MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
SPEKTAKL PRED VRATIMA

Zlatko Dalić odabrao 23 igrača za EURO 30 dana prije sudara s Englezima! Tri mjesta još uvijek otvorena

Točno mjesec dana do prve utakmice Hrvatske na Wembleyju s Engleskom
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. svibanj 2021. 22:14

Za točno mjesec dana Vatreni igraju prvu utakmicu na Euru s Engleskom na Wembleyu. Zlatko Dalić u ponedjeljak 17. svibnja objavit će imena 26 igrača koje će povesti u škotski St. Andrews u bazni kamp. Njima će pridodati i skupinu igrača s pretpozivima za slučaj da treba nekoga pridodati jer konačan rok za prijavu UEFA-i je 1. lipnja.

Izbornik je na mukama. Priču o Borni Sosi koja ga je zaokupljala proteklih dana gurnut će u drugi plan, Sosa nije u njegovim planovima za Euro, ali ono što je najviše želio - neće dobiti. Za građenje atmosfere i još više igre trebalo bi mu vremena i dvadesetak dana treninga. Više je puta u izjavama vapio za radom, okupljanjima na kojima će moći snažnije utjecati na momčadi nego što je to bilo protekle jeseni i ovog proljeća kad su samo igrali utakmice, po tri u tjedan dana. No, niti pred Euro pravih priprema neće biti.

Nismo dobro igrali

Hrvatska već odavno ne nudi kvalitetan nogomet. Mnogi su navijači defetistički raspoloženi i danas najčešće čujete - ako dođemo do osmine finala to je plafon! Za Euro koji je trebao biti 2020. optimizam je sezao do novog finala, No, loše izvedbe u Ligi nacija i na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo bile su kao hladan tuš. Hrvatska je i u ranijim ciklusima imala krize da bi nakon promjene izbornika pobjednički finiširala kvalifikacije i pobudila optimizam pred završni turnir. Uoči ovog odgođenog Eura dugo nije bilo utakmice koja bi podignula raspoloženje, međutim to se ekspresno može promijeniti zaigraju li kako se od njih očekuje. Kompletna priča o Sosi može ih samo dodatno mobilizirati jer ponovno su vidjeli koliko su bitni hrvatskom narodu i do koje je mjere senzibiliziran na pitanja o nogometnoj nacionalnoj vrsti.

Engleska, Češka i Škotska su ozbiljni rivali, ali Vatreni kotiraju kao favorit broj 2 i to moraju opravdati.Sve ispod toga bio bi podbačaj, ozbiljan neuspjeh. Jedan od ključnih zadataka Zlatka Dalića i stožera je posložiti najbolji sustav igre. Temeljna formacija bit će 4-2-3-1. Koristio je i druge opcije, voli taj romb, ali romb nije štimao.

Tek 4. lipnja

Kompletnu momčad, svih 26 igrača vjerojatno će okupiti tek 4. lipnja na treningu u Zagrebu. Niti tada ako bi mlada vrsta otišla do finala Eura jer među 26 bit će i neki Bišćanovi dečki. Dan kasnije lete u Belgiju gdje 6. lipnja imaju generalku s Crvenim vragovima. Od 8. lipnja će boraviti u Škotskoj, a već 11. stižu u London. U idealnoj varijanti svih 26 igrača imat će na osam treninga. No, ozbiljan posao započet će 28. svibnja kad bi se na okupu trebali naći svi ili gotovo svi predviđeni starteri za Wembley, osim Kovačića. Od toga dana do isprobavanja trave Wembleya 12. lipnja u programu je upisano ukupno 14 treninga. U Rovinju u nekim danima po dva. No, pojedini će biti s naglaskom na fizičko stanje, neki pred sam susret, drugi rekuperacijski, pravih taktičkih objektivno premalo. Opet, nešto se može učiniti…

Prozivka je 25. svibnja u Zagrebu, ali za koga? Većina igrača ima utakmice još za vikend 22. ili 23. svibnja i izbornik je najavio kako će im dati koji dan odmora te ih u Rovinju očekuje do 28. svibnja. Prije toga slobodni od klupskih obveza su samo sedmorica za koje mislimo da će biti na listi: Vlašić, Lovren, Uremović, Barišić, Juranović, Vida i Sluga. Ako ga pozove i Melnjak.


