MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
VATRENO ‘KRŠTENJE‘

Zlatko Dalić želi feštu na Martinje, bit će odlično i ‘zakasni‘ li 3 dana: Ovo bi bio idealan scenarij

Četiri kola su ostala do kraja natjecanja u skupini H, a dosadašnji rasplet ide na ruku Vatrenima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. listopad 2021. 18:20

Hrvatska ne može teoretski izboriti Svjetsko prvenstvo već ovaj mjesec, ali u vrlo pozitivnom raspletu, pobjedama Vatrenih i kad Rusi ne bi bili na visini zadatka, Dalićevi izabranici stigli bi u odličnu poziciju uoči studenoga. Međutim, Hrvatska i Rusija su izjednačene na vrhu ljestvice i ključan posao tek treba odraditi.


Nakon splitskog slavlja nad Slovencima 3:0 izbornik je kazao kako bi volio da sve riješimo već kolo prije kraja pa da s Rusima na Poljudu 14. studenoga bude fešta. Priznao je kako očekuje pokoji kiks momčadi Valerija Karpina u listopadu. To bi bio idealno, u tom slučaju Kataru bismo nazdravili na Martinje 11. studenoga. Bio bi savršen trenutak da “krstimo vino” i šesti hrvatski Mundijal. Međutim, ako naši i budu stopostotni, za to Rusi u tri sljedeće utakmice ne bi smjeli osvojiti više od pet bodova.

Samo pobjednik skupine ide izravno na Svjetsko prvenstvo dok drugoplasirani dobiva šansu u dodatnim kvalifikacijama u ožujku 2022. godine. Ne kao nekad s jednom suparnikom na dvije utakmice nego u nekoliko dana mora eliminirati dva rivala s kojima igra jednu utakmicu. Teže nego ikad...


U igri za prvo mjesto, a pogotovo drugo je i Slovačka. Dok Hrvatska i Rusija imaju 13 bodova, ona je na devet. Formalno bi se mogla umiješati, barem za drugu poziciju i Slovenija sa sedam. Nije ostavila dojam da je spremna za sam vrh, ali kad bi svladala sve do kraja imala bi solidne opcije za broj 2.


Najlakši i najbrži put da Vatreni izbore vizu za Katar su pobjede nad Ciprom 8. listopada u Larnaci i Slovačkom tri dana kasnije u Osijeku. Ako u isto doba Rusija ne uzme više od dva boda, a ima Slovačku kod kuće i Sloveniju u gostima, Hrvatska bi otišla na četiri boda prednosti te nedostižno pobjegla Slovačkoj i Sloveniji. Za potvrdu konačnog trijumfa trebala bi samo dobiti Maltu u Ta’Qaliju. Na tom stadionu već smo jednom proslavili plasman na veliko natjecanje, radilo se o Euru 2016. godine.
To je jedini način da se ostvari Dalićeva želja te Hrvatska na ogled s Rusima izađe bez rezultatskog imperativa. Tada bi se pjevalo i slavilo cijeli dan...


No, već ako Rusija u dvije listopadske utakmice uzme tri boda, i čak i da Hrvatska bude maksimalna, puno bi se više toga rješavalo u studenom. Dok će Vatreni biti na Malti, Rusi će doma imati Cipar, pa dobiju li stigli bi u Split s tri boda zaostatka. Našima bi za uspjeh dovoljan bio i bod, a ako bi slavila Rusija odlučivala bi ukupna gol-razlika.


Hrvatska treba gledati sebe. Ukoliko Rusi nešto prospu, s time lakše, no krivo bi bilo opterećivati se da se mora sve obaviti prije Poljuda. Bit ćemo jednako zadovoljni ako taj dan u Splitu izborimo Katar.


To je priča ako od Cipra krenemo sunčanom stranom ulice. Međutim, ukoliko u Larnaci ili kasnije sa Slovačkom u Osijeku padne mrak na naš put, moguća je i nova drama kakvih smo se nagledali... Zbog toga su ta dva ogleda toliko bitna. Primjerice, samo kad Hrvatska jednu utakmicu ne bi dobila, a Rusi bi u sljedeće tri slavili, Vatrenima bi na kraju u međusobnom susretu imperativ bila pobjeda i da imaju bolju gol-razliku. Ako bi Dalićevi izabranici izgubili od Slovačke i nju bi vratili u igru... Ukoliko bi Slovačka svladala i Rusiju i Hrvatsku, ona bi postala glavni suparnik. No i da namakne 21 bod, što joj je krajnji domet, Vatreni bi bili bolji uzmu li ih devet. Imali bi 22. To također znači imperativ matiranja Rusa.

Dvije naoko najjednostavnije pobjede - s Ciprom i Maltom - vjerojatno bi bile dovoljne za drugo mjesto. Kao što ono ne bi bilo izgubljeno ni u slučaju dva poraza u listopadu. Teoretski čak niti prvo.


Može se dogoditi da će Hrvatskoj trebati svih 12 preostalih bodova za prvu poziciju i izravan plasman, ako Rusija prije toga dobije tri utakmice i pritom ima bolju gol-razliku. No, hipotetski, dovoljna mogu biti i dva boda, ukoliko je jedan remi s Rusijom. Za to bi se, dakako, moralo poklopiti jako puno rezultata.

NAJBOLJI SCENARIJ

Najbrži i priželjkivani put je da Hrvatska dobije tri sljedeće utakmice, a Rusija u njima osvoji najviše pet bodova. U tom slučaju Vatreni bi uoči zadnjeg kola imali nedostižnu prednost na čelu ljestvice, Rusima bi bježali barem četiri boda, a ne bi ih mogle dostići niti druge reprezentacije.

Najrealniji ishodi 7. kola u skupini H po mišljenju kladionica

1. Koeficijent 3,87
Cipar - Hrvatska 2, Malta - Slovenija 2, Rusija - Slovačka 1

2. Koeficijent 7,01
Cipar - Hrvatska 2, Malta - Slovenija 2, Rusija - Slovačka X

3. Koeficijent 9,24
Cipar - Hrvatska 2, Malta - Slovenija X, Rusija - Slovačka 1

4. Koeficijent 9,31
Cipar - Hrvatska 2, Malta - Slovenija 2, Rusija - Slovačka 2

5. Koeficijent 13,05
Cipar - Hrvatska X, Malta - Slovenija 2, Rusija - Slovačka 1

Linker
24. travanj 2024 21:01