90 minuta protiv Danaca, oni su djelovali sve samo ne debitanti. Trebali to čuditi?

Erlić je 24-godišnjak, koji je nogometno odrastao u Italiji. Tamo obožavaju takve tipove igrača. Snažan, 193 centimetra i kako Talijani kažu “dai buoni piedi”, dobrih nogu (tehnička igra). Na Erliću se vidi da je dobio taktički štih talijanskog laboratorija, u kojem je proizvodnja obrambenih igrača svjetske razine. Josip Šutalo je dvije godine mlađi i šest Erlićevih talijanskih godina proveo je većinom u omladinskom pogonu Dinama, uz iskorak u Prvoj HNL s Istrom 1961. Prošlu sezonu se potvrdio u Dinamu i u euro-konkurenciji. Šutalo je snažan kao Erlić, pet centimetra je niži (188), ali je zato hitriji. Kako su se nadopunjavali u Kopenhagenu, potvrdili su da imaju višu razinu razumijevanja igre i taktičkog pozicioniranja. S njima je Hrvatska, unatoč čak 25 danska centaršuta, djelovala vrlo uvjerljivo u defenzivnom skoku. To je donedavno bio veliki problem obrane Hrvatske i prvi faktor njene poroznosti.

image

Josip Šutalo

ANTE CIZMIC Cropix

Hoće li Zlatko Dalić ovom tandemu dati prednost i u Parizu? Izbornik je, podsjetimo, najavio da će Šutalo startati, dok će za Erlića "vidjeti u kakvom je stanju". "Imaju moje puno povjerenje jer obojica su bili odlični u Danskoj", izjavio je na press konferenciji u nedjelju.

Ako su zdravi i dovoljno svježi, njihov bi nastup zapravo bio poželjan. Ne zato što sada odjednom ne bi mogli drugi igrati, nego upravo suprotno, da na razini s ponajboljim napadačima svijeta vidimo kako se snalaze stameni Zadranin i staloženi Metkovčanin.

Francuska će najvjerojatnije igrati s Benzemom, Mbappeom i Griezmannom. Prvi je oličenje talenta i moći, devetka i desetka u jednom igraču. Drugi je najmoćniji napadač današnjice, nestvarno brz i eksplozivan, napose okomit. Treći je hitar ljevonogi znalac, opasan u ulasku između linija. Rijetko kompletni asortiman napadačkih vrlina za Francuze.

image

Martin Erlić

TOM DUBRAVEC Cropix

Razine kvalitete

Eto, jako bi nas zanimalo vidjeti kako bi Erlić i Šutalo odgovorili na taj izazov, u kojem će obrambeno biti i brze suparničke igre u kratkom prostoru, ali i još bržih dijagonalnih napada i sprinterskih dionica.

Nakon Danske (a Erlić i poslije Francuske na Poljudu) nije dvojbeno da su dva najnovija stoperska Dalićeva izbora vrijedni Katara. Na Stade de Franceu bi se moglo vidjeti, u kontekstu perspektive, koje su im razine kvalitete dostupne.

Linker
20. travanj 2024 05:46