No, mjeseca dana prije Eura Dalić već zna idealnu jedanaestoricu. To su Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Barišić - Brozović, Modrić - Rebić, Vlašić, Perišić - Petković. Bitnu ulogu, i ne dopušta da ih zovemo jokerima imat će Kramarić i Kovačić koji će vjerojatno igrati u svakoj utakmici, nekad od početka, nekad s klupe. Dopušteno je pet zamjena što traži drugačije menadžiranje susretom nego na ranijim velikim natjecanjima. U užem izboru su i Brekalo, Pašalić, Oršić, Ćaleta-Car, Budimir, a vjerujemo i Gvardiol iako još nije ni debitirao za A vrstu.

Kovačić i finale

Pojedini igrači zabijaju kao Brekalo, Budimir, Rebić, Kramarić i Oršić proteklih dana, a oko forme nekih može biti upitnika jer Kovačić duže nije igrao, a 29. svibnja ima finale Lige prvaka, Lovren je zbog ozljede mišića mjesec dana izvan nastupa Vlašić je počeo trenirati nakon što je doživio probleme s koljenom, a ni Barišić nije uspio završiti sezonu da se ne pojavi barem omanja ozljeda.


No, nikome nije lako. Engleski izbornik Gareth Southgate ima sedmoricu ozbiljnih reprezentativnih kandidata koji će igrati finale Lige prvaka, a zavisi koga pozove možda čak 11 ili 12 njegovih igrača bude u dvije završne utakmice UEFA-inih natjecanja, u dresovima Chelseaja i dva kluba iz Manchestera. I oni će biti umorni, i on neće imati vremena za pravi rad. Međutim lani mu je aut bio Harry Kane, s te strane je u plusu što je Euro pomaknut. Dakle, oprez, ovo bi mogao biti Euro iznenađenja…


LISTA ZA EURO: Pet kandidata za tri nova mjesta?

Zlatko Dalić u ponedjeljak će na press konferenciji objaviti popis igrača na koje računa za Euro. Na listi će biti i neki iz mlade reprezentacije. Njih će prepustiti Igoru Bišćanu za četvrtfinale Eura U-21 sa Španjolskom u Mariboru 31. svibnja, a A vrsti priključit će se kad završe sa sudjelovanjem na tom turniru. Osim 26 igrača koje planira voditi u Škotsku, Dalić će staviti i nekoliko imena na pretpoziv.

Velikom većinom to su standardni reprezentativci koje redovno ima u kadru, a sam je još nakon utakmice s Maltom u Rijeci najavio da će šansu dati i nekim iz U-21 ekipe. Popis je proširen na 26, ali opet mjesta za sve nema.

Poredat ćemo igrače u tri kategorije - sigurni za Euro, ozbiljni kandidati za 26 i vjerojatno na pretpozivu, iako je moguće da bude i varijacija u drugoj i trećoj kategoriji..

23 SIGURNA ZA EURO

VRATARI: Livaković, Kalinić, Sluga.

OBRANA: Vrsaljko, Juranović, Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Uremović, Barišić.

VEZA: Modrić, Brozović, Badelj, Kovačić, Vlašić, Pašalić.

NAPAD: Petković, Kramarić, Brekalo, Perišić, Rebić, Oršić, Budimir.

OZBILJNI KANDIDATI ZA POZIV

Majer, Gvardiol, Bradarić, Melnjak, Ivanušec

KANDIDATI ZA PRETPOZIV

Škorić, Pongračić, Lovrić, Grbić, Ivušić, Bašić.

Izbornik već dvije godine redovno zove Darija Melnjaka, no konkurencija na lijevom beku je i bez Sose dobra i bit će zanimljivo vidjeti što će napraviti. Bradarić ili Melnjak? Dojam je da Gvardiol ima prednost, za 26. mjesto dobit će zacijelo jedan od dinamovaca Majer ili Ivanušec.

Linker
19. travanj 2024 04:29