SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
ENGLESKI BIORITAM

Zlatko Dalić pazi i na najmanje detalje: Evo što je priredio Vatrenima i uoči utakmice godine na Wembleyu

Izbornik želi da se Vatreni priviknu na taj bioritam, da najbolje od sebe daju od 15 sati...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. lipanj 2021. 15:05

Zlatko Dalić odlučio je u četvrtak trenirati u Rovinju u 15 sati, a u petak će igrače povesti na travnjak od 11 sati. Dok je drugi termin bio predviđen jer poslijepodne istoga dana u 17.05 lete iz Pule u London, prvi je naknadno ubačen. To je stara izbornikova ideja koju je prakticirao i ranije kad bi se susreti igrali u specifično doba. Primjerice za dvoboj s Walesom koji je u Osijeku bio od 15 sati u lipnju 2019.godine, danima je u Opatiji držao treninge u isto vrijeme…

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix


U Rovinju je u srijedu bilo sunčano i vruće, temperatura je dostizala tridesetak stupnjeva, to naoko nisu londonski uvjeti, međutim prema prognozi u britanskoj prijestolnici bi u nedjelju moglo biti i do 28 stupnjeva. Klima nikad u Rovinju i Londonu nije ista, čak i kad termometar pokazuje jednake brojke, ali ni razlika ne bi smjela biti osobito problematična. Čak je za četvrtak u Rovinju najavljena naoblaka, možda padne i štogod kiše, a i temperatura bi trebala biti do 26 stupnjeva. U srijedu je u Londonu bilo tek nešto preko 20, a vlaga je veća nego u Istri.

image
SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix


Nogometaši su navikli igrati u raznim terminima i vremenskim okolnostima, a Dalić želi da se priviknu na taj bioritam, da najbolje od sebe daju od 15 sati. To govori s koliko pozornosti se priprema za Wembley i da nema nikakvih kalkulacija, kamoli priča o tome je li bolje prvo ili drugo mjesto. Start je uvijek bitan, dojam i rezultat diktiraju ozračje za dalje i Hrvatska bi napravila golemu stvar kad ne bi izgubila, kamoli u slučaju pobjede. Poraz bi donio pritisak i imperativ pred Češku s kojom se igra pet dana kasnije u Glasgowu.


U Rusiji Vatreni nisu imali utakmicu tako rano (15 sati), ali jesu na Euru 2016. godine, također u prvom kolu s Turskom. Tada su u Parizu dobili 1:0. Kako je vrijeme bilo kišovito i nije bilo pretjerano vruće, s te se strane nije pojavio problem. U povijesti naše reprezentacije po najtežim uvjetima što se tiče vrućina pamti se susret s Japanom u Nantesu 1998. godine. I taj je završio u korist Vatrenih 1:0.

Golema sparina bila je u brazilskom Manausu 2014. na Svjetskom prvenstvu, a ishod 4:0 za Hrvatsku. Kako ne bi ispalo da nam ranoposlijepodnevni termin donosi sreću podsjećamo da je i susret Lige nacija 2018. na Wembleyju bio također u to doba. Zaključen je uspjehom Tri lava 2:1.

Linker
23. travanj 2024 15:23